Săptămâna Protecției Civile
Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecția Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populației, a bunurilor materiale în caz de război, calamități sau catastrofe, asigurând condițiile necesare supravieţuirii.
O populație mai bine pregătita va fi mai puțin luată prin surprindere în cazul unui eveniment inopinat, va acționa cu mai multă precizie şi promptitudine și va reveni mai repede la starea de normalitate.
La data de 28 februarie 2023 sărbătorim 90 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 “Regulamentul Apărării Pasive în România”.
De-a lungul acestei perioade, cei care au ales această nobilă armă s-au aflat permanent acolo unde semenii au fost în suferinţă sau amenințați de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale.
Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 90-a aniversări a “Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vasile Goldiș” al judeţului Arad organizează, în perioada 25.02 - 04.03.2023, o serie de activităţi ce se vor desfășura sub sloganul “Împreună mai pregătiți!”.
Astfel, zilnic, în perioada 27.02 - 03.03.2023, între orele 09:00-14:00, la sediul Inspectoratului și la toate subunitățile de pompieri din județ - Gărzile: Ineu, Chișineu-Criș, Sebiș, Gurahonț, Bârzava, Birchiș și punctele de lucru: Nădlac, Vinga, Vladimirescu și Curtici, are loc „Ziua Porților Deschise”, prilej cu care, cei interesați se pot bucura de expoziția de tehnică și mijloace de intervenție și pot asista la prezentarea misiunilor specifice protecției civile.
Totodată, în data de 28 februarie 2023, începând cu ora 11:30, pe platoul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad va avea loc o festivitate dedicată Zilei Protecției Civile.
De asemenea, în această perioadă, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul județului Arad, prin compartimentele de prevenire, vor desfăşura activităţi de informare preventivă și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comunității din care fac parte.
Totodată, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad, vor fi prezenți duminică 26.02.2023, în lăcașurile de cult din municipiul Arad, unde vor face cunoscute măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și a regulilor de comportare în caz de dezastre, iar pe toată perioada "Săptămânii Protecției Civile", vor fi organizate puncte de informare preventivă în municipiul Arad, cu tematică de protecţie civilă, în spațiile comerciale în care se înregistrează frecvent afluenţă mare de persoane, astfel: Centrul Comercial Kaufland - Banu Mărăcine, Atrium Mall, Centrul Comercial Ziridava, Hipermarket-urile Selgros, Metro si Remarkt.
De asemenea, miercuri, 01.03.2023, între orele 10:00 - 11:00, în cadrul exercițiului "Miercurea Sirenelor", alarmele din toată țara vor emite semnalul “Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.
Reamintim că la data de 4 martie se împlinesc 46 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. Peste 1.500 de oameni au murit atunci și alte 11 mii de persoane au fost rănite.
În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetățenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. Având în vedere că o mare parte a populației este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil depind, în bună măsură, de modul în care fiecare cetățean înțelege să se pregătească și să se comporte corect într-o astfel de situaţie.
Astfel, în perioada următoare, acţiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism.
În cadrul activităților sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.
De la înfiinţare până în prezent, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.