Partituri de Ludwig van Beethoven, în concertul Filarmonicii de Stat Arad
Revine în mod constant în programele Filarmonicii, iar muzica lui domină topul preferințelor pe scenele din întreaga lume. O nouă întâlnire cu Ludwig van Beethoven și ópusurile sale orchestrale este programată în seara de 21 Martie 2019, un eveniment care se înscrie în tiparele clasice de audiție, acoperind zonele de excelență ale unuia dintre cele mai rulate repertorii ale muzicii universale.
În mapele de partituri ale acestei săptămâni se regăsesc Uvertura Coriolan în do minor op.62, Concertul nr. 3 în do minor op. 37 și Simfonia a IV-a în si bemol major op.60, capodopere desprinse din cea de a doua perioada a creației beethoveniene, cea a anilor 1800 -1815, în care au văzut lumina zilei cele mai populare dintre simfoniile sale (de la a III-a, Eroica, până la a VI-a, Pastorala), celebrele sale uverturi (Leonora III, Coriolan și Egmont), predecesoare ale poemului simfonic cu conținut programatic, dar și marile sale partituri concertante, deschizătoare de drumuri pentru întreaga solistică a secolului al XIX-lea.
Beethoven, între sonoritățile eroice, extrovertite, ale do minorului, și cele de contrast, comunicative și joviale ale si bemol majorului, acoperă paletarul de afecte ale noului medalion de la Palat, în care sunt invitați Andrei Marta, pentru prima oară pe scena Filarmonicii în postură de dirijor, și pianistul Gabriel Teclu.
Andrei Marta este născut în Arad, unde a început studiul pianului cu Adela Molnar și Doriana Ormanji.
Este licențiat în Interpretare muzicală (Pian) la Academia de Muzică,,Gheorghe Dima” (Cluj-Napoca), Master in Music la Guildhall School of Music and Drama (Londra), Master spécialisé (Piano d’accompagnement) și Master spécialisé (Piano solo) - absolvit cu titlul de ,,Grande Distinction” - la Conservatorul Regal din Bruxelles. I-a avut ca maeștri pe Daniel Goiți, Joan Havill, Jean-Claude Vanden Eynden, Dominique Cornil, Phillipe Riga, Gabriel Teclu și a beneficiat de îndrumarea unor pianiști de renume ca Jacques Rouvier, Diane Andersen, Martin Helmchen, Georg Sava, Elizabeth Sombart, Cordelia Hofer si Nelly Ben-Or. A câștigat premii la zece concursuri naționale si internaționale de pian.
Andrei Marta a concertat ca pianist la Gasteig (München), Ateneul Român (București) și - împreună cu pianistul Lang Lang - la Southbank Centre (Londra). De asemenea, a fost solist-invitat al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Arad, Orchestrei Filarmonicii de Stat ,,Moldova” din Iași, Orchestrei Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și Orchestre d’harmonie du Conservatoire Royal de Bruxelles.
În 2011, a susținut un recital de pian și un masterclass la Beijing (China), iar în 2013 a susținut o serie de concerte în cadrul festivalului ,,Musiq’3” organizat la Flagey, Bruxelles. În februarie 2019, la invitația Ambasadei Române în Regatul Belgiei, susține un recital de pian în Sala gotică a primăriei din Bruxelles, cu ocazia preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Din anul 2014, Andrei Marta predă pian la Școala europeană din Woluwe-Sainte-Lambert, la International School of Brussels și este pianist-corepetitor al Centre Musical Eduardo del Pueyo, Bruxelles.
În prezent, parcurge ultimul an de Master în dirijat orchestră la Conservatorul Regal din Mons, sub îndrumarea maestrului Daniel Gazon și a profesorilor invitați Konrad von Abel și Jordi Mora, discipoli ai maestrului Sergiu Celibidache. Andrei Marta a participat la cursurile de Măiestrie dirijorală susținute de Jörg Birhance și Robertas Servenikas. De asemenea, a dirijat Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Orchestre du Conservatoire Royal de Mons și, în cadrul cursurilor de măiestrie, Orchestra Academia Isola Classica și Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș.
Pianistul Gabriel Teclu s-a născut în 1976 la București, unde a primit primele lecții de pian de la prof. Veronica Gaspar. De la vârsta de 10 ani apare ca solist, câștigă mai multe concursuri naționale și cântă în compania Orchestrei Naționale Radio în cadrul unui concert transmis în direct la TV.
În 1991 se stabilește în Belgia, unde studiază la Conservatorul Regal de Muzică din Liège, la clasa profesorilor Jo Alfidi și François Thiry, iar mai apoi își continuă studiile la Conservatorul din Paris, absolvindu-l cu cele mai înalte distincții. Urmează cursuri de perfecționare cu Bruno Mezzena la Pescara și este laureat al bursei oferite de Clubul Rotary din Liège. Odată cu terminarea studiilor, este invitat să concerteze într-un turneu în Belgia împreună cu Orchestra Conservatorului Regal din Liège. Din anul 2003 apare în calitate de solist sau în cadrul unor ansambluri camerale în concerte în Belgia, Luxemburg, Franța, România, Italia și Marea Britanie.
În anul 2006 câștigă Premiul I la concursul „M. Gretry” (Belgia) și Premiul III la prestigiosul concurs din San Marino, distincție care îi permite să colaboreze ca solist cu orchestra simfonică din San Marino. În 2009 își face debutul pe scena Filarmonicii din Ploiești cu Concertul nr. 1 de Piotr Ilici Ceaikovski și este invitat să cânte în cadrul Festivalului muzical din Durbuy alături de celebrul Abdel Rahman El Bacha.
Din anul 2010 este membru al Concursului de pian din Liège. De asemenea este invitat în cadrul unor emisiuni muzicale televizate (pe postul național de televiziune din Belgia, RTBF) și radiofonice (postul radio Musique3). În 2012 a realizat integrala studiilor pentru pian de Frédéric Chopin. Din anul 2015, colaborează împreună cu Johan Schmidt într-un duo pianistic cameral, al cărui debut a fost încununat de succes, fiind urmat de numeroase invitații pentru concerte și, în 2017, de înregistrarea unui CD la casa de discuri "AZUR-Classical".