Spectacole pe scena Teatrului Clasic “Ioan Slavici”, în luna octombrie
“Dacă mai era nevoie de încă o dovadă că Gaiţele lui Alexandru Kiriţescu este o piesă pentru toate vremurile şi pentru toate anotimpurile, care face succes de casă în orice moment al sezonului teatral ar avea loc o nouă premieră, iată, dovada a venit odată cu spectacolul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, inspirat regizat de Laurian Oniga. Spectacolul este însă, o spun de la început, mai mult decât un succes de casă şi cu mult mai mult decât o revalidare a garantatului succes al textului.” – spunea despre montarea arădeană a spectacolului Gaițele, la data premierei, criticul de teatru Mircea Morariu.
Publicul poate vedea cât de valabilă este această afirmație urmărind spectacolul programat în 4 octombrie, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad.
Pe aceeași scenă, câteva zile mai târziu, în 6 octombrie, tot de la 7 seara, își găsește loc un alt spectacol construit pe un text clasic: Take, Iake și Cadîr - o montare semnată tot de Laurian Oniga.
Duminică, 7 octombrie, de la ora 19.00, în sala Studio a TCIS, actorii arădeni aduc în fața publicului un spectacol emoționant. Este vorba despre “Reunificarea celor două Corei” – o montare semnată de Radu Alexandru Nica, montare care îi reunește pe aceeași scenă pe Dorina Darie – Peter, Alina Vasiljević, Cecilia Donat-Lucanu, Mariana Tofan, Carmen Vlaga – Bogdan, Ovidiu Crișan, Andrei Elek, Zoltan Lovas și Ioan Peter.
“Reunificarea celor două Corei” n-are nimic de-a face cu o posibilă poveste cu substrat politico-social. Titlul e o pistă falsă. Şi o frumoasă metaforă care se deconspiră de-abia într-unul dintre episoade, textul fiind o suită de secvenţe care compun un puzzle interesant pe tema „iubire”. Iubire în secolul XXI. Cuplu… Trădare, încredere, relaţii interumane.” – spune despre spectacol, criticul de teatru Monica Andronescu.
“Al tău vechi, Caragiale!” după Momente și schițe, scrisori către Vlahuță de I.L. Caragiale, regia Valen Voicilă – acesta este spectacolul pe care spectatorii arădeni îl pot urmări în 11 octombrie, în sala Studio. Reprezentația este programată de la ora 19.00/
13 – zi cu noroc pentru amatorii de teatru din Arad. Și asta pentru că în 13 octombrie, de la ora 19.00, sala mare este gazdă unui spectacol inspirat construit. Este vorba despre “Don Juan se întoarce de la război” de Odon von Horvath.
“Misteriosul Don Juan se întoarce în lume după experienţa traumatizantă a războiului. Copleşit de vina de a-şi fi abandonat logodnica, vină pe care o conştientizează de-abia în vecinătatea morţii, Don Juan își face un scop în viață din a o regăsi. Ea nu îi răspunde însă la scrisori, iar el o caută în fiecare dintre femeile care se i ivesc în cale. Şi fiecare îi aminteşte de ea, dar nici una dintre ele nu îi poate reda iubirea pierdută.” – Aceasta este povestea pe care regizorul Horia Suru o propune publicului arădean.
Luna octombrie se încheie la Arad cu un spectacol de care iubitorii de teatru nu au mai avut parte de multă vreme. Este vorba despre “Perplex”, de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor Christian Popescu.
“Perplexitatea poate fi una din reacţiile generate de montarea teatrului arădean. Intenţia regizorului este declarată. Nu este singura, însă, iar cauzele ei sunt, oricum, felurite. Numai „locul comun” al foilor de ceapă, ca teorie a receptării, pare să fi scăpat ironiei dramaturgului. Tocmai de aceea, nu doar pentru comic, performanţe actoriceşti, ci şi pentru diversele sale „straturi”, spectacolul nu este unul de ratat.” – spune despre montarea lui Theodor Cristian Popescu, criticul de teatru Maria Zărnescu.
Reprezentația este programată pentru 28 octombrie, de la ora 19.00, în sala mare.