Pe plaja lacului Ghioroc s-a deschis „Centrul Național de Informare și Promovare Turistică”
Consiliul Județean Arad a lansat programul „Turism în Podgoria Miniș-Măderat”, un program care își propune dezvoltarea turismului în zona viticolă a Aradului. În acest context, pe plaja lacului Ghioroc s-a deschis și „Centrul Național de Informare și Promovare Turistică”. Obiectivul a fost inaugurat în prezența primarilor din Ghioroc, Covăsânț, Șiria, Vladimirescu, a conducerii Consiliului Județean, a zeci de investitori în turism, agenți economici, proprietari de crame, dezvoltatori de proiecte în turismul arădean. După investiții de circa 300 de milioane de lei în Podgoria Miniș-Măderat, conducerea CJA dorește dezvoltarea aici a unui centru activ, a unui spațiu plin de viață, de unde să se organizeze inclusiv vizite în Podgorie, pe toată perioada sezonului estival.
„Ghiorocul a devenit una dintre cele mai apreciate destinații de vară din județul Arad. A fost un proiect pe care l-am gândit împreună cu administraţia locală, cu primarul Corneliu Popi-Morodan, în care am alocat fonduri pentru infrastructură, pornind de la ideea că orice proiect de dezvoltare trebuie să plece de la o infrastructură bună. Nu ne oprim aici, avem proiecte care se vor materializa în perioada următoare, și amintesc pista de biciclete ce va lega Aradul de Podgorie, introducerea în circuitul turistic a cel puțin două replici ale celebrului tramvai Săgeata Verde, un simbol al Ghiorocului. Nu în ultimul rând, sperăm ca săptămâna viitoare Guvernul să dea drumul la proiectul „Anghel Saligny” privind investițiile în rețele de gaz, investiții care vor contribui la creșterea nivelului de viață. Constatăm că alături de noi mediul de afaceri se implică în mod deosebit și vă pot spune că avem deja un om de afaceri care a investit peste un milion de euro. Felicit administrația locală, pe domnul primar Corneliu Popi-Morodan și invit arădenii să petreacă vara pe Litoralul Vestului!”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Aradul este singurul județ din vestul țării unde Consiliul Județean a deschis două centre de turism, pentru recunoașterea și promovarea potențialul arădean. „Astăzi am inaugurat un nou centru de turism, care va fi deschis timp de 4 zile pe săptămână, de miercuri până duminică, centru care va veni în întâmpinarea tuturor celor care vor să afle informații despre zona turistică Ghioroc. Prin această investiție, Consiliul Județean Arad a dorit să fie un promotor al zonei, un partener real al investitorilor locali, al oamenilor de afaceri din zonă, al tuturor celor care doresc să ni se alăture în proiectul nostru de dezvoltare a Podgoriei arădene! Este un pas important pe harta investițiilor, care cu siguranță vor continua, pentru că deja în zona adiacentă centrului de informare se vor înființa și alte puncte de interes, pentru petrecerea timpului liber. Am dat încredere unor oameni să vină să investească, pentru că acesta este rolul nostru, al administrației locale, de a crea infrastructură și de a sprijini inițiativele private! Felicitări administrației locale, domnului primar Corneliu Popi-Morodan!”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele CJA.
Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc a vorbit despre proiectul turistic început în urmă cu 10 ani: „Sunt bucuros ca un proiect pe care l-am început în urmă cu 10 ani dă roade și se dezvoltă atât de frumos! Am muncit mult la el și suntem bucuroși că am reușit, deși mai este mult de lucru. În 2016 am început demersurile pentru a face din comuna Ghioroc o localitate turistică și în 2020 am obținut titlul de Stațiune Turistică de Interes Local. Acum putem beneficia de accesarea de fonduri europene pe care ne-o acordă statutul de stațiune și clar vom face acest lucru, pentru ca tot ce s-a făcut până acum a fost din fonduri locale și fonduri obținute de la Consiliul Județean. Ne bucurăm deja că suntem cunoscuți sub numele de Litoralul Vestului și așteptăm ca turiștii să ne viziteze. Anul trecut am avut peste 130.000 de turiști, dintre care peste 50% sunt din afara județului. Sperăm că vara acesta, la cea de-a XII-a ediție, în cele 12 weekenduri cu diverse activități, dintre care Spuma Party sau Color Fight, cele mai apreciate, numărul turiștilor să treacă de 150.000! Vă așteptăm să petreceți alături de noi o vară frumoasă!”
Valentin Bot, primarul comunei Șiria a apreciat în mod deosebit acțiunile pe care comuna Ghioroc le-a făcut pentru promovarea potențialului turistic și a vorbit despre demersurile pe care comuna le face pentru a deveni, la rândul ei, stațiune turistică de interes local. „Nici noi la Șiria nu ne lăsăm mai prejos, și facem demersuri pentru a obține statutul de stațiune turistică locală. Avem un număr de 19 obiective turistice, dintre care 2 de categorie A, Cetatea din Șiria și Muzeul „Ioan Slavici”. Am alocat sume importante pentru punerea în valoare a obiectivelor de care dispune comuna noastră, am investit în comunitate, am creat o infrastructură rutieră de legătură între Cetatea Șiria și Mănăstirea Feredeu – Trans-Șiriana, extrem de apreciată de cei care ne vizitează. Ne dorim ca mediul privat să ne sprijine în acest demers de înființare a stațiunii de interes local, pentru că în momentul de față, pentru a ne atinge acest obiectiv, avem nevoie de 100 de locuri de cazare”.
„Și la Vladimirescu se dorește promovarea comunei din punct de vedere turistic, stabilirea aici a unui punct de interes pentru arădeni și pentru turiștii din alte județe. Avem în plan crearea în pădurea Vladimirescu a unei zone destinate rulotelor și campingului, și ne dorim să înființăm un traseu cicloturistic prin pădure, în colaborare cu Ocolul Silvic. Ne axăm în mod deosebit pe promovarea mersului pe bicicletă, avem deja 12 km de piste, ce leagă Aradul de localitatea Cicir. Vom lega și Vladimirescu de localitatea Horia, deci vom avea aproximativ 20 de km la sfârșitul anului 2024”, a spus primarul comunei Vladimirescu, Mihai Mag.
Marius Oneț, primarul comunei Covăsânț, s-a declarat mulțumit pentru că face parte din proiectul Consiliului Județean de dezvoltare a Podgoriei Miniș-Măderat. „Sperăm că și noi, la Covăsânț, să beneficiem de fondurile care vor veni în această direcție. Ne dorim foarte mult să dezvoltăm Tabăra Ortodoxă, care a fost preluată pe o perioadă de 20 de ani de la Parohia Ortodoxă în administrare locală. Vrem să organizăm pe lângă evenimentele culturale pe care le avem și alte acțiuni de promovare a zonei noastre, a traseelor turistice și a zonei extrem de pitorești. Profit de ocazie și vă invit arădenii duminică viitoare, în 5 iunie, la Festivalul ,,Ioan T. Florea!”.