Reportaj| Palatul Cultural, o bijuterie arhitecturală recent restaurată. Doru Orban, un director responsabil și pacifist
Fără îndoială, una din cele mai importante izbânzi ale ultimelor luni este finalizarea restaurării Palatului Cultural construit între anii 1911-1913, care aștepta de o bună perioadă de timp repunerea în circuitul artistic românesc și nu numai. Reabilitarea acestui monument istoric s-a realizat cu fonduri de la bugetul local, valoarea lucrărilor de construcție fiind de 17,3 milioane de lei, potrivit comunicatului de presă al Primăriei arădene.
Dincolo de cifre, desigur, importante în sine, Palatul Cultural TREBUIE VĂZUT spre a-l ADMIRA și a ne BUCURA de această superbă capodoperă arhitecturală. Și totuși, construcția, oricât ar fi de maiestoasă, este inertă dacă nu ar fi însuflețită de concertele Filarmonicii-CAMERALE SIMFONICE, VOCAL SIMFONICE,CORALE și, uneori de către spectacolele de OPERĂ.
Director interimar, 4 ani, devenit titular în urmă cu un an ca urmare a unui concurs de proiecte manageriale, domnul Doru Orban se dorește un “om de echipă, care să aducă pacea și liniștea “ în colectivul Filarmonicii arădene, atât de “biciuit “ prin scandaluri și procese ce păreau interminabile. În cadrul unei convorbiri, prima pe care am avut-o, cu toate că îl cunosc de mulți ani, domnul Doru Orban mi-a vorbit cu un entuziasm temperat despre responsabilitatea asumată de a conduce Filarmonica în această superbă locație de înaltă tradiție arhitecturală.
Precum mulți arădeni, nici eu nu îi cunoșteam biografia artistică. Aflu acum că s-a născut într-o familie modestă de muncitori, cu dragoste față de muzică si cu dorința profundă de a-și determina copiii de a urma o carieră în domeniu. Mă bucură mult evocarea cu privire la liceul de muzică și, mai ales, admirația și recunoștința manifestate față de profesoara și directoarea acestuia, doamna Silvia Demian, pe care o consideră “fondatorul culturii muzicale arădene“.
Faptul că într-un singur an, 16 din cei 21 de absolvenți ai Liceului de muzică din Arad, pregătiți gratuit de către doamna Silvia Demian au reușit la prima încercare să devină studenți ai Conservatorului din Cluj, grăiește prin argumente puternice despre profesionalismul de excepție al dnei Silvia Demian, căreia Aradul îi datorează enorm deoarece printr-o strategie de înalt manageriat, dar și printr-o dăruire până la sacrificiu, a construit la Arad o “ școală“ de muzică apreciată la nivel internațional.
Am făcut această acoladă referindu-mă la distinsa doamnă Silvia Demian, apreciată de generații de absolvenți, între care și domnul Doru Orban, elev cu mulți ani în urmă al acestui liceu, unde a studiat la început vioară iar, apoi viola, instrument pe care l-a simțit întotdeauna “foarte aproape de inima“ sa.
De altfel, domnul Doru Orban face parte dintr-o familie de muzicieni: sora violonistă, cumnatul prim trompetist, nepotul prim flautist. Dar marea familie a domnului Doru Orban este chiar Filarmonica, întregul colectiv căruia i se dedică “cu sinceritate și imensă responsabilitate“, precum însuși mărturisește hotărât fiind să abordeze “o poziție de parteneriat pe orizontală și nu pe verticală” , manifestând o reală deschidere spre arădeni, pe care îi dorește întotdeauna prezenți în somptuoasa sală a Palatului Cultural, fiind mândru de cele 400 de abonamente și de succesul Concertelor de joi, devenite puncte de reper în viața culturală arădeană.
Precizându-ne că în ziua de 19 decembrie va avea loc un concert de colinde în elegantă Sală de festivități a Palatului de Justiție, iar în ziua de 20 decembrie, un concert aniversar (120 de ani de la fondarea Complexului muzeal arădean), ne despărțim vremelnic desigur, de domnul Doru Orban, cu sentimentul că fără a avea strălucirea marilor profesioniști este profund implicat ca manager și artist în activitatea Filarmonicii arădene, cu gândul de a-i conferi ÎMPREUNĂ cu intregul colectiv, un plus de vizibilitate artistică.
Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