Un ONG arădean aduce știința mai aproape de tineri
„CARAVANA – Știința pentru TINEri!” a fost un proiect național care și-a propus promovarea și popularizarea științelor în rândul elevilor din mediul rural din trei județe: Arad, Caraș-Severin și Timiș. Activitatea principală a proiectului a presupus realizarea unor experimente interactive frontale pentru peste 600 de elevi din 13 instituții de învățământ din cele trei județe participante.
Ideea acestui proiect s-a născut dintr-un proiect mai vechi al asociației Activ pentru Comunitate din Arad – Știința în viața de zi cu zi – care presupune de asemenea promovarea științelor în rândul tinerilor arădeni. Pentru realizarea acestor experimente științifice au fost utilizate kit-uri experimentale special create pentru a aduce știința mai aproape de cei mici. Printre demonstrațiile efectuate pentru participanții la caravana pot fi menționate: realizarea erupției unui „vulcan”, creșterea de cristale, realizarea unor jucării din materiale reciclabile, au fost create din nou primele animații – praxinoscopul, identificarea de experimente cu ingrediente găsite în bucătăria fiecăruia și multe altele.
Proiectul „CARAVANA – Știința pentru TINEri!” s-a desfășurat în perioada 21 august – 30 octombrie, a fost cofinanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului și a fost implementat în parteneriat cu Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie a Universității de Vest din Timișoara și cu Inspectoratele Școlare Județene din Arad, Caraș-Severin și Timiș. Proiectul a fost câștigat de către asociație în cadrul tematicii Promovarea de măsuri incluzive adresate tinerilor, respectiv prioritatea Dezvoltarea de programe de educație non-formală pentru tinerii proveniți din mediul rural.
Caravana a ajuns, in județul Timiș, la școlile gimnaziale din Dumbrava, Margina, Traian Vuia și Belinț, în județul Caraș-Severin, la școlile gimnaziale din Brebu, Tarnova, Măureni, dar și la liceul tehnologic Berzovia, iar în județul Arad, la școlile gimnaziale din Păuliș, Sâmbăteni, Zăbrani, Frumușeni și Fântânele.
„Mă bucur foarte mult că am reușit să câștigăm acest proiect educațional pentru tineri și sunt și mai entuziasmat de faptul că l-am implementat cu succes, alături de partenerii noștri. A fost o experiență minunată, pe care sper să o mai putem repeta, mai ales că elevii din fiecare școală în care am pășit ne-au și întrebat când ne vom întoarce. Cred că o realizare și mai mare este dată de faptul că am reușit ca prin proiect să asigurăm fiecărei școli participante un set de 5 kit-uri experimentale, identice cu cele utilizate de noi la realizarea experimentelor, astfel că ei împreună cu dascălii lor pot să recreeze toate experimentele demonstrate de către noi. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi și care s-au implicat direct în implementarea activităților experimentale ale proiectului „CARAVANA – Știința pentru TINEri!”, și anume conf. dr. ing. Vlad Chiriac, masteranzi și studenți Alexandru Pahomi, Ștefana-Gheorghina Dezsi, Gabriela Ursuț, Iuliana Rîbca, Nicoleta Săculțeanu, Andreea Nandra, Alexandra Diana Hîrbana, toți de la Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie. Tot din cadrul facultății am primit sprijin pentru proiect din partea conf. dr. Gabriela Vlase și prof. dr. ing. Titus Vlase, în calitate de prodecan. De asemenea, nu poate fi trecut cu vederea aportul adus, pentru buna desfășurare a caravanei, de către inspectorii de specialitate din cele județe – prof. Rodica Glăvan (ISJ Arad), prof. Manuela Stan (ISJ Caraș-Severin), prof. Monica Seviciu (ISJ Timiș)”, a declarat dr. chim. Paul Albu, președinte al Asociației Activ pentru Comunitate.