„Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” organizează cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie chineză, indiferent de vârstă". Interviu cu prof. univ. dr. Vanda Stan
Interviu cu prof. univ. dr. Vanda Stan, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport
- Stimată d-nă profesor, aţi reprezentat, de curând, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad la o întâlnire cu reprezentanţi ai unor prestigioase Universităţi din China. Vă rugăm să ne spuneţi care a fost scopul întâlnirii?
- Din punct de vedere cronologic, ulterior semnării contractului partenerial între Institutul Confucius şi Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad, al înfiinţării punctului Confucius la Universitatea noastră şi al demarării documentelor pentru o nouă specializare, Limba chineză (începători) - Limba engleză în cadrul Departamentului de Limbi Moderne al UVVG, a venit, ca şi consecinţă firească din partea Hanban, sediul general al tuturor Institutelor Confucius din lume, invitaţia de a participa la Confucius Summer Tour adresată conducerii Uuniversității de Vest „Vasile Goldiș”. Acest Summer Tour este o manifestare anuală, cu scop cultural-educativ, menit vizitării câtorva din nenumăratele locaţii de mare interes istoric şi educaţional pentru cei ce studiază sau urmează să studieze limba, cultura şi civilizaţia chineză. Este o oportunitate unică de a vedea, nu doar metropole uriaşe, Beijing, Shanghai, Hangzhou – actual locaţie a summit-ului G20, ci şi de a vizita Marele Zid Chinezesc, Palatul de Vară, Piaţa Tienanmen etc. dar şi universităţi de mare prestigiu, de a parcurge un mini-curs introductiv de limba chineză, de a vizita un sat tradiţional chinezesc cu tradiţii şi obiceiuri păstrate cu mare grijă, de a vedea câteva spectacole tradiţionale de o frumuseţe ce îţi ia răsuflarea. La finele vizitei anuale, se poate spune cu certitudine că participanţii au o primă privire, de ansamblu, asupra unei mari civilizaţii şi culturi, asupra dinamicii neimaginate a zonei.
- Care au fost discuțiile în cadrul vizitei?
- Pe parcursul acestei vizite de vară a Institutului Confucius am continuat discuţiile pentru care am fost abilitată de către conducerea UVVG, discuţii iniţiate în Arad cu câteva luni în urmă. M-am întâlnit cu reprezentanţi a două prestigioase universităţi din China: Zhejing University of Science and Technology şi Jilian University, care, ambele, doresc cooperări cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, schimburi de studenţi şi cadre didactice universitare, programe de cercetare comune etc. Cred cu tărie în faptul că studenţii noştri, dar şi cadrele universitare care vor reuşi să participe la aceste programe vor avea o experienţă unică, benefică dezvoltării lor profesionale şi nu numai.
- Care sunt proiectele de viitor?
- Consecință acestor discuţii urmează ca documentele finale, referitoarea la colaborări punctuale, să fie semnate ulterior începerii anului universitar 2016-2017. Ele vor însemna un număr mare de burse şi oportunităţi de studiu de care sperăm să se bucure cât mai mulţi studenţi şi cadre universitare din toate facultăţile din cadrul UVVG.
- Ce ne puteţi spune despre noua specializare – Limba şi literatura chineză -Limba engleză, de foarte mare actualitate?
- Specializarea nouă a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Limba chineză (începători) - limba engleză, vine ca urmare a studierii atente a pulsului pieţei forţei de muncă locale, naţionale şi internaţional, care, pe fondul globalizării tot mai accentuate constată lipsa acută a specialiştilor filologi cunoscători ai limbii chineze, în toate domeniile. Faptul că numărul covârşitor al tranzacţiilor comerciale şi, aferent lor, documente legale însoţitoare, traduceri, comunicate, legături economice, politice, diplomatice etc. suferă din cauza necunoaşterii limbii chineze, a făcut ca şi Universitatea noastră să se plieze pe aceste realităţi şi să ofere studenţilor săi oportunitatea de a studia limba, cultura şi civilizaţia chineză alături de limba engleză, germană, franceză şi să se bucure, în consecinţă, de toate avantajele unei pieţe a forţei de muncă care oferă mii de posturi bine plătite pentru absolvenţii acestei specializări. Cunoaşterea bună a acestor două limbi străine înseamnă de fapt integrarea perfectă într-o nouă paradigmă economică a secolului XXI, în care parteneriatele, tratatele bi - şi multilaterale, tranzacţiile etc. se fac preponderant cu spaţiul asiatic, dinspre zona vestică, predilect cunoscătoare a limbii engleze. Aceasta din urmă nemaifiind suficientă, era datoria noastră de furnizori de servicii educaţionale lingvistice să venim cu o propunere referitoare la o specializare extrem de cerută, de stringență imediată şi, înainte de orice, o specializare care oferă un număr mare de posturi, oportunităţi unice şi salarizarea optimă pt absolvenţii noştri.
- Care sunt avantajele de care pot beneficia viitorii studenți ai acestei specializări?
- Faptul că pe perioada şcolarizării la această nouă specializare studenţii UVVG beneficiază de burse foarte generoase de studiu în China (aprox 350 euro/lună) pe o perioadă ce poate varia între 1 semestru până la 2 ani (studii licenţa) şi continuare cu studii masterale, toate în universităţi de prestigiu din China, cred că sunt bonusuri de fel de neglijat. Continuarea studiilor lingvistice în China, în program de imersiune lingvistică totală este fundamentul pe care s-au format cei mai buni specialişti sinologi. Bursele în universităţile partenere din China nu se rezumă doar la studenţii care vor începe în acest an studiile în noul program de licenţă limba chineză (începători) - limba engleză.
Semnarea tratatelor bilateral cu institutul Confucius şi deschiderea clasei Confucius în Arad, în cadrul UVVG, face posibilă participarea la cursuri de limba chineză pentru toţi arădenii, indiferent de vârstă. Pentru toţi aceştia, cursurile de limba chineză, cu lectorii chinezi ai Institutului Confucius, se vor desfăşura după-amiaza, într-un orar convenabil cursanţilor angajaţi. Pentru elevii de până la 18 ani, interesaţi de studiul limbii, culturii şi civilizaţiei chineze, cursurile se vor desfăşura în cadrul Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, partener at UVVG în acest demers, unde lectorii chinezi aşteaptă toţi elevii arădeni interesaţi, de la chiar finele lunii septembrie când se va serba Ziua Globală Confucius.
Atât cursanţii adulţi ai cursurilor de limba chineză din cadrul Universității, cât şi cursanţii-elevi ce desfăşoară cursurile în cadrul colegiului arădean, pot participa în vara viitoare în minunatul Summer Tour 2017 al Institutului Confucius, iar pentru aceia ce vor progresa în studiul limbii chineze şi vor trece examenul de limba chineză începători, în aprilie viitor, vor exista burse şi gratuităţi (burse de 4 săptămâni cu gratuitate totală în Hangzhou).
- Ce ne puteţi spune despre Summitul G20 care s-a desfăşurat în China?
- Despre summit mai puţin, fireşte, dar vă pot spune în schimb că am văzut cu ochii mei pregătirile extraordinare ce erau în curs de finalizare în lunile iulie-august, în Hangzhou, un oraş fabulos, cu o dinamică incredibilă, oameni foarte prietenoşi, oraş care nu este numit degeaba „Paradise on Earth” (Paradisul pe Pământ) şi care poate rivaliza oricând, cu şanse uriaşe de succes, cu oricare din marile metropole ale lumii.