Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un elev arădean vorbește despre importanța dezbaterilor: “Ne ajută în dezvoltarea diverselor abilități”

Un elev arădean vorbește despre importanța dezbaterilor: “Ne ajută în dezvoltarea diverselor abilități”
Comentează 0

Ca elevi, suntem încurajaţi în mod frecvent să ne petrecem timpul liber într-un mod eficient, suntem încurajaţi să investim timp şi energie în diferite activităţi care pot contribui într-o anumită măsură la dezvoltarea noastră personală pe termen lung.

Cele mai promovate activităţi de acest gen în cadrul şcolilor arădene sunt în special voluntariatul şi dezbaterile și diferite proiecte în care ni se mai oferă ocazia de a ne implica.

Ştim deja care este motivul pentru care suntem încurajaţi să facem parte din diferite organizaţii de voluntariat, însă, atunci când vine vorba de dezbateri, probabil nu toți elevii înțeleg pe deplin acest concept.

Care este motivul pentru care suntem încurajaţi să facem dezbateri? Vicepreşedintele elevilor Colegiului Naţional “Moise Nicoară”, Bogdan Ciacli, ne oferă un răspuns acestei întrebări și nu numai, în cadrul unui interviu.

 

ARQ: Care a fost factorul care te-a determinat să iei decizia de a te implica în dezbateri?

Bogdan Ciacli: Consideram dezbaterile ca fiind reprezentative pentru educaţia nonformală deoarece te ajută să îţi dezvolţi variate abilităţi: gândire critică, spirit analitic, capacităţi oratorice deci lucruri pe care nu le poţi dobândi în cadrul şcolii.

ARQ: Ce presupun dezbaterile?

B.C.: Dezbaterile presupun construirea şi expunerea unui discurs de șase sau opt minute, pe o temă dată vis a vis de o problemă de actualitate. Prin intermediul acestui discurs, îţi exprimi punctul de vedere printr-o argumentare coerentă, formarea legăturilor logice şi contraargumentare.

ARQ: De cât timp practici această activitate?

B.C.: Din octombrie 2015.

ARQ: Care sunt abilităţile pe care ţi le-ai dezvoltat de când faci parte din această comunitate?

B.C.: De când fac dezbateri, am sesizat o îmbunătăţire considerabilă asupra capacităţilor mele de argumentare, dar am sesizat şi faptul că sunt capabil să fac o analiză mult mai profundă asupra diferitelor probleme.

ARQ: Poţi descrie într-un singur cuvânt experienţa de care ai avut şi ai în continuare parte în cadrul dezbaterilor?

B.C.: Competitivitate.

ARQ: Ce criterii trebuie să îndeplinească o persoană pentru a se considera că se descurcă bine în acest domeniu?

B.C.: Pentru a fi considerat bun în domeniu este nevoie în primul rând, de foarte multă muncă. Mai mult decât atât, trebuie să fii capabil să faci o argumentare propice şi să formezi legături logice.

ARQ: Te ajută dezbaterile în dezvoltarea a diferite abilităţi de care ai nevoie în cariera pe care vrei să o urmezi? Cum?

B.C.: Îmi doresc să devin avocat. Pentru a fii un avocat bun, este imperios necesar să ai competenţe oratorice plus gândire critică şi spirit analitic. Prin urmare, răspunsul este unul pozitiv: dezbaterile mă ajută în dezvoltarea anumitor abilităţi de care am nevoie în cariera pe care vreau să o urmez.

ARQ: De ce consideri că este important să te implici în diferite activităţi extracurriculare în decursul anilor de liceu?

B.C.: Consider că şcoala nu este capabilă să suplinească singură toate cerinţele actuale ale societăţii noastre şi este necesar să găsim un mod prin care să le ducem la îndeplinire.

A face parte dintr-o organizație de voluntariat este important fiindcă îți oferă oportunitatea de a interacționa cu persoane din diferite domenii, totodată ai ocazia să oferi ajutor persoanelor care au nevoie de acest lucru.

Mai mult decât atât, voluntariatul îți oferă posibilitatea să îți dezvolți diverse abilități pe care probabil nu puteai să le dobândești într-un context diferit.

Dezbaterile au impact asupra capacităților oratorice ale celui implicat, îmbunătățindu-le considerabil.

Această activitate oferă oportunitatea de a lucra în echipă, interacționând cu persoane și totodată având posibilitatea de a afla care sunt propriile lor viziuni asupra diverselor probleme actuale ale societății noastre. De asemenea, modelează modul de a gândi și de a se raporta la diferite aspecte fundamentale ale lumii în care trăim.

Prin urmare, este important să ne implicăm. Implicarea în diferite activităţi extraşcolare nu poate avea decât efecte benefice asupra noastră, efecte care pe termen lung se vor reflecta asupra formării noastre ca persoane.

Voluntar ARQ prin Interact Cetate Arad, Cichi Carina

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite