Proiecte prezente şi viitoare în Comuna Şicula (partea I)
La Şicula se vorbeşte despre prezent şi viitor. Proiectele nu lipsesc din mapa de lucru a primarului Aurel Radiţa. Câteva din acest proiecte le aflaţi din discuţia avută cu dânsul zilele trecute.
Ajutorul Social: "Avem 25 de dosare sociale, din care 20 cu drept de lucru. Avem un număr mic de dosare, deoarece în zonă există activitate economică, fiind şi în prezent firme care angajează la Ineu, Şicula, Chereluş şi Ch. Criş. Şomajul e mic, aproximativ 12 şomeri din 4231 de locuitori. Stăm bine datorită agenţilor economici din zonă"
Fermieri: "Pe raza comunei noastre avem înregistraţi în registrul fermierului în jur de 800 de fermieri (propietari de terenuri agricole, de animale şi exploataţii agricole mari). Având în vedere că în zonă a fost secetă la nivel de APIA s-au înregistrat solicitări pentru obşinerea ajutoarelor de calamităţi, 265 persoane fizice şi 60 de agenţi economici. Vreau să fac precizarea că s-a fpcut o informare amplă la nivelul comunei atât prin "bătaia tobei" cât şi prin orice mijloc de nformare la nivel de comună. Menţionez acest lucru pentru toţi cei ce spun că nu au auzit şi nu şi-au depus documentele, menţionând că sunt cel mult 10 cazuri pe toată comuna, ei ştiind motivele petru care nu şi-au depus actele pentru APIA".
Pregătirile de iarnă: "Din acest punct de vedere suntem pregătiţi să intervenim în orice moment, însă la această oră nu e cazul deoarece stratul de zăpadă este de nici 2 cm".
Proiecte culturale: "Având în vedere că în Şicula există o tradiţie populară pe linie cultural artistică, iar portul popular este unic în ţară Primăria Şicula şi Consiliul Local vom iniţia un proiect de hotărâre referitor la programele cultural-artistice pe 2016, în care la data de 2 mai vom organiza evenimentul "Şicula - vatră de folclor". De asemenea, pe 26 decembrie va avea loc festivalul Căluşarului - ediţia I, iar ca parteneri în aceste 2 proiecte am invitat Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural, dar şi Asociaţiile Culturale din comună, respectiv Asociaţia Cultural Artistică Păstrătorii Tradiţiei dn Şicula, Ansamblul Moştenitorii din Chereluş, iar până la apropierea primei ediţii sperăm ca şi localitatea Gurba să aibă o asociaţie cultural-artistică. La aceste evenimente vor participa şi alte ansambluri din judeţ, ţară şi străinătate, făcând din Şicula un reper al folcorului autentic românesc. Mai mult, Moştenitorii din Chereluş şi Păstrătorii Tradiţiilor din Şicula şi Căluşarii au participat la evenimente artistice din judeţ şi în străinătate, mai rpecis în Germania. Referitor la acest aspect menţionez că pe scena Căminelor Culturale din Şicula, Gurba şi Chereluş au fost prezente ansambluri artistice cum ar fi: Rapsozii Zărandului, Aurel Tămaş cu formaţia, Marius Ciprian Pop, Ansamblul Rapdosia Aradului, Cununiţa din Sântana, Junii Podgoriei Ghioroc, Dubaşii din Juliţa, Junii Şimăndani, şi în mod special cele 3 cântăreţe îndrăgite, fiice ale satului Şicula, Florica Bradu, Rodica Ardelean Oniţa şi Cornelia Căprariu Roman, dar şi Florile Bihorului, Florica Duma, Florica Zaha şi Florica Ungur, care din păcate nu mai este printre noi".
...........................
- Partea a doua a discuţiei cu primarul Comuni Şicula, Aurel Radiţa, o vom publica zilele următoare -