Provocările actuale ale familiei, în plan național și internațional – dezbătute într-un amplu proiect susținut de UVVG
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prin Facultatea de Științe Juridice a derulat proiectul ,,Familia în contextul provocărilor actuale - reglementări naționale, europene și internaționale”.
În cadrul acestui eveniment științific la care au participat studenți/masteranzi de la Facultatea de Științe Juridice și Facultatea de Științe Socio-Umane, Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest ,, Vasile Goldiș” din Arad, dar și cadre didactice de la cele două facultăți, s-a dezbătut o temă de actualitate în societatea contemporană: autoritatea părintească.
Precum s-a subliniat de către conferențiar univ. dr. Lucia Irinescu de la Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași: „Autoritatea părintească reprezintă un pilon esențial în dezvoltarea copilului, având rolul de a crea un cadru sigur și de a ghida procesul de maturizare. În contextul actual, autoritatea părintească a evoluat de la un model strict și autoritar la unul bazat pe colaborare și respect reciproc. Autoritatea părintească nu este doar despre controlul comportamentului copilului, ci și despre responsabilitatea reciprocă dintre părinți și copii în dezvoltarea unei relații de încredere și respect.”
„Evenimentul continuă seria manifestărilor științifice din cadrul proiectului ,,Familia în contextul provocărilor actuale - reglementări naționale, europene și internaționale” și este dedicat unei teme centrale ale dreptului familiei: autoritatea părintească. Provocările diverse la care aceasta este supusă în prezent, precum: divorțul părinților, alienarea parentală, căsătoria persoanelor de același sex etc. sunt dezbătute cu profesionalism și acuratețe de cadre didactice de prestigiu în materie: conferențiar univ. dr. Lucia Irinescu de la Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, respectiv lector univ. dr. Oana Morcan de la Facultatea de Științe Socio-Umane, Educație Fizică și Sport, dintr-o dublă perspectivă, juridică și psihologică, în scopul de a identifica soluții pentru prevenirea și contracararea acestora” a declarat conf. univ. dr. Daniela Creț, responsabil proiect și Prodecan la Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș’’ din Arad.
Scopul acestui workshop a constat în diseminarea la nivelul comunității academice, în special a aspectelor referitoare la importanța coeziunii familiei, ca entitate fundamentală a societății, îndeosebi în contextul diferitelor provocări existente în prezent la adresa acesteia: creșterea delincvenței juvenile, a traficului de persoane, a violenței în familie, dar și găsirea unor soluții pentru combaterea acestora.
Toate evenimentele susținute în cadrul acestui proiect de UVVG și Facultatea de Științe Juridice sunt finanțate de Asociația pentru Cultură, Educație și Tineret „Vasile Goldiș” și Centrul Cultural Județean Arad.