Românii au decis: Klaus Iohannis obține două treimi din voturi și rămâne președinte / UPDATE: Klaus Iohannis câştigă la Arad cu 70%
E ziua decisivă pentru cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7, iar ora 21 vom afla, cel mai probabil, cu ajutorul institutelor de sondare ale opiniei publice, care vor realiza exit-polluri, cine va fi preşedintele României în următorii cinci ani.
Trebuie spus însă că prezenţa la urne este foarte importantă, rezultatele putând fi influenţate de numărul celor care votează sau decid să stea acasă. În aceste condiţii, vă prezentăm aici, în timp real datele cu privire la prezenţă, aşa cum sunt înregistrate la Biroul Electoral Central: https://prezenta.bec.ro/.
Update 10 Klaus Iohannis câştigă la Arad cu 70%
Potrivit unor surse din cadrul PNL Arad, preşedintele Klaus Iohannis a câştigat cu 70% alegerile în județ, contracandidata acestuia, Viorica Dăncilă trebuind să se mulțumească cu doar 30%.
Update 9 Glad Varga: „Este o victorie aşteptată, dar o victorie importantă pentru România”. Potrivit unor surse, la Arad, PNL ar putea depăşi 70%
Deputatul liberal arădean Glad Varga susţine că victoria înregistrată astăzi de către candidatul Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, nu este o victorie surprinzătoare, dar este o victorie importantă pentru viitorul românilor. „Românii au dovedit astăzi că ştiu să aleagă între valoare şi lipsă de valoare, între competenţă şi lipsă de competenţă, între normalitate şi anormalitate. Victoria de astăzi a preşedintelui Klaus Iohannis este o victorie aşteptată, care nu a surprins pe nimeni, dar o victorie importantă pentru România. Prin votul de astăzi românii au confirmat că ţara trebuie să rămână pe direcţia europeană, aşa cum rezultat şi în urma rezultatului votului de la europarlamentare”, a declarat, la închiderea urnelor, Glad Varga, deputat PNL de Arad.
Mai trebuie spus că potrivit unor surse liberale la Arad, rezultatul obţinut de Klaus Iohannis ar putea depăşi 70%, ceea ce este încă o dovadă că Aradul preferă dreapta.
Update 8 Simpatizanții președintelui sărbătoresc în fața Primăriei
Victoria președintelui Klaus Iohannis, care și-a surclasat clar contracandidata, cu o diferență de 33%, este sărbătorită în fața Primăriei.
Update 7 Klaus Iohannis câștigă detașat cu scorul de 66,5-67% - 33,5-33%
Sondajele date publicității la ora 21 arată că actualul președinte, Klaua Iohannis, a câștigat detașat confruntarea de astăzi cu pesedista Viorica Dăncilă, cu un scor de 66,5-67% la 33,5-33%. Asta, în condițiile în care peste zece milioane de români au votat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în țară și în diaspora. Conform datelor date publicității de Biroul Electoral Central, până la această oră, în țară au votat 9.086.452 de persoane, ceea ce înseamnă o prezență de 49,87%. La Arad, au votat 190.186 de persoane, prezența fiind de 49,01 %.
În ceea ce privește situația din diaspora, numărul românilor care s-au prezentat la urne a fost, până în momentul de față de 928.554, ceea ce înseamnă un record.
Update 6 De ce au votat tocmai în Cipru mai multe eleve şi două profesoare de la Colegiul Naţional „Peparandia-Dimitrie Ţichindeal”
Mai multe eleve şi profesoare de la Colegiul Naţional „Peparandia-Dimitrie Ţichindeal” au votat în Cipru.
13 eleve şi două profesoare care învaţă şi predau la cunoscutul colegiu arădean au plecat, ieri, în Cipru pentru a participa la o mobilitate Erasmus +. Având în vedere că astăzi este ziua în care românii sunt chemaţi la vot pentru a-şi alege preşedintele, elevele majore şi cele două profesoare nu au stat pe gânduri şi au mers să-şi exercite dreptul de votat la secţia de votare amenajată pentru românii din Paphos.
Update 5 Glad Varga: „Toată lumea trebuie să participe la vot”
Aflat într-un periplu prin judeţ, deputatul Glad Varga a declarat pentru TV Arad: „Votul este un drept pe care îl avem şi trebuie să ni-l exercităm. Aşa este în democraţie. Toată lumea trebuie să participe la vot pentru că este cel mai transparent mod în care ne putem alege conducătorii.”
Update 4 Ce mesaj a transmis de la Pecica preşedintele Consiliului Judeţean
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a votat la Pecica, acolo unde locuieşte. „În această dimineață am votat împreună cu soția mea, la Pecica, pentru viitorul României, pentru o țară a normalității! Am votat să putem construi împreună Aradul puternic, România puternică!”, a scris Cionca pe Facebook.
