Proiect desfășurat de Facultatea de Design a UAV
Vineri, 21 octombrie, a avut loc vernisajul expoziției din cadrul proiectului desfășurat de Facultatea de Design, UAV, “Aradul- Centrul de Eco Design. Conștiința socială în designul vestimentar”.
Evenimentul a fost susținut de Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, Universitatea Aurel Vlaicu și Facultatea de Design.
Mulțumim PARTICIPANȚILOR - elevi și studenți precum și profesorilor din liceele din Arad și din țară ! În cadrul proiectului au participat direct la activitățile realizate pe parcursul acestui eveniment peste 100 de persoane , elevi și studenți de la : PALATUL COPIILOR ARAD, COLEGIUL NAȚIONAL DE ARTE SABIN DRAGOI ARAD, COLEGIUL NAȚIONAL DE ARTE OCTAV BĂNCILĂ IAȘI, COLEGIUL NAȚIONAL MOISE NICOARA , COLEGIUL NAȚIONAL ELENA GHIBA BIRTA , LICEUL TEHNOLOGIC FRANCISC NEUMAN, FACULTATEA DE INGINERIE UAV, FACULTATEA DE PSIHOLOGIE UAV, FACULTATEA DE DESIGN UAV.
Evenimentul și-a propus să reunească oameni diferiți, dar cu interese comune, persoane cărora le pasă de aspectul personal și al semenilor cât și de design, natură, ecologie, industriile creative,reciclare, comportamentul etic față de societate și industria modei. Obiectele vestimentare si artistice realizate de tinerii participanți în cadrul evenimentului dezvoltă o interconectare între creativitate, design și ecologie oferind tinerilor posibilitatea de a se folosi de imaginație pentru a transmite un mesaj cultural cât și unul social. În cadrul proiectului s-au realizat : workshopuri de stimulare a creativitatii tinerilor în domeniul designului vestimentar, dezbateri pe tema reciclarii, reciclarea materialelor în vedera refolosirii pentru un nou produs vestimentar, ECO-FASHION - proiectarea produselor vestimentare din materiale reciclabile.
Prima zi a fost dedicată dezbaterilor pe tema reciclării, fiind urmată de workshopuri de stimulare a creativității in designul vestimentar desfățurate în următoarele zile ale proiectului. S-au prezentat proiecții, au avut loc discuții libere despre formarea unui comportament responsabil față de industria modei și societate. Următoarele zile au fost dedicate atelierelor practice de inovare în design, modelare 3D pe manechin, workship creative de imprimerie, contexturi și proiectare în designul vestimentar. Proiectul a avut peste 100 de participanți liceeni , studenți și nu numai din Arad și din liceele din țară. Participanții însumează atat pe cei care au participat la atelierele practice cu proiect individual sau de grup cât și pe cei care au participat la dezbaterele pe tema reciclării.
„ Ideea de bază a Eco Designului este reducerea impactului asupra mediului de-a lungul întregului ciclu de viață al produsului. Proiectul prezent își propune adoptarea unei maniere pro-active și strategice a eco- proiectării și a dezvoltării inovării creative. Responsabilitatea pentru mediu este strâns legată de creație și inovație și duce la o vizibilitate mai mare pe piață și o creativitate mult mai eficientă.
Prin această activitate incercăm să determinăm tinerii participanți în cadrul proiectului să dezvolte și să proiecteze produse creative cu eficiență ridicată printr-o abordare etică a tradițiilor în domeniul protecției mediului care are în vedere prevenirea poluării și managementul deșeurilor.
Activitățile din cadrul workshop-urilor practice care s-au desfășurat în cadrul Facultășii de Design din Arad, propun:
- regândirea produsului și funcțiile lui,
- reducerea consumului de materiale și energie în cadrul ciclului de viață,
- reînlocuirea substanțelor periculoase cu alternative prietenoase pentru mediu,
- RECICLAREA. Alegerea materialelor care pot fi reciclate și regândirea și proiectarea produsului astfel încât părțile lui să poată fi refolosite,
- repararea produselor vestimentare, și implicarea reproiectării produsului ușor de reparat astfel încât să nu fie inlocuit prea repede,
Din punct de vedere estetic activitățile și-au propus ca elevii și studenții participanți să capete cunoștinșele tehnice si practice precum și artistice în care efectele estetice să fie obținute în manieră ecologică, colorarea ecologică și naturală a fibrelor, precum și diferite moduri de tratare a suprafeții structurilor.
Promovăm astfel adaptarea normelor ecologice de către industria modei prin Eco- fashion.
În decursul workshopurilor din cadrul Facultășii de Design tinerii participanți au învățat să transpună practic creații artistice și vestimentare, bazându-se pe ideile care urmaresc: ECO- FORMA, CULOAREA, PRINCIPIILE DE PROIECTARE ECOLOGICĂ ÎN DESIGN și în primul rând EXPERIMENTUL – care constituie un rol principal în cazul designului pentru lansarea noilor idei și concepte.
C. P.