Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

UE va condiționa banii europeni de respectarea statului de drept. Mesaj pentru Est

Fonduri UE Romania. Comisia Europeană a anunțat că fondurile europene pentru țările membre vor fi alocate în viitor în funcție de respectarea statului de drept. Este un mesaj pentru statele din estul UE, criticate în ultimul timp pentru derapajele democratice. 

UE va condiționa banii europeni de respectarea statului de drept. Mesaj pentru Est
Comentează 1

Fonduri UE mai puține pentru statele care nu respectă statul de drept. Comisia Europeană și-a prezentat miercuri propunerea privind bugetul UE pentru perioada 2021-2027. Agricultura și politica de coeziune vor primi mai puțini bani, deși bugetul total va crește. Informația-cheie este însă că fondurile UE vor fi condiționate de respectarea statului de drept.

„Respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept”.

„Acest mecanism nu vizează apriori anumite state”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă. 

„Investim și mai mult în domenii în care un stat membru nu poate acționa singur sau în care acțiunea comună este mai eficientă - fie că este vorba de cercetare, migrație, controlul la frontiere sau apărare. Continuăm să finanțăm politicile tradiționale, dar modernizate, cum ar fi politica agricolă comună și politica de coeziune, deoarece beneficiem cu toții de pe urma standardelor ridicate ale produselor noastre agricole și a regiunilor care recuperează decalajele economice”, a spus Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget.

În ansamblu, Comisia propune un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro.

Comisia propune o reducere moderată a finanțării pentru politica agricolă comună și politica de coeziune – cu aproximativ 5 % în cazul fiecăreia dintre ele – pentru a reflecta noua realitate a unei Uniuni cu 27 de state membre. Aceste politici vor fi modernizate pentru a se asigura că ele pot produce în continuare rezultate, consumând mai puține resurse, și că pot inclusiv sprijini noi priorități. De exemplu, politica de coeziune va avea un rol din ce în ce mai important de jucat în sprijinirea reformelor structurale și în integrarea pe termen lung a migranților.

Rezultatul acestor schimbări va fi o reechilibrare a bugetului și acordarea unei priorități mai mari domeniilor în care bugetul UE poate avea un impact maxim.

Structura bugetului va fi mai clară și mai bine adaptată priorităților Uniunii. În prezent, fondurile sunt împărțite la un număr mult prea mare de programe și instrumente, atât în interiorul, cât și în afara bugetului. Prin urmare, Comisia propune reducerea numărului de programe cu mai mult de o treime (de la 58 în prezent la 37 în viitor), de exemplu, prin regruparea în noi programe integrate a surselor de finanțare fragmentate și prin simplificarea radicală a utilizării instrumentelor financiare, inclusiv prin intermediul fondului InvestEU.

Sursa


Scrie un comentariu

trimite