Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Topul Firmelor 2024

Topul Firmelor 2024
Comentează 1

Expo Arad a găzduit, vineri seara, o nouă ediție a Topului Firmelor. Pe lângă oamenii de afaceri în sală s-au aflat și reprezentanți ai administrației locale și județene, dar și elevii performanți altături de profesori. Evenimentul a fost prezentat de către Andrei Ando și Adela Răuț Czebely. Comedianții Florentin Păune și Cosmin Natanticu au făcut ca seara să se încheie cu zâmbete, iar brutăria și patiseria Bontalenti a fost cea care i-a îndulcit pe oamenii de afaceri.

Discursul președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Gheorghe Seculici, a deschis evenimentul:

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură din Arad împlinește anul acesta venerabila vârstă de 153 de ani și este printre cele mai vechi din România. Istoria sa se împletește cu istoria unora dintre companiile naționale cele mai puternice, cu tradiția industrială și agricolă arădeană.

Astăzi, mediul de afaceri din județul nostru are însă nu doar trecut frumos, ci și un prezent prolific. Investitorii locali și străini au construit în Arad una dintre cele mai performante economii la nivelul țării, iar în termeni regionali și euroregionali Aradul este un jucător care nu poate fi astăzi ignorat din nicio statistică.

Un număr de 37.392 de firme erau înregistrate săptămâna trecută în județul Arad. Aproximativ 20 de mii au depus bilanțul pe anul 2023. Aceste firme au produs anul trecut 9 miliarde de euro! Asta înseamnă contribuții la stat de aproximativ 5 miliarde de euro! Aradul a exportat, în primele patru luni ale acestui an, bunuri în valoare de 1,4 miliarde de euro. Datorită firmelor arădene puternice, balanța comercială a județului a fost, la 30 aprilie, pozitivă: 255 de milioane de euro.

Din cei 136 de mii de angajați de la nivelul județului Arad, 89 de mii sunt în mediul privat. Asta înseamnă că 65% dintre angajații arădeni lucrează pentru companiile din județ.

O altă statistică interesantă este cea a firmelor străine din județ.

Nu doar poziția geografică, ci și cultura muncii la arădeni a determinat numeroase companii multinaționale să se stabilească aici. Accesul facil la rețeaua de transport este un argument important. Dar aici au găsit și oameni dispuși să muncească, să facă naveta, să se integreze în logica și disciplina corporatistă. Aprox. 20% dintre firmele active din județ sunt cu capital străin. Dintre acestea, aproape jumătate sunt din Italia, 12% din Germania și aproape 10% din Ungaria.

Avem în față un bilanț bun al economiei arădene, cu un județ printre primele 7 din țară, la Produsul Intern Brut. Dar ar putea fi mult mai bun, dacă statul și-ar lua în serios rolul de partener, și nu cred că există investitor arădean să nu îmi dea dreptate. Într-

Anul acesta, Topul Firmelor, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a evaluat un număr de 2701 agenți economici. Cifra lot totală de afaceri este 36 miliarde lei și reprezintă 76% din totalul cifrei de afaceri a județului. Asta înseamnă că unele dintre cele mai puternice companii arădene au încredere în Camera de Comerț și sunt alături de noi, în efortul de consolidare a mediului de afaceri.

Premiem companii din servicii, comerț, industrie, construcții, agricultură, turism. Și o mândrie  aparte pentru noi este că și segmentul de cercetare este foarte bine reprezentat. Am evaluat 81 de  firme din cercetare, cu o cifră de afaceri de 634 milioane lei și cu un număr total de 743 de salariați.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că Aradul se organizează din mers pentru următoarea etapă a evoluției industriei locale, trecerea de la producție la conceptualizare, de la folosirea forței brute la exploatarea și mai consistentă a intelectului.

În definitiv, despre intelect este vorba și la Topul Firmelor: despre știința și inteligența de a face bani, de a te menține competitiv, de a crește calitatea vieții și pentru cei din jur.

Felicitări și mult succes tuturor celor care au aceste calități și le oferă, generos, Aradului și țării”!.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a declarat:

Mulțumesc investitorilor arădeni pentru contribuția deosebită pe care o au în proiectele Aradului. Premianții de astăzi, de la Topul Firmelor, au contribuit în anul de referință pentru acest top cu peste 36 de miliarde de lei, și o parte din această sumă revine în economia Aradului, prin bugetul primăriilor și al Consiliului Județean. Deci dacă astăzi Aradul este un județ unde putem munci pentru spitale noi, pentru drumuri bune, pentru un sistem bun de protecție socială, vi se datorează. Eu sunt liberal și înainte de a deveni primar, apoi deputat și mai târziu președinte al Consiliului Județean, am făcut afaceri. Înțeleg și ce înseamnă să riști, și ce înseamnă să câștigi; și cum îți calculezi bănuții pentru contribuții și cum strângi cureaua astăzi, în speranța că mâine va fi mai bine. Ca om de afaceri, am învățat că nu muncești și nu ai răspundere doar pentru tine; că oamenii tăi depind de ideile tale, de deciziile pe care le iei și de rezultatele pe care le ai. Am transferat această gândire antreprenorială și în administrație. Și cred că asta explică rezultatele pe care le avem în județ. Anul acesta am fost reales președinte al Consiliului Județean, cu 40% din voturile arădenilor. Am avut în spatele meu și societatea civilă și o parte din mediul de afaceri. Vă mulțumesc și personal pentru această susținere, iar celor care încă mai au nevoie de timp să fie convinși că facem ce trebuie pentru județul Arad, sper că le vom putea demonstra în următorii patru ani că suntem pe drumul bun”.

Deputatul Sergiu Bîlcea a declarat: „Eu nu cred că este doar un moment al ierarhilor, ci cred că de atâți ani ne-am obișnuit să ne întâlnim ca moment de socailizare, ca un moment de apropiere, ca un moment de schimb de idei”.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a felicitat și el companiile:  

„Topul Firmelor organizat de Camera de Comerț este evenimentul toamnei pentru mediul de afaceri. Felicitări tuturor companiilor care investesc în Arad și care au găsit aici mediul potrivit dezvoltării lor. Aradul se dezvoltă datorită mediului de afaceri și, desigur, cu susținerea unei administrații municipale și județene care înțelege importanța investițiilor în infrastructură și nu numai. Felicitări tuturor”.

 

C. U.

Galerie foto (181)


Scrie un comentariu

trimite