Platoul din fața Palatului Administrativ ar urma să fie reabilitat
În ședința de astăzi a Consiliului Local Municipal unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost un proiect cu privire la aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție DALI - ”Reabilitare platforme și alei mozaicate Primăria Municipiului Arad”.
Palatul administrativ din Arad este o clădire construită între anii 1872-1875, care astăzi adăpostește Primăria Municipiului Arad. În fața palatului administrativ există o piațetă de marmură flancată stânga și dreapta de rondouri vegetale decorative, precum și de căi de acces rutiere și trotuare. Constructiv platforma este realizată din marmură și cuprinde elemente decorative ce reprezintă povestea județului Arad, fiind concepută în anul 1988 de arhitectul Miloș Cristea. În urma utilizării îndelungate a acestui platou reprezentativ pentru Arad, se observă degradări ale pavajului realizat din marmură, klingherit, mozaic, sau pavaj de beton, motiv pentru care s-a propus realizarea unei documentații pentru inițierea reabilitării acestuia.
Prin urmare, s-a propus aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție DALI - ”Reabilitare platforme și alei mozaicate Primăria Municipiului Arad”.
Prin proiect au fost analizate două variante de realizare a reabilitării platformei. Varianta 1 propune o intervenție punctuală ce constă în înlocuirea elementelor deteriorate – intervenție de tip restaurare. Varianta 2 este una invazivă, radicală și propune desfacerea și înlocuirea totală a întregului ansamblu de platforme și alei.
Consilierul USR Cătălin Costea a luat cuvântul cu privire la acest subiect: „De 5 ori costă mai mult decât în Oradea. Ar trebui să vorbim cu cei din Oradea să vedem cu ce arhitecți s-au sfătuit”.
Edilul Bibarț a răspuns: „Comparați mere cu pere. Haideți să fin corecți, comparați prețul de la Oradea, la pietonală cu o operă de artă. Aici e vorba de studiul unei firme de specialitate. Nu e bine să vehiculăm pe piață lucruri false. E o lucrare de arte despre care s-a făcut atâta vorbire, nu e același lucru ca o pietonală. Și Aleea Borsec e mai ieftină decât la Oradea. Am văzut că ați mai rostogolit subiectul în comisii, dacă aveți o propunere o înaintați”. Grupul USR a votat împotriva proiectului de hotărâre.