Scandal cu plângeri penale și acuzații de agresiune la adresa viceprimarului de la Șeitin (VIDEO - reconstituire sui-generis)
Scandal cât casa la Primăria Șeitin: viceprimarul Dorin Florea, ales pe listele PSD, este acuzat de juristul Mihail Popa și secretarul Ilie Florin Mărienuțiu de agresiune, iar consilierul local social Neculai Culi Rotaru, tot de la PSD, este acuzat de Dumitru Țigănescu, de la USR, că ar fi încercat să-i cumpere votul din Consiliul Local, înainte de alegerea viceprimarului, poziție care avea să fie ocupată de Dorin Florea.
Mărienuţiu, Popa şi Ţigănescu ne-au contactat la redacţie pentru a ne povesti ce s-a întâmplat. Am realizat cu această ocazie două înregistrări VIDEO care MERITĂ URMĂRITE.
Ilie Florin Mărienuțiu și Mihail Popa susțin că scandalul a ajuns la punctul culminant pe 26 iunie, când între Florea pe de o parte și cei doi pe de altă parte, ar fi avut loc un schimb dur de replici, cu înjurături chiar, urmat potrivit lui Popa, de o lovitură care i-ar fi fost aplicată de Florea, dar din fericire deviată de primarul Mircea Totorean, care s-ar fi interpus între cei doi. Se pare că între cele două tabere ar fi o stare conflictuală mai veche, care ar avea legătură cu o poveste ce ar fi avut loc înainte de alegerea viceprimarului, când consilierul USR Dumitru Țigănescu povestește că președintele PSD Șeitin, Neculai Culi Rotaru i-ar fi oferit 20.000 de lei pentru a-l vota în consiliu pe Florea. Țigănescu susține că a povestit toată tărășenia secretarului și juristului, care l-au înregistrat și au trimis înregistrarea presei. Pe de altă parte, Mihail Popa susține că autoritățile locale din Șeitin fac obiectul unei plângeri penale din cauza unui acord dat celor de la Panfora.
Amendă de 50.000 de lei pentru trei construcții ilegale
Mai mult, cu o zi înainte de povestea cu lovitura, secretarul l-a amendat cu 50.000 de lei pe Rotaru pentru câteva construcții ilegale de la ferma pe care acesta o deține. Astfel, conflictul a fost amplificat la maxim.
„Cu o zi înainte de scandal, tocmai i-am dat o amendă consilierului local Rotaru Neculai Valentin, preşedintele PSD Şeitin. Domnul Popa a făcut o sezizare la Inspecţia în construcţii cu privire la construcţiile ilegale pe care le are domnul Rotaru la fermă. Cei de la Inspecția în construcții și-au declinat competența către Primărie, că avem și noi compartiment de urbanism, iar primarul m-a delegat apoi să aplic sancţiunea. Am dat o amendă de 50.000 de lei pentru construirea ilegală a trei imobile.
A doua zi, am venit cu maşina la serviciu, colegul, consilierul juridic, o ia înainte, eu am rămas afară că m-a oprit domnul viceprimar Florea Dorin, membru PSD, şi îmi spune că vrea o audienţă cu mine.
I-am spus că nu pot acum. Vine nervos către mine şi scuipă în dreptul meu, o hârcă din aia urâtă şi spune: «Futu-vă-n gură, voi daţi amenzi mă? Tu dai amenzi mă?» Îl intreb pe coleg: «Mihai ai auzit ce a zis domnul?», după care viceprimarul vine și spune că numai a glumit. După o oră sau mai puţin, ajungând la primar, i-am spus ce s-a întâmplat”, ne-a declarat Mărienuțiu.
Juristul povestește cum a fost cu lovitura și că ar fi fost amenințat cu moartea
În continuare, Mihail Popa ne povestește că ar fi fost provocat de viceprimar, a avut loc un alt schimb dur de replici, după care s-ar fi ajuns la lovitura propriu-zisă. „A venit la mine şi m-a provocat. Vine la mine, cu privirea la 15 centimetri de mine şi mă întreabă: «Juri pă mă-ta şi pe tată-tu că ai auzit aşa ceva?» Am fost șocat, apoi m-am enervat. A mai spus: «Să mânce cancerul pe cel care minte», apoi viceprimarul i-a făcut reproșuri primarului, care a ieșit din birou și a venit să vadă care e discuția, că a îmbârligat oamenii împotriva sa. L-am întrebat atunci cine a făcut plângerea penală în legătură cu Panfora, cine a început această luptă. Cum poate să mă înjure cu «pă mă-ta și pe tată-tu», care era o înjurătură mai voalată. Am mers la el în fața biroului lui. I-am spus că nu îmi permit să-mi bat joc de familia sa, de mama sa, de tatăl său. I-am spus că părinții mei sunt morți și nu-i permit să-și bată joc de ei. I-am spus să-și bată joc de familia sa, de nevastă-sa, de fiică-sa, că eu nu îmi permit să o fac. A vrut să mă lovească, iar primarul a reușit să intervină, deviind lovitura. Am văzut imaginile pe camerele de supraveghere. Apoi spunea că mă omoară. E prima dată când am fost amenintat cu moartea”, povestește juristul Mihail Popa. În completare, secretarul Mărienuțiu susține că actualul viceprimar a fost 16 ani șef de post în Șeitin și că reacția sa ar fi fost cauzată de frica că ar urma să fie la rândul său sancționat cu o amendă contravențională, tot din cauza unor construcții ilegale.
