Slujire chiriarhală în Duminica a VII-a după Rusalii în Parohia Prunișor
Duminica a VII-a după Rusalii ne pune în față încă două minuni înfăptuite de Domnul nostru Iisus Hristos, și anume vindecarea a doi orbi și a unui mut din orașul Capernaum situat pe malul Lacului Ghenizaret sau a Mării Galileii. Evanghelia de astăzi, cu aprinderea luminilor ochilor acelor doi orbi şi, mai ales, cu aprinderea luminilor sufletului lor şi cu tămăduirea unui mut, este o nouă şi puternică adeverire că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a fost, este şi va fi până la sfârşitul veacurilor, singura realitate în care găsesc pururea alinare durerile neamului omenesc, găsesc lumină veşnică toate întunecările veacurilor.
În această duminică, Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei, a poposit în Parohia Prunișor din Protopopiatul Sebiș, fiind întâmpinat de către protopopul Sebișului, preotul Beni Ioja și preotul acestei comunități, Florin-Ioan Avram.
Încă de la orele dimineții, Chiriarhul a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor care s-au efectuat la biserica parohială. Acestea au cuprins restaurarea iconostasului, așezarea unor ocnițe cu icoanele unor sfinți în partea superioară a locașului de cult, schimbarea pardoselii vechi cu una nouă, din marmură, schimbarea sistemului de încălzire, etc.
După acest moment, când iconostasul a fost resfințit cu Sfântul și Marele Mir și apă sfințită, s-a săvârșit sfânta și dumnezeiasca Liturghie Arhierească.
La momentul rânduit Înaltpreasfințitul a rostit un frumos și bogat cuvânt de învățătură din Evanghelia duminicii (Matei 9, 27-35) dar și a Apostolului citit astăzi (Romani, 15, 1-7), intitulat „Tărie și slăbiciune”. Termenul de lumină, a explicat Înaltpreasfinția Sa, arată prima zi a creației, porunca lui Dumnezeu „să se facă lumină” (cf. Facere 1,3). Apoi, în capitolul menționat al Evangheliei, Mântuitorul i-a vindecat pe cei doi orbi și pe cel cu duh mut, dar și pe alții. Ierarhul a mai spus că, recapitulând ceea ce s-a întâmplat, în vremea Mântuitorului nostru Iisus Hristos existau medici, dar multe boli erau nevindecabile sau greu vindecabile. Hristos a arătat atunci că ei, adică bolnavii, se pot vindeca, din întunericul în care se aflau, cea mai însemnată vindecare fiind cea a orbilor (pentru că văd lumina, dar mai ales LUMINA LUMII – adică Hristos). Încă o idee importantă a predicii este aceea că inima este centrul trupului, este legată oarecum de suflet. Înțelepciunea lui Dumnezeu leagă lucrurile, El intervine în viața noastră și prin vindecări, de multe ori miraculoase. Pe de cealaltă parte, Ierarhul a mai făcut referire, cum am spus, și la Apostolul zilei, în care Sfântul Apostol Pavel ne arată o cale a viețuirii creștine prin faptul că „datori suntem noi cei tari să purtăm slăbiciunile celor neputincioși”.
Toți suntem deci datori să îi ajutăm pe cei slabi, dacă suntem tari (în credință, nădejde, dragoste, cumpătare, ajutorare, învățătură, fapte bune, etc). Un îndemn care reiese de aici este acela că trebuie să lăsăm darul lui Dumnezeu să lucreze în ființa noastră. La finalul cuvântului de învățătură, Chiriarhul a mai amintit că de mâine intrăm în Postul Adormirii Maicii Domnului iar aici avem cuvintele psalmistului „Ochiul inimii mele îl ridic către tine, Stăpână...” iar vremea postului are însemnătatea ei: că poate suntem slabi și nu putem posti, postul nu este doar despre mâncare și băutură, este fapta, credința și conștiința datoriei față de noi înșine, de aproapele și de Dumnezeu. Conform Sf. Apostol Pavel, a-i ajuta pe cei care au nevoie, atât în suferințe, cât și în împlinirea oricărui lucru bun spre mântuire este țelul de viețuire al ficăruia dintre noi.
Pentru lucrarea deosebită din parohia dată spre păstorire, Părintele Paroh Florin-Ioan Avram a fost hirotesit întru iconom-stavrofor iar acesta i-a adresat Ierarhului un cuvânt de mulțumire, oferindu-i ca simbol de recunoștiință o icoană reprezentându-l pe Hristos – Marele Arhiereu și amintind că Episcopul este imaginea slujirii și imaginea Bisericii.
Arhid. Claudiu Condurache