SRI: Cartelele româneşti prepaid sunt folosite în Irak şi Siria
Serviciul Român de Informaţii a confirmat că în mai multe zone de conflict sunt folosite cartelele prepay româneşti. Reacţia SRI vine la puţin timp după ce Dacian Cioloş a declarat că au fost utilizate cartele preplătite româneşti în alte ţări pentru pregătirea de atentate teroriste. SRI dau două exemple de țări în care sunt folosite cartele româneşti. Este vorba despre Siria şi Irak.
SRI precizează că din datele strânse până în acest moment, inclusiv de la partenerii externi, există informația că în mai multe zone de conflict, inclusiv în Siria şi Irak, sunt folosite cartele telefonice româneşti.
SRI mai arată că există posibilitatea ca aceste cartele să fie folosite de românii care locuiesc în aceste zone de conflict, dar şi ca aceste cartele să fie folosite şi de persoane care au legături cu entități teroriste.
"Potrivit informațiilor pe care le deținem, inclusiv din cooperare cu alte structuri din SNPCT și parteneri externi, cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria și Irak. Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetățeni români rezidenți în Siria (sau alte zone de conflict), dar și de persoane având conexiune cu entități teroriste", arată SRI.
SRI mai face o precizare: în acest moment sunt în lucru mai multe cazuri, inclusiv cu parteneri din străinătate ai SRI, în care se încearcă identificarea unor persoane care au folosit aceste cartele telefonice preplătite şi că în aceste cazuri este nevoie de foarte multe resurse umane pentru a identifica cine se află la celălalt capăt al firului.
Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor şi pentru Societatea Informațională, a vorbit la emisiunea „24 de minute” despre cartelele prepaid şi nevoia ca ele să fie identificate.
„E foarte importantă declararea operatorului şi utilizatorului de date personale. Datele personale trasmise trebuie să fie confidențiale. Utilizarea acestei baze de date, asta e problema. Accesul la informație trebuie făcută conform legii, numai cu mandat judecătoresc, şi reținerea datelor trebuie să se facă conform legii. Avem legislație, dar la cumpărarea cartelei nu sunt datele personale retinute”, a menționat Marius Bostan, adăugând că impactul economic nu va fi semnificativ.
Sursa romaniatv.net