Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Programul de studii Medicină Dentară, unul competitiv și performant

Interviu cu conf. univ. dr.  Ioana Lile, decanul Facultății de Stomatologie

Programul de studii Medicină Dentară, unul competitiv și performant
Comentează 0

Facultatea de Stomatologie din cadrul U.V.V.G. Arad a luat fiinţă în anul 1991 şi se integrează armonios în structura Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad. Ideea înfiinţării Facultăţii cu acest profil a fost determinată atât de vechile tradiţii cultural-ştiinţifice ale urbei noastre, cât şi de existenţa, încă din anul 1956, a unei puternice Şcoli Postliceale de Tehnică Dentară, care a dat ţării generaţii de specialişti valoroşi. În cadrul acestei şcoli, s-a dezvoltat o puternică bază materială şi s-a format un valoros colectiv didactic. Despre ce înseamnă Facultatea de Stomatologie a UVVG pentru Arad și nu numai, am stat de vorbă cu SL Ioana Lile, Decan al facultății menționate.

Doamna decan, reprezentați și conduceți o facultate de prestigiu în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Ce programe de studiu oferiți pentru acest an universitar ce bate deja la ușă?

Vă mulțumim pentru aprecieri și vă asigur că toți membrii echipei manageriale a UVVG și a facultății noastre urmăresc CONTINUITATE, PERFORMANŢĂ ŞI COMPETITIVITATE prin definirea ca un promotor activ în realizarea obiectivelor și criteriilor academice. Au mai rămas doar câteva zile până la închiderea sesiunii de toamnă privind înscrierile pentru anul universitar 2024-2025 și oferim încă șansa celor interesați să ni se alăture în  marea familie UVVG. În cadrul facultății de Medicină Dentara avem două programe de studiu:  Medicină Dentară și Tehnică Dentară, precum și rezidențiat, dar organizam și cursuri acreditate de CMSR pentru absolvenți și tinerii medici. Toate cele menționate arată trendul ascendent pe care l-a urmat facultatea în cei 30 de ani de la înființare.

Facultatea de Stomatologie este una recunoscută și în afara granițelor țării?

Facultatea de Medicină la fel ca și Universitatea, a urmat o serie de procese de acreditare, atât la nivel național cât și internațional. Conducerea universității, începând cu regretatul rector fondator prof. univ. dr. Aurel Ardelean și doamna rector prof. univ. dr. habil. Coralia Cotoraci, au implementat în cadrul universității un învățământ modern, centrat pe student, reușind să ofere oportunități multiple absolvenților noștri, indiferent de țara din care provin.

Înțeleg că programul de studiu Medicină Dentară este deschis și viitorilor studenți din alte state?

Așa este. Programul de studiu Medicină Dentară a deschis noi oportunități în procesul de internaționalizare a facultății dar și al Universității. Am conștientizat cât de important este acest aspect atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice, care au posibilitatea de a desfășura activități didactice și de cercetare în alte centre universitare cu care UVVG are acorduri de colaborare. În ceea ce privește Programul de studiu Tehnică Dentară, aceasta urmează tradiția urbei noastre.

Se observă din partea UVVG o extrem de mare atenție acordată laturii practice în educația studenților!

Așa este. Conducerea universității precum și fiecare dintre noi, încercăm să oferim studenților noștri șansa de a-și acumula în anii de studiu, cât mai multă experiență practică. Dispunem de tehnică modernă, de cadre universitare bine pregătite. Prin programul ERASMUS+ facilităm atât studenților cât și cadrelor didactice posibilitatea de a participa în schimburi de experiență cu universități partenere din străinătate. În fiecare an, atragem în mijlocul nostru, cadre universitare din străinătate care îmbogățesc în mod sigur bagajul de cunoștințe oferite studenților, prin experiențele dumnealor ca profesioniști. Acest aspect reprezintă un mare atuu pentru studenții noștri, având în vedere că activăm într-un domeniu în care trebuie să ții pas cu toate noutățile.

UVVG a creat  Centrul Clinic Internațional de Microscopie în Stomatologie „VASILE GOLDIȘ” ARAD. Ce presupune această investiție?