Update 3 Gheorghe Falcă: „Votul de astăzi nu este pentru un preşedinte”
Europarlamentarul Gheorghe Falcă a votat, împreună cu familia, la ora 11, la secția 103 din Aradul Nou. „Votul de astăzi nu este pentru un preşedinte, pentru că acela este deja bine definit. Votul de astăzi este un vot pentru noi. Ne va reprezenta de aici încolo în viaţă. Să arătăm că am înţeles ceea ce înseamnă să fiii european, să arătăm că am înţeles ce înseamnă să avem o direcţie bună în România. La fel, votul de astăzi înseamnă foarte mult pentru mesajul comunităţilor, atât pentru ţară, cât şi pentru Europa. Sunt sigur că de aici încolo, reformele statului vor aduce bunăstare oamenilor şi dezvoltarea economică, aşa cum este în Arad, va ajunge peste tot în ţară. Perspectivele sunt bune pentru România, mesajul pe care l-am primit noi la Zagreb a fost un mesaj foarte bun de apreciere pentru reformele produse în România. Suntem siguri că aşa cum poporul a schimbat în 26 mai direcţia României, aşa şi votul de astăzi va schimba în bine direcţia României”, a declarat Gheorghe Falcă la ieşirea din secţia de votare.
Update 2 Peste 430 de angajați ai MAI veghează la desfășurarea alegerilor în județ
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, alături de reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” Arad și Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad sunt în misiuni de ieri, pentru asigurarea măsurilor de pază și protecție a locurilor de depozitare a buletinelor de vot, a măsurilor de protecție, ordine și siguranță publică la secțiile de votare și asigurarea bunei desfășurări a procesului electoral. „Astfel, din 23 noiembrie a.c. de la ora 18,00, până la 24 noiembrie a.c. ora 06.00, în misiunile de pază și protecție la secţiile de votare au fost angrenați 264 de polițiști, 82 de jandarmi, 32 de polițiști de frontieră, 51 de lucrători I.S.U. și 8 de la alte structuri. De la deschiderea procesului electoral și până la sfârșitul acestuia va fi asigurată paza a 437 de secții de votare organizate în 375 locații”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Arad.
Update 1 Primarul Călin Bibarț a votat la primele orele ale dimineții
Primarul Călin Bibarț a votat imediat după ora 7, la Colegiul Național Vasile Goldiș. Acesta spune că și la acea oră, în secție erau arădeni care au dorit să-și exercite dreptul de vot. „Am votat pentru țara mea. Am votat pentru orașul meu. Am votat de dimineață pentru că azi cu toții trebuie să venim la vot! Pentru că trebuie să demonstrăm că ne pasă. Pentru că trebuie să conteze cei care sunt aproape de oameni!!!”, susține Călin Bibarț.
La nivelul judeţului Arad, trebuie spus că au fost înscrişi pe listele permanente 387.990 de votanţi şi au fost organizate 437 secţii de votare. De menţionat că la nivel naţional, numărul celor înscrişi pe listele permanente este de 18.217.411.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, judeţului i-au fost repartizate de la Bucureşti 426.852 buletine de vot, inclusiv 455 buletine anulate și rezerva de 10%. Din totalul numărului de buletine, 162.450 au fost predate Primăriei Municipiului Arad, iar restul primăriilor din judeţ. Aceştia mai spun că, la fel ca în turul I, paza celor 437 secții de votare de pe întreg cuprinsul județului Arad este asigurată de efective ale structurilor județene din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Românii din diaspora au început să voteze vineri, la 12, ora locală. Prima secţie care s-a deschis a fost cea din Auckland (Noua Zeelandă) la ora 1, ora României, fiind cea mai îndepărtată secţie de vot amplasată în străinătate, după cum scrie Mediafax.ro. Până ieri, la ora 20, ora României, votaseră deja peste 343.000 de români aflaţi în afara graniţelor ţării, mai mulţi decât în primul tur, când s-a înregistrat o prezenţă record. Asta, în condiţiile în care, 325.844 au votat pe listele suplimentare, aflate la cele 838 secţii de votare, iar 17.503 au ales să voteze prin corespondenţă.
Intraţi aici pentru a afla în timp real prezenţa la urne: https://prezenta.bec.ro/.
Când şi unde putem vota
Votarea a început la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Prin excepție, votarea în străinătate se desfășoară şi pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea a început la ora locală 12.00 și s-a încheiat la ora locală 21.00, iar sâmbătă, secţiile de vot s-au deschis la ora locală 7.00 și s-au închis la ora locală 21.00.
Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
Nu au drept de vot: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
În cazul în care alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; în situaţia în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia; în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea; dacă are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, iar dacă se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate. De asemenea, cetățenii români au posibilitatea de a vota prin corespondență, dacă s-au înregistrat online în acest sens.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din țară, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral județean sau a biroului electoral al sectorului municipiului București.
Procedura de exercitare a dreptului de vot de către persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.
Intraţi aici pentru a afla în timp real prezenţa la urne: https://prezenta.bec.ro/.