Ovidiu Palcu: „Banii încasați din impozitele plătite de arădeni trebuie să rămână la Arad”
Cunoscutul om de afaceri arădean Ovidiu Palcu este decis să intre în politică și să facă pasul spre o candidatură pentru Parlamentul României. Având în vedere că am dorit să aflăm care este motivul care l-a determinat să ia o astfel de decizie i-am solicitat să ne acorde un scurt interviu.
- Domnule Palcu, sunteți unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Arad, dețineți o companie solidă cu afaceri în construcții, agricultură, pomicultură, piscicultură, viticultură, presă. Aveți de asemenea o fabrică de mobilă, o sală de fitness și wellness. Din punct de vedere profesional se poate spune că sunteți un om împlinit. Ce vă face totuși să intrați în politică?
- Tocmai faptul că, așa cum spuneți, din punct de vedere profesional, al afacerilor pe care le conduc, sunt împlinit. Am reușit să pun pe picioare o companie puternică, iar acum cred că a venit timpul să fac ceva și pentru comunitate. Cred că arădenii au nevoie în Parlament de un om care să le cunoască problemele și să vină cu soluții pentru a le rezolva.
- Ca om de afaceri, care credeți că sunt principalele neajunsuri care se cer rezolvate?
- În primul rând vă vorbesc ca arădean. Un arădean care nu a putut să nu observe că an de an județul nostru, adică noi, contribuim cu sume importante la bugetul de stat, iar statul le dă înapoi doar o mică parte. De ce? Pentru că are nevoie de banii noștri pentru a subvenționa județele sărace. Or, aceste practici trebuie să înceteze. Banii încasați din impozitele plătite de arădeni trebuie să rămână la Arad, unde să poată fi folosiți pentru comunitate, să fie investiți în sănătate, infrastructură și așa mai departe.
- Ce părere aveți că în ultimii ani județul Arad a pierdut milioane și milioane de euro de pe urma „împărțelii” făcute la București?
- Acest obiceiuri trebuie să înceteze. Aradul trebuie să beneficieze, după cum spuneam, de pe urma impozitelor plătite de oamenii de aici, care sunt oameni harnici, muncesc mult, produc și își plătesc la timp dările, dări care sunt câteodată împovărătoare.
- Ce s-ar putea face în acest sens?
- Voi milita împotriva impozitării excesive a muncii, pentru protejarea capitalului românesc. Firmele cu capital autohton au avut mult de suferit de pe urma pandemiei. Acum trebuie ajutate să-și revină, dar acest lucru nu este posibil dacă statul ia șapte piei de pe ele, cum se spune în popor. Economiștii susțin că atunci când presiunea fiscală asupra contribuabiliului este crescută, acesta are tendința să se sustragă impozitării, fie în totalitate, fie doar parțial. Astfel apare evaziunea fiscală. Dacă vom avea însă impozite rezonabile, evaziunea va începe să nu mai fie rentabilă și va scădea, iar gradul de colectare la buget va crește. Inițiativele legislative pe care le voi avea în vederea reducerii impozitării excesive, un număr important de firme amenințate acum de faliment vor rămâne în picioare. Astfel, nu vor dispărea locurile de muncă, ba chiar vor apărea altele noi. E logic că o povară fiscală mai redusă, modalități mai simple de plată a impozitului vor face ca agenții economici să-și desfășoare activitatea mai ușor.
- Sunt voci care susțin că firmele românești au fost tratate mult prea dur de autoritățile statului, chiar discriminate, ar spune unii, în comparație cu societățile care au capital străin.
- Da. Așa s-ar părea că este. Din punctul meu de vedere toți suntem egali, toți trebuie să avem șanse egale pe piață, astfel încât toți trebuie să avem parte de același tratament. Dacă voi fi ales, voi lua poziție și voi lupta să nu mai existe dublă măsură atunci când se fac diverse controale.
- Acum, înainte de a încheia, ce mesaj doriți să le transmiteți arădenilor?
- Cei care mă cunosc știu că nu sunt un om al vorbelor, sunt un om al faptelor. Vreau să-i asigur însă că din momentul în care voi fi ales să le reprezint interesele în Parlament, aceasta va fi principala mea preocupare, principalul meu obiectiv.
- Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă urăm succes pe mai departe.
Voicu Sida