Strategia „De la fermă la cumpărător”: Glad Varga vorbește despre necesitatea unei abordări colective
Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaților a fost inclusă o comunicare a Comisiei Europene referitoare la Strategia „De la fermă la consumator” pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos şi ecologic. Este vorba despre un document care este de altfel un element central al Pactului Verde European, ce prezintă direcţiile de acţiune pentru asigurarea tranziției la un sistem alimentar durabil, astfel încât sistemul alimentar al UE să devină standard global în materie de durabilitate.
„Această tranziție către sisteme alimentare durabile necesită o abordare colectivă care să implice autoritățile publice, reprezentanți ai sectorului privat din cadrul lanțului valoric alimentar, organizații neguvernamentale, parteneri sociali, reprezentanți ai mediului academic și cetățeni”, susține deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic.
Parlamentarul susține că în contextul pandemic actual şi având în vedere nivelul ridicat al risipei alimentare, precum şi nevoia de a reduce global amprenta asupra mediului şi climei în sistemul alimentar, o astfel de strategie vine cu măsuri adecvate obiectivelor propuse de Comisia Europeană pe termen lung şi anume: producţie alimentară durabilă; securitate alimentară; stimularea prelucrării durabile a produselor alimentare, a comerțului cu ridicata, a vânzării cu amănuntul, a practicilor din sectorul ospitalității și al serviciilor de alimentație; promovarea unui consum alimentar durabil și facilitarea trecerii la o alimentație sănătoasă și durabilă; reducerea pierderilor și a risipei de alimente; combaterea fraudei alimentare de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente.
„Comisia Europeană va urmări implementarea şi progresul acestor măsuri, o revizuire a strategiei urmând a avea loc în 2023”, a ținut să precizeze Glad Varga, deputat PNL de Arad.