Scandal reaprins: reprezentanții Primăriei și ai Prefecturii se ceartă din cauza Pieței Catedralei
Ieri vă informam că Primăria aşteaptă zilele acestea ofertele pentru proiectarea şi execuţia reamenajării Pieței Catedralei şi a reabilitării clădirii de pe strada Ioan Rusu Şirianu, unde comercianţii din actuala Piaţă a Catedralei îşi vor desfăşura activitatea. Lucrările propuse în cadrul proiectului de regenerare urbană a zonei presupun atât reconfigurarea peisagistică a viitoarei pieţe pietonale cât şi amenajarea unei parcări subterane.
Primarul Gheorghe Falcă promitea că în noua piață de pe strada Ioan Rusu Șirianu își vor găsi locul aproximativ 80% dintre comercianții care își vând marfa, în momentul de față, în Piața Catedralei. În ceea ce privește hala de acolo, aceasta urmează să fie mutată în altă parte.
Asta, în condițiile în care scandalul legat de desființarea actualei Piețe a Catedralei părea a fi stins. Acesta a fost reaprins însă iar, după ce Prefectura a decis să atace în contencios administrativ HCLM 365/2018, care aprobă modificarea și completarea HCLM 41/2014 cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad”.
Falcă susține că Prefectura a fost supusă unor presiuni politice
Primarul Gheorghe Falcă a declarat astăzi, cu prilejul unei conferințe de presă susținute la PNL, că a aflat despre acțiunea Prefecturii abia ieri seara. „Aseară am aflat că Prefectura, care de altfel este foarte preocupată de bugetul județului Arad, a trimis la Tribunalul Arad o contestație la hotărârea de consiliu care a aprobat indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate pentru lucrarea ce urmează să se desfășoare în Piața Catedralei, în cadrul proiectului de regenerare urbană. Ni se reproșează că studiul de fezabilitate de acum nu aduce modificări la studiul întocmit acum doi ani. Acum parcarea este cu un nivel, acum doi ani era cu două nivele. Nu e nicio modificare... În vechiul studiu de fezabilitate, suprafața era mai mare, se ajungea aproape de case și trebuia să facem consolidări. Acum suprafața este mai mică. Nu e nicio diferență... Și chiar dacă nu erau modificări, un studiu de fezabilitate trebuie actualizat după doi ani. E clar că asupra celor de la Prefectură s-a pus presiune politică pentru a ne șicana, având în vedere că pe SEAP a fost pornită o procedură de achiziție. Acum nu se mai poate opri”, a declarat Falcă. Acesta a ținut să precizeze că Primăria își va apăra punctul de vedere în instanță, cu dovezi și că, este deschis să facă anumite modificări, dacă acestea pot fi făcute, având în vedere că este vorba despre un obiectiv important pentru Arad. „Le transmitem oamenilor de la Prefectură care sunt executanți politici, că este mult mai important să fii partener, decât să obstrucționezi un obiectiv. Vreau să vă reamintesc și că în 2001, cei de la PSD au votat pentru parcarea din Piața Catedralei, cu care acum nu mai sunt de acord”, a încheiat Falcă, care a aratăt presei ce modificări aduce noul studiu de fezabilitate.
Prefectura face unele precizări
Pe de altă parte, reprezentanții Prefecturii susțin că au constatat că HCLM 365/2018 ar fi fost adoptată cu încălcarea normelor de tehnică legislativă pentru adoptarea actelor normative. „Anterior înregistrării acțiunii în contencios, a fost purtată o corespondență cu Primăria Municipiului Arad prin care s-a solicitat supunerea în atenția Consiliului Local Municipal Arad, în ședință publică, a observațiilor formulate cu privire la HCLM 365/2018 în vederea reanalizării acesteia prin prisma normelor de tehnică legislativă. Conform răspunsului primit din partea Primăriei Municipiului Arad, comisiile de specialitate din cadrul CLM Arad au luat act de solicitarea Instituției Prefectului – Județul Arad fără ca mai apoi să fie operate modificările solicitate asupra HCLM 365/2018”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.
Reprezentanții Instituției Prefectului mai spun deși în titlu se arată că HCLM 365/2018 aprobă modificarea și completarea HCLM 41/2014 cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad”, în dispozitiv nu indică în mod expres în ce constă modificarea și completarea HCLM 41/2014 prin nominalizarea textului vizat și prin utilizarea sintagmei „se modifică și va avea următorul cuprins:”, urmată de redarea noului text. „De asemenea, HCLM 365/2018 nu este motivată în fapt întrucât în preambulul hotărârii nu s-a arătat motivarea reglementării potrivit dispozițiilor art. 43 alin 1 din Legea 24/2000, iar expunerea de motive a inițiatorului proiectului de hotărâre, primarul Municipiului Arad, nu reprezintă o veritabilă motivare a proiectului de hotărâre, nefiind învederate considerentele pentru care se impune modificarea și completarea studiului de fezabilitate inițial aprobat prin HCLM 41/2014”, mai spun cei de la Prefectură, care afirmă și că hotărârea atacată în contencios este suspendată de drept până la soluționarea definitivă a cauzei.