România are Guvern legitim: Guvernul Orban a fost învestit de Parlament / UPDATE: Ce mesaj transmite preşedintele PNL Arad, după învestirea noului Cabinet
Guvernul Orban a obținut astăzi votul de învestire, 240 parlamentari votând pentru, în cadrul ședinței plenului reunit al Palamentului, care a început de la ora 14. România are astfel, din nou, un guvern legitim, care își va prelua atribuțiile după depunerea jurământului în fața președintelui Klaus Iohannis.
Update 3 Ce mesaj transmite preşedintele PNL Arad, după învestirea noului Cabinet
,,240 de voturi împotriva PSD! Viorica Dăncilă, Mihai Fifor și restul pesediștilor au fost, definitiv, trimiși acasă de către Parlament! Cele 240 de voturi confirmă reconfigurarea puterii, iar Guvernul Orban pornește la drum cu o susținere ce nu poate fi contestată. PSD a pierdut, în final, și ultima încercare de a mai rămâne la Putere. De acum, Fifor și ai lui să facă Opoziție, pentru că la Putere nu au reușit să aducă bunăstare românilor", scrie pe Facebook europarlamentarul Gheorghe Falcă, preşedintele PNL Arad.
Update 2 Cabinetul liberal a depus jurământul
Ceremonia de depunere a jurământului a membrilor noului Guvern a avut loc, aşa cum era programat, în această seară, la Palatul Cotroceni. Astfel, Guvernul Orban şi-a preluat, în mod oficial atribuțiile.
Update 1 Noul Guvern depune jurământul la ora 19
Noul Guvern PNL va depune jurământul, în această seară, la ora 19, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.
La trei săptămâni de la adoptarea moțiunii de cenzură care a dus la căderea Guvernului Dăncilă, senatorii și deputații s-au reunit în plen pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a fi învestit, noul Cabinet avea nevoie de 233 de voturi. De asemenea, era necesară asigurarea cvorumului pentru ca ședința să aibă loc, iar parlamentarii PSD şi Pro România au anunţat că vor lipsi. Într-o conferință de presă ținută la Parlament, Ludovic Orban a acuzat situația fără precedent în care două grupuri parlamentare, PSD și Pro-România, boicotează o ședință extrem de importantă legată de învestirea guvernului, scrie realitatea.net. „Nu îmi amintesc vreun vot de învestire a unui guvern în ultimii 30 de ani care să fi fost boicotat de două grupuri parlamentare. Este o premieră, un boicot jenant, rușinos, care aruncă o imagine extrem de negativă asupra celor care au ales calea boicotului. Arată dispreț față de o atitudine a statului”, afirma Ludovic Orban.
Având în vedere că la debutul ședinței au fost prezenți 235 de senatori și deputați, ulterior numărul acestora crescând, a fost asigurat cvorumul necesar, astfel încât procedura a putut continua. De menționat că cvorumul a fost asigurat și cu sprijinul a patru parlamentari PSD și a șase de la Pro România, în frunte cu Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, care fac parte din gruparea brăileanului Mihai Tudose, actualmente europarlamentar.
Înainte de ședință, premierul desemnat, Ludovic Orban, se declara însă optimist, susținând că va obține, potrivit ultimelor calcule, între 237 și 243 de voturi, scrie hotnews.ro.
Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, trei din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negativ, mai scrie hotnews.ro. Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a decis să-i mențină în Cabinet, având încredere în ei.
Componența Guvernului
Dar care este componența Guvernului?
Prim ministru – Ludovic Orban
Vicepremier - Raluca Turcan
1. Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela
3. Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu
5. Ministerul Economiei - Virgil Popescu
6. Ministerul Dezvoltării - Ion Ștefan
7. Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu
8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros
9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului - Costel Alexe
11. Ministerul Educației - Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloș
13. Ministerul Tineretului și Sportului - Ionuț Stroe
14. Ministerul Transporturilor - Lucian Bode
15. Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu
16. Ministerul Sănătății - Victor Costache