Facultatea de Stomatologie și-a adăugat un departament de excelență, iar utilizarea microscopului in diferitele specialități din stomatologie dă dictonului „nu putem trata corect decât ceea ce putem vedea!”, o reală valoare. Drumul impus de regretatul rector fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a fost preluat şi continuat de iniţiativele dnei rector prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci. Aşa s-a născut şi ideea Centrului Clinic Internaţional de Microscopie în Stomatologie “Vasile Goldiş” din Arad, departament de excelență al Facultății de Stomatologie. Centrul doreşte să promoveze stomatologia viitorului prin utilizarea microscopului dentar în diferitele specialităţi ale acesteia, începând cu diagnosticul oro-dentar, continuând cu manevrele terapeutice din diferitele specialităţi ale stomatologiei pentru soluţii terapeutice de înaltă calitate. Dotat cu aparatură performantă, centrul oferă studenţilor şi rezidenţilor, oportunitatea de a dobândi abilităţi practice şi teoretice de utilizare a microscopului dentar care să-i pregătească pentru practica din cabinetul stomatologic. În același timp, în cadrul acestui centru, se organizează cursuri de formare, perfecționare și training-uri pentru specialiști în domeniu în vederea adaptării la cele mai noi tendințe în stomatologie.

Facultatea de Stomatologie este recunoscută și prin ALUMNI dați sistemului medical de-a lungul vremii, succesul lor în carieră devenind o carte de vizită a UVVG. Pentru dumnealor și nu numai, pentru toți profesioniștii în domeniu organizați de asemenea, evenimente de înaltă ținută. Unul dintre ele este Congresul „GoldArt Dentistry”, care s-a demonstrat a fi o reușită.

Într-adevăr, experți de renume din stomatologia națională și internațională au susținut și la cea de-a treia ediție a „GoldArt Dentistry”, desfășurată în luna mai  a acestui an, prezentări pe teme de mare interes, promovând dialogul profesional și îmbogățind cunoștințele colective ale participanților. Prin evenimente precum Congresul GoldArt Dentistry reușim să creăm sinergii între domeniile sociale, de asistență socială, academice și profesionale, impulsionând astfel domeniul stomatologiei. Pe parcursul a trei zile, speakeri cu experiență vastă în implantologie, parodontologie, endodontologie și alte domenii de interes stomatologic au susținut lucrări de interes. Pe de altă parte, așa cum ați spus, avem Alumni cu care ne mândrim și care au devenit ambasadori ai UVVG în țară și străinătate!

Oferiți studenților o activitate practică și teoretică intensă, desfășurat la un înalt nivel de calitate într-un cadru modern și profesionist. După cum am observat și la cursul festiv de absolvire a Facultății de Stomatologie, rezultatele sunt grăitoare, iar absolvenții sunt pregătiți pentru a începe o carieră în domeniu. Pentru cei care încă nu s-au înscris la acest program și ar fi interesați, spuneți-ne vă rog, unde și mai ales până când se fac înscrierile pentru anul universitar 2024-2025?

Înscrierile se pot face online, pe platforma www.admitereuvvg.ro sau prin Centrul de Înscrieri deschis la sediul Rectoratului din Bdul Revoluției nr 94-96, până astăzi la orele 17.00.  Pe platforma online, candidatul trebuie să-și creeze un cont și să urmeze pașii solicitați. Acesta are posibilitatea de a achita taxa de înscriere online ulterior comisa de admitere validează dosarul, iar candidatul primește pe email legitimația de concurs/la programele de studiu unde admiterea constă în concurs de dosare se primește doar rezultatul validării. În data de 23 septembrie ora 10.00, candidații ale căror dosare au fost validate vor susține un test grilă, tematica regăsindu-se pe site-ul universității, www.uvvg.ro. Termenul este scurt, dar încă este în avantajul celor care vor să se înscrie la acest program pentru anul universitar 2024-2025.

Ce oportunități în carieră au absolvenții Facultății de Medicină Dentară?

La sfârșitul perioadei de școlarizare absolvenții programelor de studiu medicină dentară pot să profeseze direct ca și medic stomatolog, respectiv tehnician dentar, sau pot să se înscrie la examenul național de rezidențiat și să opteze în funcție de punctajul obținut pentru diferite specializări în centrul de rezidențiat Arad, în peste 20 de specialități; sau pot aplica pentru Școala doctorală de medicină. Cei care se gândesc să ocupe o funcție administrativă, pot urma cursurile masterului Medicină socială și management sanitar.

O activitate bogată ce implică posibilități extrem de dezvoltate, atât pentru studenți cât și pentru absolvenți. Vă mulțumesc pentru timpul acordat!

Și eu vă mulțumesc!

Galerie foto (9)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite