FOTO | PERCHEZIȚII la contrabandiști de țigări din Arad. Rețeaua de infractori ajungea până în Spania
Un grup infracţional organizat specializat în contrabandă cu ţigări, care avea ramificaţii la nivel internaţional și are membri și în Arad, a fost destructurat în urma unor percheziţii efectuate, marţi, de poliţiştii de frontieră.
Conform unui comunicat de presă remis de Poliția de Frontieră, în ultimii doi ani au fost efectuate cercetări ample cu privire la o rețea de traficanți de țigări, iar marți au fost efectuate percheziții.
Grupul infracţional vizat acţiona în Arad, Constanţa, Dolj, Bistriţa Năsăud, Timiş şi Bucureşti, având ramificaţii la nivel internaţional în sfera faptelor de contrabandă cu ţigări.
”Grupul infracţional era format din cetăţeni români, ajutaţi de cetăţeni bulgari şi de alţi cetăţeni români rezidenţi în Spania. Aceştia procurau ţigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de cetăţeni români ori străini şi le transportau pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau şi le comercializau pe piaţa neagră”, se arată în comunicat.
Astfel, marţi au avut loc 38 de percheziţii domiciliare în Arad și celelalte județe, iar în același timp autorităţile spaniole au efectuat 51 de percheziţii pe teritoriul Spaniei. Mai mulți suspecți au fost ridicați pentru audieri.
Totul a început în decembrie 2015, când în curtea casei unui bărbat din Dolj a fost găsit un camion cu cisterne înmatriculat în Bulgaria, modificat şi adaptat transportului de ţigări de contrabandă, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone pe şasiul autocisternei. Astfel, încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport părea să corespundă cu masa totală a autovehiculului, care avea confecţionate spaţii de depozitare construite special pentru a ascunde mărfuri.
Timp de doi ani, anchetatorii au monitorizat grupul, făcând schimburi de informaţii cu autorităţile din Bulgaria şi Spania.
Sute de mii de pachete de țigări în valoare de peste un milion de euro ar fi fost traficate de rețea.
Poliţiştii de frontieră români au cooperat cu Oficiul European de Lupta AntiFraudă (OLAF), Guardia Civil din Spania, Poliţia Naţională Bulgară, agenţiile britanice HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanica) şi NCA (UK National Crime Agency), reprezentanţii SELEC şi au beneficiat de sprijinul ataşatului de interne din Spania.