Parteneriat între Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Aristoteles Workshop
Casa Universitarilor şi Studenţilor din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a găzduit, zilele trecute, vizita a două personalităţi importante ale lumii culturale din România şi de peste hotare, respectiv doamna Cristina Hoffman, fost director al Institutului Cultural Român din Berlin, care a fost însoţită de soţul său, cunoscutul producător de film documentar Dan Nuţu, producători de filme documentare în cadrul Aristoteles Workshop. Alături de cei doi mari cineaşti s-a aflat şi o delegaţie a comunei Şiria din care au făcut parte primarul Valentin Bot, consilierul local Marcel Priescu şi consilierul judeţean Garofiţa Popa.
Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad a fost reprezentată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale (CUSMP) al UVVG, prof. Vasile Man, directorul revistei Studii de Ştiinţă şi Cultură şi conf. univ. dr. Antonela Naaji, directorul departamentului de Relaţii Internaţionale din cadrul UVVG.
În urma întâlnirii s-a stabilit o colaborare între Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Aristoteles Workshop, din care face parte şi Primăria Şiria, pentru organizarea unui Workshop, în vara acestui an, unde timp de 5 săptămâni, studenţi din toată lumea şi ai UVVG, vor realiza filme documentare.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat importanţa vizitei şi a proiectului şi i-a acordat d-nei Cristina Hoffman, în numele doamnei rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci şi al Senatului Universitar, Diploma de Onoare a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. „Important este să creăm o colaborare şi sunt convinsă că vom face lucruri importante anul acesta împreună şi sper ca studenţii de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad să profite de experienţa noastră şi noi de ei. Cred că este foarte important ca odată începută această colaborare să aibă şi continuitate”, a declarat doamna Cristina Hoffman.
„În urma discuţiei pe care am avut-o cu d-na. director Cristina Hoffman, am realizat că, noi, şirienii, suntem prea mici pentru un lucru atât de important pe care doamna Hoffman l-a realizat până acum şi pe care doreşte să-l continue. Noi dorim foarte mult să implicăm toate autorităţile care doresc să susţină acest proiect: Consiliul Judeţean Arad, Primăria Arad şi Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”, a precizat Valentin Bot, primarul Comunei Şiria.
Producătorul de film docomentar Dan Nuţu a subliniat faptul că, „cel mai important lucru şi pe baza căruia noi alegem este un sample de 2-3 minute, un exemplu de ce au făcut până la a aplica pentru acest atelier, un filmuleţ scurt fie de montaj, cameră sau regie”.
Cristina Hoffman a plecat din România în 1978, după ce a absolvit IATC - secția actorie. A lucrat o perioadă la München, ca script girl și asistent de film, iar în anii ’80 s-a mutat la Paris, unde s-a specializat în montajul de film și video. A lucrat pentru diverse posturi de televiziune - ZDF, ARD, France 5 - înainte să se profileze pe producția și coproducția de filme de televiziune și de cinema. În ultimii 17 ani a fost reprezentanta German Films în Franța. Șase ani a făcut parte și din comitetul de selecție al Festivalului de Film de la Berlin, fiind în același timp delegata Berlinalei în țările Europei Centrale și de Est. Din 2007 a colaborat și cu Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. În România a inițiat seria de workshop-uri Aristoteles, care au loc cu sprijinul ARTE France - un workshop în care studenți sau absolvenți de film din Europa Centrală și de Est învață, într-o lună și o săptămână, să însoțească un film documentar de la idee la produs final.