Principalele acțiuni culturale și evenimente ale lunii iulie la Arad
01-30 iu lie 2016; Arad Land Art
Faleza Mureșului, Arad
13 artiști din România, Moldova, Austria și Germania, în perioada 1-10 iulie, au Faleza Mureșului din Arad ca loc de joacă. Simpozionul internațional de land art / instalații sit specific este susținut de Centrul Municipal de Cultură Arad și-i are ca parteneri pe UAP Arad și Facultatea de Arte UVT. Între 1-10 iulie artiștii își fac lucrările la Atelierele Pădurice și Faleza Mureșului, iar de pe 11 iulie până la sfârșitul lunii, arădenii le pot vedea instalate pe malul râului Mureș.
Participanții la Arad Land Art 2016 sunt: din Timișoara au venit Ligia Seculici și Rareș Moldovan, arădenii Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brăndușescu Rubel, Anamaria Șerban, Eszter Peter din Sfântu Gheorge, Miruna Moraru din București, Emanuela Zapototchi-Cadariu din Lienz, Austria și Michael Wieczorek, Oschersleben, Germania. Artiștii țin de domenii diferite, sunt pictori, sculptori, arhitecți, reprezentanți ai artelor textile, iar ca scriitori sunt invitați Alexandru Vakulovski și Moni Stănilă. Curator al proiectului este Anamaria Șerban.
5-10 iulie 2016, 21.30
Caravana Metropolis. Cinema în aer liber
Parcul Mihai Eminescu, Arad
Caravana Metropolis – Cinema în aer liber s-a întors cu cele mai bune filme la Arad
După succesul din 2015, când peste 8000 de spectatori s-au bucurat de film în aer liber, Caravana Metropolis se întoarce și anul acesta în parcul Mihai Eminescu.
Șase filme de autor, proiectate de marți până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m², și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care permit urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii. Filmele din selecția oficială, drame, thrillere, documentare pentru toate gusturile și vârstele, se bucură de numeroase premii la importante festivaluri internaționale, precum Cannes, Berlin, sau Premiile Oscar și BAFTA.
Arădenii s-au putut bucura deja de două dintre proiecțiile programate, iar până duminică, 10 iulie, cinefilii au întâlnire cu filmul bun în Parcul Mihai Eminescu, de la 21.30 cu următoarele producții:
Joi, 7 iulie
TESTAMENTUL NOU NOUȚ/ LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT, r. Jaco Van Dormael, cu Catherine Deneuve, Benoît Poelvoorde – Nominalizat la Globul de Aur și la Premiile Cesar pentru cel mai bun film străin.
Sinopsis: O comedie absurdă și dram în același timp, despre viață, moarte, destin și liber arbitru. Despre un Dumnezeu care ne dă totul pe tavă, un Dumnezeu lipsit de compasiune pentru umanitatea creată chiar de el, care în accese dictatoriale ne servește niște legi implacabile și ciudate în același timp (legile lui Murphy). Dumnezeu va fi confruntat cu propriile legi în timpul călătoriei sale pe Pământ.
Vineri, 8 iulie
FIUL LUI SAUL/ SON OF SAUL (Ungaria), r. László Nemes, cu Urs Rechn, Levente Molnár.
Filmul a primit peste 30 de nominalizări şi a câştigat 22 de premii, dintre care, cel mai important este Oscarul pentru Cel mai bun film străin, în 2016. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes și cel mai bun film la ediţia din acest an a Globurilor de Aur.
Sinopsis: Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuieşte a fi propriul său fiu şi decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsufleţit al copilului şi a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viaţa unui bărbat obligat să îşi uite umanitatea şi încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.
Sâmbătă, 9 iulie
AMY (UK), r. Asif Kapadia – Câștigător al Premiilor Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun documentar în 2016.
Sinopsis: Un talent unic într-o generaţie, Amy Winehouse a fost o cântăreaţă care a captat atenţia întregii lumi. Un artist de jazz în cel mai autentic sens al cuvântului - a scris şi a cântat din suflet, folosindu-se de harul său muzical pentru a-şi analiza propriile probleme.
Duminică, 10 iulie
MUSTANG (Turcia), r. Deniz Gamze Erguven, cu Tugba Sunguroglu, Gunes Sensoy, Elit Iscan - Filmul a fost nominalizat la Oscar și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin și a avut premiera la Cannes în 2015, în secțiunea Quainzaine des realisateurs. Laureat al premiului European Discovery of the Year la European Film Awards.
Sinopsis: Este începutul verii. Într-un sat din nordul Turciei, Lale și cele patru surori ale sale se întorc de la școală, jucându-se cu un grup de băieți. Jocurile lor, considerate necuviincioase de familie, provoacă un scandal cu consecințe neprevăzute. Progresiv, părinții lor transformă casa într-o închisoare. Treburile casnice înlocuiesc activitățile școlare și căsătorii sunt aranjate. Cele cinci surori, conduse de dorința de libertate, răstoarnă limitele impuse de către familia lor.
