Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Trucul legal prin care românii cu credite pot scăpa mai repede de datorii. Băncile l-au ţinut secret!

Românii cu rate la bănci trec printr-o perioadă dificilă după ce creditele au explodat, în urma creșterii IRCC sin ultimele luni.

Trucul legal prin care românii cu credite pot scăpa mai repede de datorii. Băncile l-au ţinut secret!
Comentează 2

La început de 2023, românii au primit o veste crâncenă din partea BNR. Indicele IRCC a ajuns la un novel record, de 5,71%, ceea ce face ca ratele să explodeze.

Cum pot scăpa românii mai repede de datorii

Rata la bancă a aproximativ jumătate de milion de români s-a majorat cu câteva sute de lei în inauarie.

Pentru un cetățean care a luat un împrumut de 410.000 lei, pe 30 de ani, rata a crescut cu peste 1.100 lei în ultimele 12 luni. Indicele de referință folosit pentru calcularea ratelor este 5,71% în primele trei luni din 2023.

Așadar, până în aprilie, o persoană cu un astfel de credit va achita la bancă o rată de 2.565 de lei. Peste alte trei luni, când indicele IRCC va ajunge șa 6%, rata va atinge valoarea de 3.500 lei.

În această situație, oamenii caută soluții pentru a reduce din cheltuieli. Potrivit specialiștilor, românii care au credite în lei și rata calculată prin IRCC pot folosi următoarele trei luni pentru a datora mai puțin.

„În primii ani ai împrumutului dobânda reprezintă un procent foarte mare din rată. Astfel, dacă reuşim să facem o plată anticipată, atenţie, cu reducerea perioadei şi să acoperim partea principală vom scăpa, astfel, de o lună din credit”, potrivit Observator News.

De exemplu, rata unui credit de 250.00 de lei, pe 30 de ani, ajunge la aproximativ 1.500 de lei. Din acets total, doar 250 de lei reprezintă partea principală, restul fiind dobânda. Cei care plătesc anticipat, cu reducerea perioadei, cei 250 de lei, scapă mai repede de rate.

„Câteva capcane în care pică lumea: consideră că trebuie să te duci cu trei rate, trebuie să te duci cu bani mulţi. Nu e adevărat.

Ideal este să faci plata anticipată a doua zi după scadenţă. Explicaţia e foarte simplă. Din toate plăţile anticipate, banca întâi îşi va trage dobânda de la ziua scadenţei până la ziua în care ai făcut plata”, explică Adrian Asoltanie, consultant financiar.

Sursa: romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite