Studiu GfK: Aradul se numără printre orașele care vor înregistra o creștere mai mare decât Bucureștiul
GfK a dat publicității un studiu anual privind puterea de cumpărare în Europa, aferent anului 2018. La nivelul întregii ţări, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut cu 18% în 2018, ajungând la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 şi 4.181 euro în 2016. În ceea ce privește Aradul, autorii studiului susțin că se află printre orașele care vor înregistra o creștere mai mare decât Bucureștiul.
Dacă ne referim la județe, wall-street.ro scrie că Botoşaniul, Vasluiul, Călăraşiul şi Giurgiu sunt zonele cu cea mai mică putere de cumpărare. În clasament urmează, la mică distanță, Suceava, Neamţ, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Teleorman, Olt şi Mehedinţi la mică distanţă. Grupul judeţelor cu putere de cumpărare sub media naţională este completat de Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iaşi, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraş-Severin, Gorj, Sălaj, Mureş.
Se prefigurează creșteri economice notabile
Potrivit sursei citate, judeţele situate aproape de nivelul mediei pe ţară din punctul de vedere al puterii de cumpărare sunt județele care includ oraşe aflate în competiţia dezvoltării: Prahova, Argeş, Constanța, Alba şi Arad. Aici se prefigurează creşteri economice notabile, pentru că beneficiază de investiţiile jucătorilor care îşi reamplasează activităţile în proximitatea marilor centre economice care devin neîncăpătoare (Cluj, Timişoara, Braşov). Tot aceste oraşe ocupa locuri de top la absorbţia fondurilor europene şi la dezvoltarea infrastructurii. Astfel, wall-street.ro notează că Aradul şi-a asigurat un număr foarte mare de conexiuni de transport cu reţeaua europeană de drumuri.
Grupul judeţelor cu putere de cumpărare peste medie debutează cu Braşovul şi Sibiul. De mai mulţi ani aici se configurează o nouă zona industrială a ţării care atrage masiv investiţii.
De menționat că Ilfovul, Clujul, Timişul, alături de Bucureşti sunt polii tradiţionali de dezvoltare ai ţării, unde puterea de cumpărare e cu cel puţin 20% peste media națională.
O infrastructură mai bună
Se estimează că Sibiul, Braşovul, Aradul, Constanța şi Alba Iulia sunt oraşele care în curând vor cunoaşte o dezvoltare mai mare decât Bucureştiul, tocmai pentru că au o infrastructură bună, dar şi centre universitare care să formeze piaţa forţei de muncă. Nu în ultimul rând, un alt factor care schimba harta dezvoltării locale este dinamica costurilor – zonele clasice de dezvoltare devin scumpe pentru noii investitori (cazul Clujului care are în 2019 cele mai scumpe terenuri de spaţii industriale din ţară), iar asta îi determină să se orienteze spre zonele mai puţin explorate ale ţării.
De asemenea, competiţia regională se intensifică odată cu disponibilitatea fondurilor europene. În acest sens, unele judeţe au adoptat strategii şi alianţe pentru impulsionarea atragerii acestor fonduri pentru a-şi dezvolta infrastructura, cum este cazul „Alianţei Vestului” – o alianţă între patru municipii – Cluj, Timiş, Arad şi Oradea - menită să impulsioneze atragerea finanţărilor pentru dezvoltarea regională, mai scriu jurnaliștii de la wall-street.ro.
Citiți aici mai multe detalii: https://www.wall-street.ro/articol/Economie/243878/ce-regiuni-din-romania-au-cea-mai-mare-putere-de-cumparare.html#gref