SĂPTĂMÂNA PROTECȚIEI CIVILE – activități desfășurate de ISU Arad în perioada 26.02 – 04.03.2023
Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 90-a aniversări a “Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vasile Goldiș” al judeţului Arad a organizat, în perioada 26.02 – 04.03.2023, o serie de activităţi ce s-au desfășurat sub sloganul “Împreună mai pregătiți!”.
Astfel, în perioada 27.02.-03.03.2023, între orele 09:00-14:00, la sediul inspectoratului și la toate subunitățile de pompieri din județ au avut loc „Zilele Porților Deschise”, prilej cu care, cei interesați s-au bucurat de expoziția de tehnică și mijloace de intervenție și au asistat la prezentarea misiunilor specifice protecției civile.
De asemenea, în această perioadă, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul județului Arad, prin compartimentele de prevenire, au desfășurat peste 1000 de activități de informare preventivă și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comunității din care fac parte, iar pompierii subunităților inspectoratului au desfășurat activități de informare preventivă în cadrul unităților de învățământ, prezentându-le celor mici lecții teoretice, activități practice privind tehnicile de acordare a primului ajutor, precum și exerciţii de evacuare în caz de cutremur.
Totodată, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad, s-au aflat duminică 26.02.2023, în lăcașurile de cult din municipiul și județul Arad, unde au făcut cunoscute măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și a regulilor de comportare în caz de dezastre, iar pe toată perioada "Săptămânii Protecției Civile", au fost organizate puncte de informare preventivă cu tematică de protecţie civilă în centrele comerciale din municipiul Arad.
De asemenea, miercuri, 01.03.2023, între orele 10:00 - 11:00, în cadrul exercițiului "Miercurea Alarmelor", alarmele din județul Arad au emis semnalul “Alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației existente la nivelul comunităților.
Totodată, acțiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad au urmărit să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism.
Astfel, în cadrul campaniei naționale de informare preventivă “NU TREMUR LA CUTREMUR” au fost desfășurate acțiuni privind distribuirea materialelor informative în zonele cu public numeros, dar și spoturi video în mediul online.
În cadrul activităților au fost aduse la cunoștința populației informații despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.
De la înfiinţare până în prezent, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naționale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgență, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
O populație mai bine pregătită va fi mai puțin luată prin surprindere în cazul unui eveniment inopinat, va acționa cu mai multă precizie şi promptitudine și va reveni mai repede la starea de normalitate.