Școala de tâmplărie de la Arad are viitor (FOTO)
Școala de tâmplărie de la Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan", înființată prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Arad, Fundația Landului Baden-Württemberg și Inspectoratul Școlar Județean merge mai departe. Ajuns la al doilea an, proiectul a fost astăzi analizat de o delegație numeroasă a Landului Baden-Württemberg și de reprezentanții școlii și cei ai Consiliului Județean.
Directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Francisc Neuman", structură a Liceului Li, prof. Florin Boja, a precizat circumstanțele funcționării clasei de tâmplărie și eforturile pentru câștigarea elevilor la învățământul dual, în condițiile în care tendința este ca tinerii să urmeze liceul și apoi facultatea. Directorul executiv al Consiliului Județean Arad, dr. Andrei Ando, a insistat pe această temă și a accentuat campaniile de promovare din mediul rural, generate de Consiliul Județean inclusiv cu implicarea bisericilor, ca părinții să poată fi convinși că meseria de tâmplar este una de viitor și pentru cei care aleg să rămână în țară, și pentru cei care din păcate decid să emigreze. „Suntem la un început greu, al unui drum foarte greu, pentru că fiecare părinte își dorește să aibă copiii la facultate. Dar nu tuturor li se pretează. Este mare nevoie și de forță de muncă în industrie, și mai ales în cea arădeană, unde firmele caută cu disperare tineri serioși", a declarat Andrei Ando.
„Avem foarte mult de lucrat la mentalitatea părinților, pentru că din păcate programa învățământului profesional nu este extrem de flexibilă și nici programul nu ne permite să ne adaptăm la cerințele agenților economici", afirmă directorul Liceului Tehnologic „Francisc Neuman", prof. Doina Stoica.
Omul de afaceri Alin Fițiu, prezent la întâlnirea de la școală a precizat că în toate domeniile este lipsă de forță de muncă, dar în tâmplărie lipsa aceasta este și mai accentuată. Și alți agenți economici au vorbit despre nevoia de angajați calificați și despre absolvenții cursurilor de specializare pe care i-au angajat, despre practica la locul de muncă.
Cei prezenți au ajuns la concluzia că începutul proiectului a fost ezitant, dar că perseverența îi poate determina pe viitorii cursanți să se orienteze către învățământul dual. Deci școala de tâmplărie de la Arad are viitor!
Din delegația germană care în aceste zile se află la Arad fac parte reprezentanții Districtului Tubingen din Landul Baden-Württemberg, profesori de la Școala de Tâmplărie din Tubingen, consilieri dostrictuali, funcționari. Delegația este condusă de primarul orașului Gomaringen.
Delegația de la Tubingen vizitează astăzi și două ateliere de tâmplărie, la Vladimirescu și la Ghioroc, unde fac practică și se integrează elevii învățământului dual.