Pe de altă parte, Popa afirmă că a făcut o plângere penală pentru cele întâmplate, susținând că incidentul de pe 26 iunie nu ar fi fost singurul. „Într-o sâmbătă, cred, când eram la serviciu, trece pe lângă mine și se face că mă lovește. Situația conflictuală a pornit de la alegerea viceprimarului. Domnul Țigănescu, ne-a povestit cum cu trei zile înainte de alegerea viceprimarului, a fost căutat de domnul Rotaru...”, mai spune juristul, care recunoaște că a înregistrat împreună cu secretarul discuția avută cu Țigănescu și au dat-o publicității.
Ofertă de 20.000 de lei pentru un vot?
În ceea ce-l privește, consilierul USR Dumitru Țigănescu confirmă discuțiile avute cu Neculai Culi Rotaru și arată cu degetul, la rândul său, spre un coleg de partid, consilierul local Emilian Daniel Ștefoi.
„Domnul Rotaru, m-a sunat pe la 10 seara, să vină pe la mine că avem ceva important de vorbit. Mi-a spus că vine de la un consilier Pro România și că le mai trebuie un vot pentru a alege viceprimarul. I-am spus că trebuie să dau votul președintelui meu, Ștefoi, că mă demite altfel. Mi-a spus că oricum sunt dat afară din USR , că mai am câteva zile și mi-a propus să îmi dea indemnizația pe doi ani, 200 de milioane de lei. Soția l-a dat afară din casă, când a auzit de propunerea făcută. L-am scos afară și am lăsat-o moartă, așa. Mă duc apoi la secretarul general și jurist, le povestesc și am fost înregistrat. Rotaru a venit ulterior la mine și mi-a spus că a glumit. Nu am noțiuni juridice, dar am luat-o moral. A doua zi, când s-a ales viceprimarul, taman votul acela a fost de la colegul Ștefoi. Nu am dovezi ce s-a întâmplat, nu știu, dar stau să mă gândesc, dacă mie mi s-a oferit de ce mi s-a oferit...”, povestește Țigănescu. În continuare, Mihail Popa a ținut să intervină: „Domnul Ștefoi era un critic vehement al PSD. Domnul Ștefoi promitea înainte de alegeri că va organiza un referendum de demitere a domnului primar. Scandalul a început și puțin înainte de alegerea viceprimarului, când Primăria a semnat un acord cu Panfora pentru prospectarea pe drumurile publice. Deja s-au creat presiuni asupra secretarului și asupra fostului viceprimar și chiar asupra domului primar...”
Ce spun Rotaru, Florea și Ștefoi
Pe de altă parte, Neculai Culi Rotaru, Dorin Florea și Emilian Ștefoi resping acuzațiile care li se aduc. Rotaru susține că în 30 de ani în comuna Șeitin s-ar fi dat doar trei amenzi pentru construcții ilegale, dintre care una de 50.000 de lei a primit-o el. „După alegerea viceprimarului, în Consiliul Local domnului jurist i s-a cerut un raport de activitate. Nu s-a primit niciun raport până în ziua de astăzi, dar domnul jurist a început să facă sesizări, plângeri penale, din răzbunare. În 30 de ani, în Șeitin s-au dat trei amenzi pentru construcții ilegale, una de 1.000 de lei, una cam de 1.200 de lei, iar a mea a fost de 50.000 de lei, pentru două șoproane în valoare de 30.000 de lei. În urma unui control făcut de Curtea de Conturi în 2016 a reieșit că nu erau supuse impozitării. De altfel, la o zi după amendă, au fost intabulate în baza unor documente eliberate de Primărie”, susține Rotarul referitor la amenda primită.
Referitor la afirmațiile făcute de Țigănescu, Neculai Culi Rotaru susține că nu a fost niciodată în casa acestuia. „Nu este adevărat. Nu am fost la el în casă niciodată. În curte, da, pentru că are un atelier de reparații, dar nu în casă. Nu i s-au oferit bani din partea noastră”, a mai spus Rotaru. Referindu-se la afirmația lui Țigănescu cu privire la Ștefoi, acesta a spus: „Votul e secret. Poate el (n.r. Țigănescu) a votat cu noi.”
Cu privire la același subiect, Emilian Daniel Ștefoi susține că afirmațiile lui Dumitru Țigănescu nu au nicio legătură cu realitatea. „Ce a făcut el în denunțul pe care l-a dat la presă e o minciună gogonată. E un denunț calomnios. În ceea ce mă privește pe mine, alte detalii nu știu. Nu am avut discuţii cu PSD cu excepţia şedinţelor de consiliu. Nu am mai candidat pentru postul de viceprimar pentru că nu aveam suficiente voturi, aşa că l-am votat pe candidatul PNL, domnul Dănilă. Fac şi testul poligraf dacă e cazul. Numai minciuni s-au spus despre mine în localitate...”, ne-a declarat Ştefoi.
La rândul său, viceprimarul Dorin Florea recunoaşte că există o stare conflictuală în Primărie, dar afirmă că lucrurile nu s-ar fi petrecut tocmai cum povesteşte juristul. „Sau l-am lovit, sau lovitura a fost deviată. Nu am înjurat pe nimeni. Discuţia a plecat de la o maşină cu remorcă care aparţine secretarului şi era parcată în curtea Primăriei. După ce am intrat în Primărie, a venit juristul şi a început să mă insulte, să mă facă avorton. La un moment dat a început să mă înjure de copil. Să îmi aducă dovezi că l-am lovit. E adevătat, m-am agitat, dar eram înjurat ca la uşa cortului. I-am spus şi eu să jure pe maică-sa şi pe tatăl său dacă a auzit ceea ce spune că a auzit. E o polemică aici de când am venit în Primărie. Nu spun câte plângeri penale mi s-au făcut. Am avut o discuţie cu juristul, am gesticulat dar nu l-am lovit. Mă voi apărat împotriva acuzaţiilor care mi s-au adus, apoi voi da eu în judecată”, se apără Dorin Florea.