12-18 iulie 2016
Academia itinerantă Andrei Șerban
Castelul Macea, Teatrul Clasic Ioan Slavici
Academia Itinerantă Andrei Șerban este program-cadru conceput ca un laborator interdisciplinar de creație în jurul personalității artistice a regizorului Andrei Șerban, reunind tineri actori, alături de artiști din alte discipline, și realizat prin largi parteneriate instituționale.
Cu ediții de succes în mai multe locuri din România în anii precedenți, Academia Itinerantă Andrei Șerban este un experiment inedit de creație teatrală. Cunoscutul regizor spune că prin aceste ateliere „În primul rând mi-am propus sa dezvoltăm un climat de încredere, în care tinerii artiști se întâlnesc să caute ceva diferit de tot ce le e cunoscut. Deviza ar putea fi: "să ne întâlnim nu ca să găsim ce știm deja, ci ca să căutăm ce nu știm". Avem cu toții nevoie, la orice vârstă am fi, să descoperim ce încă nu știm, atât despre noi, cât si despre relația cu ceilalți.”
Considerăm că acest proiect este esențial pentru dinamica teatrului arădean, oferind tinerilor artiști oportunitatea de a lucra împreună cu un cunoscut regizor român, în același timp putând fi și un posibil declanșator pentru apariția unor mișcări teatrale alternative, care vor oferi publicului arădean o ofertă variată în domeniul teatrului.
Ediția 2016 se va derula sub forma unui atelier-rezidență artistică ce va reuni 30 participanți la Castelul Macea și la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad în perioada 12-18 iulie 2016 și va include și o prezentare publică informală a metodei atelierului și rezultatelor acestuia în data de 18 iulie 2016, ora 11.00, la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici.
14-29 iulie 2016
Intersecție și sens – Simpozion de sculptură
Sculptura în spațiul public, intersecții, sensuri giratorii
Orașul, spațiu viu de expoziție. Spațiul public arădean, intersecțiile și sensurile giratorii vor deveni o imensă expoziție de sculptură contemporană, o colecție de sculptură, aparținând unei comunități artistice naționale și internaționale.
Prin acest simpozion, organizat de Filiala Arad a Uniunii Artiștilor Plastici și Centrul Municipal de Cultură Arad, se dorește punerea în discuție a spațiilor urbane în raport cu operele realizate de către artiștii invitați la simpozion și care vor fi amplasate în interior și exterior, pentru ca publicul larg, în toata diversitatea sa, să aibă contact direct cu operele de artă.
Ne dorim de asemenea crearea unui nou raport estetic între oraș și operele de artă și integrarea lor în arhitectura orașului. Iar publicul are șansa să fie martor la actul de creație pe tot parcursul simpozionului.
15-17 iulie 2016
STRARAD Street Festival
Parcul Mihai Eminescu, Arad
În trei cuvinte – STRARAD Street Festival. În șase cuvinte – Muzică. Mâncare stradală. Artă. Jocuri. Filme.
Un week-end, un festival stradal, oameni și spațiu public. Ne propunem să apropiem oamenii de oraș și de diversele forme de artă, meșteșuguri, jocuri și activități. Orașul este al oamenilor, iar arta nu este rezervată elitiștilor, arta este cu și despre oameni.
Sub formă de ateliere, lecții, concursuri, activități, spectacole de teatru, de jonglerie sau concerte, arădenii sunt invitați să descopere skateboarding-ul, tirul cu arc, tenisul de masă, șahul (cu piese lifesize), capoeira, concerte, mâncare stradală.
Programul detaliat va fi comunicat în următoarele zile.
18 iulie-26 august 2016
Vara de ar.te
Clădirea Preparandiei, Arad
Centrul Municipal de Cultură Arad și Liceul de Arte Sabin Drăgoi Arad reiau și anul acesta atelierele de creație pentru tineri pentru perioada estivală. Cu o primă ediție în 2015 care s-a bucurat de participanți numeroși și încântați de activitățile propuse, anul acesta organizatorii propun din nou o alternativă tinerilor care se vor afla în Arad în perioada estivală, cu ateliere care stimulează creativitatea, dar și cu un program muzical săptămânal.
Astfel, sunt propuse patru cursuri realizate de profesori ai Liceului de Arte Sabin Drăgoi Arad, de luni până joi, iar seara muzicală va avea loc în fiecare joi de la ora 20.00. Atelierele vor avea patru tematici: textile, modelaj, pictură și tehnici decorative și – noutatea de anul acesta – origami.
Atelierele vor avea loc la clădirea Preparandiei, situată pe strada Preparandiei nr.13, în perioada 18 iulie – 26 august, iar participarea la acestea este gratuită, în baza înscrierii prealabile. Clădirea Preparandiei din Arad este locul în care a funcționat prima școală pedagogică românească din Transilvania, motiv pentru care a și fost aleasă ca locație pentru desfășurarea unor activități educative.