Stațiunea Moneasa - în fiecare sâmbătă seara program folcloric
Moneasa este și va rămâne mereu un pol al turismului arădean, chiar dacă stațiunea nu funcționează momentan la întregul ei potențial (nu ne referim la capacitatea de cazare). Atât Primăria Moneasa, cât și Consiliul Județean fac eforturi mari pentru a readuce Moneasa la ceea ce a fost cândva, și iată că încet lucrurile încep să ia o linie ascendentă, cel puțin pe perioada verii când numărul turiștilor crește simțitor.
Dacă vorbim și de partea culturală aici lucrurile stau mai bine pentru că cei de la Consiliul Județean Arad prin Centrul Culural Județean organizează săptămânal evenimente culturale prin programul ,,STAGIUNEA DE VARĂ”, atât pentru copii cât și pentru adulți. Desigur că pe altă parte și Primăria Moneasa are un program de evenimente culturale așa cum a fost ,,Festivalul Clătitelor”, în cadrul căreia a fost pentru prima dată și o expoziție de vehicule militare. Dacă în urmă cu puțin timp „Festivalul Clătitelor” a adunat în Moneasa în jur de 10.000 de oameni pe parcursul a două zile, iată că acum Centrul Cultural Județean Arad organizează în fiecare sâmbătă după masă la grădina de vară, începând cu orele 19.00, un program cultural, structurat pentru toate vârstele, începând cu un program special pentru cei mici, iar apoi se continuă cu un program folcloric sau alt gen de muzică, astfel încât toți cei cazați în stațiune și nu numai să aibă parte de câteva ore de bucurie sufletească.
Sâmbătă 31 iulie, începând cu ora 19.00, s-a desfășurat la grădina de vară un Spectacol interactiv pentru copii. Timp de aproximativ două ore, cei mici și cei mari s-au bucurat alături de trupa veselă „ȚAC-PAC”. Apoi programul a continuat cu ansamblul de dansuri ,,Florile Mureșului” din comuna Vladimirescu, care au susținut un program folcloric până după ora 22.00. Primii care au intrat pe scenă a fost au fost cei mici din grupa „Boboceii” (5-10 ani), apoi grupa ,,Mugurașii” (6-12ani) din Horia și grupa „Floricelele” (6-12 ani) din Vladimirescu, coregrafi fiind Adrian Balog la seniori și Diana Giurgiu, la copii. Orchestra a fost condusă de maestrul Ioji Nagy, iar soliști vocali au fost Diana Mihuț și Andrei Gurău. Programul folcloric a continuat cu ,,seniorii” care au prezentat o suită de dansuri făcând să răsune scena teatrului de vară aducând bucurie în sufletele celor prezenți.
Despre Ansamblul de dansuri ,,Florile Mureșului” se pot spune multe lucruri frumoase, pentru că sunt conoscuți și peste hotare, fiind primiți peste tot cu mult drag, așa cum au fost și în Cehia, în urmă cu doi sau trei ani, întorcându-se de fiecare dată cu câte un trofeu. Dincolo de acest aspect, trebuie amintit că în spatele acestor copii minunați sunt oameni care pun mult suflet, sunt părinți care sunt dispuși să facă sacrificii pentru copii lor și nu în ultimul rând este Primăria Vladimirescu care susține acest ansamblu de de foarte mult timp și nu pot să nu amintesc meritul actualului primar, cât mai ales a fostului primar, Ioan Crișan (azi pensionar), care a susținut necondiționat acest ansamblu, iar actualul primar Mihai Mag cu siguranță va susține mereu și mereu acest ansamblu minunat. Așa cum am mai spus, un ansamblu de dansuri este întotdeauna „ambasadorul” comunei sau orașului de unde vine, iar atunci când urcă pe o scenă doar membrii acestuia sunt cei care reprezintă entitatea și tradițiile comunității lor.
Nu ne rămâne decât să felicităm inițiativa celor de la Centrul Cultural Județean Arad, respectiv pe directorul instituției, Ioana Engelhardt, și pe toți cei implicați în aceat program cultural care se va desfășura pe toată perioada verii în Moneasa.
În încheiere trebuie spus că sâmbăta viitoare pe scenă vor urca cei de la ,,Busuiocul” din Sântana.