Un proiect de 4,5 milioane de lei finanțat la Lipova
Guvernul a aprobat proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Lipova”, în valoare de 4.538.518,54 lei, aflat pe lista de rezervă a Programului Operațional Regional (POR). Această finanțare a devenit realizabilă prin decizia Guvernului, din ianuarie, care și-a asumat supracontractarea proiectelor aflate în rezervă în cadrul POR, printre care și cel al Lipovei.
„O veste bună pentru Lipova! Proiectul are două componente distincte: reabilitarea clădirii de pe strada Matei Corvin, pentru realizarea unei grădinițe cu program normal, respectiv modernizarea străzii «Ștefan cel Mare», o modernizare amplă, de la fundație, incluzând trotuarele, cât și sistem de canalizare pentru apa pluvială”, a declarat consilierul județean, Cristian Sălășan.
„Zece noi proiecte, în valoare de 40 de milioane de euro, intră în finanțare în perioada următoare în județul Arad, prin Programul Operațional Regional. Sunt proiecte eligibile, dar care erau în lista de rezervă. Prin decizia Guvernului, aceste proiecte primesc finanțare! Trebuie să apreciem curajul Guvernului Orban de a-și asuma contractarea acestor proiecte, chiar dacă s-a depășit plafonul de finanțare. Pentru administrațiile locale, fondurile europene reprezintă cea mai importantă resursă financiară pentru investiții. Printre proiecte se numără cumpărarea de tramvaie noi în municipiu, construirea de locuințe, modernizarea unor școli, amenajarea unor centre de orașe și a unor spații pentru petrecerea timpului liber, extinderea rețelei de apă și canalizare. Regretabil este că acești bani puteau fi utilizați de câțiva ani, dar situația a fost blocată din cauza modului de lucru al fostului guvern”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Președintele Consiliului Județean subliniază o altă modificare adusă de Guvern referitoare la fondurile europene, prin transferarea autorității de management de la Ministerul Lucrărilor Publice spre cele opt Agenții de Dezvoltare Regională. Astfel, practic, actualele Agenții de Dezvoltare Regională (ADR), care în prezent au doar rol de organism intermediar, cu numai câteva atribuții delegate de Ministerul Lucrărilor Publice, ar urma să devină autorități de management ele însele.
„În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, sunt membru al Consiliului pentru Dezvoltarea Regională Vest, care coordonează activitatea Agenției de Dezvoltare Regională și, din această poziție, atât eu cât și colegii mei, președinți ai celorlalte consilii județene din regiune putem să luăm decizii fără ca acestea să fie supervizate de la București. În fond, noi știm mai bine care sunt cerințele cetățenilor, ce-și doresc de la administrație și e firesc ca și actul decizional să fie tot la nivel local”, a completat Iustin Cionca.