Tot mai puțini arădeni sunt amendați pentru nerespectarea restricțiilor impuse de autorități
Pare că arădenii au înțeles, în sfârșit, că masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, pentru că sunt mult mai puțini arădeni sancționați contravențional. Cu toate acestea, nu același lucru îl putem spune și despre circulația după orele 23.00, interdicția de deplasare este încă în vigoare dar nu toți o respectă. Dacă zilele trecute erau în jur de o sută de arădeni amendați, acum sunt nici 70.
În cursul zilei de ieri, polițiștii arădeni, împreună cu jandarmii și polițiștii locali, au desfăşurat acţiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun. Scopul vizat de aceste acţiuni îl constituie prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.
În cadrul acțiunilor desfășurate au fost legitimate 2.286 persoane, verificate 165 societăți comerciale, restaurante, terase, unităţi tip fast-food, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, parcuri și zone de agrement, gări, autogări precum și 42 de mijloace de transport în comun.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 68 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 11.500 de lei, dintre care 8, în valoare de 1.500 de lei, pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea, iar celelalte pentru nepurtarea măștii de protecție.
Conform H.G. 935/2020, purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice. De asemenea, este interzisă circulația persoanelor în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu câteva excepții:
- deplasarea în interes profesional, între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asistență profesională care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
- deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în interes profesional sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.