Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Seleușul va avea până la sfârșitul anului propria rețea de termoficare (FOTO)

Seleușul va fi, până la sfârșitul anului, una dintre puținele comune din țară care beneficiază de propria rețea de termoficare. Asta, în condițiile în care, în momentul de față se lucrează la realizarea rețelei, conductele fiind deja amplasate pe toate străzile din sat, urmând să înceapă lucrările la centrală.

Seleușul va avea până la sfârșitul anului propria rețea de termoficare (FOTO)
Comentează 1

Potrivit primarului Cristian Branc este vorba despre un proiect sistemic integrat de furnizare a energiei termice, folosind surse regenerabile (biomasă/biogaz), biomasa, mai precis resturile vegetale, urmând să fie colectată de la locuitorii comunei, în timp ce pentru biogaz se va semna un contract cu o mare fermă de animale. „Vorbim despre un proiect cu o valoare totală de 41 de milioane de lei, 60% din fonduri provenind din POIM, diferența de 40% fiind reprezentată de cofinanțarea realizată de la bugetul local. Rețeaua are o lungime de 14 kilometri, centrala urmând să fie amplasată pe drumul spre Șicula. Ceea ce este foarte important de spus este că la finalizarea lucrărilor, adică în luna decembrie, toate gospodăriile din Seleuș se vor putea racorda, sătenii urmând să scape de grija lemnelor de foc. Mai mult, centrala va produce energie electrică, care va fi transferată în rețeaua națională, astfel încât prețul pentru apa caldă furnizată sătenilor nu va fi unul mare”, a declarat primarul Cristian Branc.

15 milioane de lei pentru amenajarea urbanistică

Un alt proiect pe care administrația locală de la Seleuș urmează să-l implementeze constă în realizarea a 19,9 kilometri de piste de biciclete și betonarea a 7 kilometri de șanțuri. Proiectul de amenajare urbanistică a comunei, presupune o finanțare de aproximativ 15 milioane de lei, obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pistele de biciclete urmând să fie construite pe toate străzile din Seleuș și Iermata, pe drumul comunal 23, care face legătura între Iermata și Moroda și pe două străzi din Moroda.

„Printre investițiile care au fost scoase la licitație se află și cele ce vizează un centru de colectare cu aport voluntar, dotarea cu echipamente IT și mobilier a școlilor din comună, iar pentru achiziționarea unui microbuz electric a fost deja atribuit contractul de furnizare. Fondurile sunt obținute din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru centrul de aport voluntar fiind alocate peste 3,7 milioane de lei, pentru dotarea școlilor, 951 mii de lei, iar pentru microbuzul electric peste 1,4 milioane de lei”, a ținut să precizeze viceprimarul Daniel Viorel Mila.

Rețele de apă, canalizare și stație de epurare

În ceea ce privește lucrările finalizate recent, trebuie spus că anul acesta a fost terminat un proiect la care s-a lucrat intens în ultimii ani și care a presupus introducerea rețelelor de apă și canalizare și construirea unei stații de epurare. „Dacă stația de epurare, rețeaua de apă cu o lungime de nouă kilometri, stația de pompare și realizarea unei părți din rețeaua de canalizare (zece kilometri) și 350 de racorduri au costat aproximativ 1,4 milioane de euro, finanțarea fiind obținută prin AFIR, alte aproximativ șase milioane de lei au fost obținute prin intermediul PNDL 2, pentru introducerea rețelei de canalizare pe o distanță de 14,6 kilometri, realizarea a 205 racorduri și a unei stații de pompare”, susține primarul Cristian Branc.

Sală de sport cu 180 de locuri, capelă la Iermata și dispensar reabilitat

Și pentru că autoritățile locale de la Seleuș acordă o atenție deosebită tinerilor din comună, care aveau nevoie de un loc în care să facă mișcare și atunci când vremea nu este favorabilă, au fost făcute demersuri la Compania Națională de Investiții pentru construirea unei săli de sport cu 180 de locuri, iar în luna decembrie a anului trecut, sala a fost inaugurată în prezența conducerii Consiliului Județean Arad, valoarea totală a investiției ridicându-se la peste 12,5 milioane de lei.

Având în vedere că vrem, nu vrem, toți ajungem la doctor la un moment dat, dispensarul din comună a fost reabilitat și modernizat anul trecut, autoritățile locale investind peste 700 mii de lei. Astfel, atât pacienții, cât și medicii care-și desfășoară activitate acolo beneficiază de condiții deosebite.

Capela de la Iermata reprezintă o altă investiție realizată anul trecut, toate cele trei sate ale comunei având acum câte o capelă, pentru ca înmormântările să se desfășoare în condiții civilizate.

Investiție cu bătaie lungă

Mai trebuie spus că edilii plănuiesc să realizeze și două stații de reîncărcare pentru autovehiculele electrice, o investiție cu bătaie lungă. Proiectul va fi finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu cu suma de 369.000 de lei și presupune amplasarea a două stații de reîncărcare la Seleuș și între Iermata și Moroda.

La mulți ani, doamnelor și domnișoarelor!!!

Având în vedere că astăzi este 8 Martie, ziua în care este sărbătorită femeia, primarul Cristian Branc a ținut să transmită tuturor doamnelor și domnișoarelor un călduros „La mulți ani”. Aș vrea să le transmit toate gândurile mele bune frumoaselor femei din viața noastră împreună cu tradiționalul «LA MULȚI ANI!, a încheiat primarul.

 

 

Galerie foto (52)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite