Proteste în Bucureşti. Manifestanţii vor să facă un lanţ uman în jurul Parlamentului
Protestele continuă şi sâmbătă în Bucureşti. Chiar de sâmbătă dimineaţă, oamenii au început să vină în Piaţa Victoriei, unde pe parcursul zilei sunt aşteptate mii de persoane. Se va pleca în marş până în Piaţa Constituţiei, unde manifestanţii vor să formeze un lanţ uman în jurul Parlamentului.
De la ora 13.00, oamenii sunt chemaţi la protest în Piaţa Victoriei, de unde la ora 16.00 ar urma să pornească în marş spre Parlament, pentru a face un lanţ uman în jurul clădirii.
Peste 150.000 de oameni au ieşit, vineri, din nou, în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi le-au cerut guvernanţilor să retragă ordonanața de urgență prin care sunt modificate codurile penale.
Tineri, vârstnici şi părinți cu copii au venit, vineri seara, în Piața Victoriei cu steaguri, pancarte, vuvuzele, tobe. Momentul maxim al protestului a fost atins puţin după ora 22:00, când în jur de 150.000 de oameni protestau în faţa Guvernului. S-a scandat împotriva Cabinetului Grindeanu, manifestanții cerând, pentru a patra seară la rând, abrogarea ordonanței de urgență privind modificările Codurilor penale, precum și demisia Guvernului.
Per total, peste 350.000 de români au ieşit vineri seara în stradă, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării.
În jurul orei 22:00, manifestanții au intonat în cor Imnul Național, textul acestuia fiind proiectat pe un bloc din apropierea Guvernului.
La protestul masiv de vineri seară din Bucureşti, la ora 21.30 s-a înregistrat o premieră: din mulţime s-au proiectat cu laser pe un bloc din Piaţa Victoriei mesajele principale ale manifestanţilor. Pe bloc s-au scris mesajele "România, trezeşte-te!", "DNA să vină să vă ia" şi "Altă întrebare - când daţi abrogare" - toate cu culoare verde, şi "PSD - Ciumă roşie" cu roşu.
Oamenii au scandat "HOŢII!". "Abordarea lor ne-a scos în stradă", a spus o tânără protestară. "Sper să rezistăm mai mult decât ei", a completat aceasta.
"Atmosfera este foarte frumoasă, însă să ştiţi că noi zâmbim un un ochi, dar plângem cu celălalt, nu ştim dacă să plecăm sau să rămâne în ţară", a afirmat un alt protestar.
Protestarii au mai strigat: "DNA să vină să vă ia!", "Abrogaţi şi-apoi plecaţi!", "Nu ne vindem pe 199.999 lei" şi "Voi râdeţi de noi, Europa râde de voi".
Reamintim că ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.
În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.
"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", se arată în documentul citat.
Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".
Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită "de un membru al familiei sau afin până la gradul II", dar nici "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".
Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.
Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt "persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură". În noua formă, alineatul prevede că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".
În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
Sursa realitatea.net