S-a deschis cinematograful din GAI
Cel de-al treilea cinematograf preluat de municipalitate de la RADEF și modernizat din fonduri de la bugetul local a fost inaugurat, vineri, 16 iunie, în aceeași zi având loc și prima proiecție a unui film.
La cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai a fost proiectat filmul „Două lozuri“, în regia lui Paul Negoescu, acesta fiind primul film care a rulat în cinematograf după 22 de ani.
Primăria municipiului Arad a investit, anul trecut, în dotarea cu mobilier și aparatură pentru proiecție și sonorizare, iar, din acest an, Centrul Municipal de Cultură a început proiecția de filme în această locație.
Proiecțiile de film fac parte dintr-un proiect care se va derula pe tot parcursul anului și care are ca scop principal revitalizarea cinematografelor din oraș, care au intrat în patrimoniul municipalității.
La prima proiecție de film de la cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai au participat reprezentanții Centrului Municipal de Cultură Arad care au anunțat că este în lucru programul proiecțiilor la cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai și că acesta va fi anunțat, din timp, atât pe pagina de Facebook a instituției (https://www.facebook.com/CentrulMunicipaldeCulturaArad) cât și în presă.
Primul film care a fost proiectat la Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai, în prezența a peste 100 de spectatori, a fost o comedie ușoară, inspirată după nuvela „Două loturi“, scrisă de Ion Luca Caragiale.
Filmul a prezentat povestea a trei bărbați – Dinel, Sile și Pompiliu -, dintr-un mic oraș de provincie care au avut mare nevoie de bani așa încât au hotărât să cumpere un bilet la loto.
Ei au câștigat marele premiu la loto dar în scurt timp, biletul a fost furat așa că cei trei au pornit într-o călătorie să-l recupereze.
Căutând biletul câștigător, ei au trecut printr-o serie de situații și aventuri.
Despre cinematograful „Solidaritatea“
Clădirea cinematografului „Solidaritatea“ a fost construită în anul 1929, după proiectul arhitectului Silvestru Rafiroiu şi a funcţionat ca şi cinematograf, în această locaţie fiind proiectate, în perioada 1929-1930, filme mute şi în anul 1933 primul film sonor românesc, „Insula şerpilor”.
Ultimul film a rulat la acest cinematograf în anul 1995, după care clădirea a fost abandonată și a ajuns într-o stare avansată de degradare.
În anul 2014, Primăria Municipiului Arad a finalizat modernizarea clădirii care poate funcționa ca și centru cultural, având, pe lângă sala de cinematograf și mai multe spații unde pot fi organizate expoziții, mese rotunde, cursuri.