Cristian Feieș - Orașul Sebiș continuă proiectele începute și implementează altele noi.
Orașul Sebiș este unul dintre cele mai frumoase orașe din țară și totodată unul dintre cele mai importante centre urbane de pe Valea Crișului Alb. Din punct de vedere istoric Sebișul s-a aflat până la sfârșitul secolului al XVIII-lea sub ocupație otomană și mai apoi sub administrație habsburgică, perioadă în care cunoaște o dezvoltare accentuată. După mișcările revoluționare de la 1848 Sebișul devine un important centru de emancipare națională a românilor din Depresiunea Crișului Alb. În anii comunismului orașul se dezvoltă foarte mult din punct de vedere economic, mai ales în ceea ce privește exploatarea și prelucrarea lemnului, prelucrări mecanice, pielărie, transporturi, având o autobază ITA, a serviciilor etc.
Astăzi orașul Sebiș, ocupă primul loc ca venit pe cap de locuitor în județul Arad, cu un șomaj foarte mic (0,2/%). La nivel național (la nivelul orașelor cu până în 10.000 de locuitori din România) orașul Sebiș deține locul I la capitolul investiții și produs intern brut (cu aproape 600.000 de lei pe locuitor) fiind supranumit și ,,Perla Văii Crișului Alb,,. În ultimii ani s-au făcut investiții majore aici în ceea ce privește în special infrastructura, prin asfaltări de străzi, construcția de noi locuințe, o casă de cultură impunătoare, extindere și dotări la spitalul orășenesc, un pod peste valea Dezna, care face o legătură mai bună între cele două părți ale orașului, etc. Orașul are arondate administrativ și localitățile aparținătoare, Prunișor, Donceni, Sălăjeni și cartierul Prăjești.
În urmă cu câteva zile am stat de vorbă cu noul primar al orașului Sebiș, un tânăr energic și cu experiență în administrație, în trecut fiind consilier județean, astfel încât problemele administrative nu îi sunt străine. Deși este destul de tânăr, primarul Cristian Feieș a crescut pe acest frumos tărâm al Sebișului, de aceea își dorește un oraș prosper și frumos, un oraș al bunei înțelegeri, un oraș al bunăstării pentru fiecare locuitor și un oraș în care fiecare să poată spune ,,Pentru mine Sebișul înseamnă acasă”. - Domnul primar, as vrea să spuneți cititorilor site-ului ARQ.ro ce vă propuneți să faceți pentru Sebișeni în acest prim mandat ? Care sunt prioritățile d-voastră ca primar ?
-,,În primul rând vreau să mulțumesc sebișenilor pentru faptul că mi-au acordat încrederea de a conduce destinele comunității. Acest lucru constituie o mare responsabilitate pentru mine și voi face tot ce-mi stă în putință să înbunătățim calitatea vieții în orașul Sebiș și în satele aparținătoare. Îmi doresc în primul rând stabilitate și o bună înțelegere pentru a putea realiza tot ceea ce ne dorim pentru Sebiș, pentru că este orașul nostru, aici trăim, aici ne cresc copiii și de noi depinde cum vrem să fie orașul Sebiș pe viitor. Avem obiective în toate domeniile de activitate, pe infrastructură, sănătate, învățământ și cultură, sport și religie, însă ne vom ocupa de tot ceea ce înseamnă administrație.
Aș vrea să încep cu sănătatea pentru că e foarte importantă, mai ales în această perioadă de grea încercare pentru noi toți. Am reușit să achiziționăm un aparat P.C.R. pentru determinarea infecțiilor Covid-19, pe care l-am achiziționat cu fonduri U.E. (Fonduri Europene) în valoare de 160.000 euro, fiind cel mai performant aparat din județul Arad. Testarea se poate face la cerere și este în valoare de 220 RON, cu termen de primire a rezultatelor între 12-24 ore, iar determinarea anticorpilor cantitativ IGM și IGG sunt la costul de 100 RON/persoană. Avem un alt proiect tot cu fonduri U.E. care se referă la ambulatorii în valoare de 2 milioane euro. De asemenea, avem ca investiție clădirea corp D din cadrul Spitalului orășenesc, care va deservi compartimentul primiri-urgențe, fiind un proiect pe care îl realizăm cu fonduri din bugetul local.
Învățământul este un alt lucru extrem de important pentru noi ca administrație locală, astfel că vom depune un proiect pe fonduri U.E. în valoare de 500 mii de euro pentru achiziționarea de tablete și digitalizarea întregii activități a liceului din Sebiș. Vom depune un alt proiect pe fonduri U.E.(europene) pentru reabilitarea termică a clădirilor liceului Sebiș,un proiect în valoare de 600 mii de euro. Infrastructură. Ne aflăm în stadiul de realizare a studiului de fezabilitate în ceea ce privește aducțiunea gazului metan în Sebiș, în scopul obținerii de finanțare U.E. pentru această investiție. Am realizat studii de fezabilitate și pentru modernizarea rețelei de distribuție a apei potabile, studiu de fezabilitate pentru stația de tratare a apei, studiu de fezabilitate pentru realizarea sistemului de canalizare în localitatea Prunișor și toate acestea în vederea întocmirii de proiecte și obținerea finanțării din fonduri U.E. sau guvernamentale. Cât privește canalizarea orașului Sebiș putem spune că suntem printre puținele orașe din țară cu o rețea de canalizare complectă. Un alt proiect care în scurt timp va fi finalizat este realizarea filtrului de demanganizare a apei potabile distribuite în localitatea Prunișor.Investiția este în valoare de 80 mii lei și este suportată financiar din bugetul local. De asemenea am modernizat drumul spre cimitirul din satul Donceni prin pietruire, în lungime de 500 m.
Suntem în stadiul de implementare a proiectului pe fonduri europene în valoare de 3,4 milioane euro prin care se va construi un bloc de locuințe și 9,5 km de pistă de biciclete care va traversa orașul. De asemenea, continuăm lucrările la șantierele de la grădinițe cu PP și ateliere școală, proiecte finanțate prin P.N.D.L. La grădiniță se montează deja acoperișul, apoi lucrările vor continua la interior. Vom continua să sprijinim activitățile cultural-artistice și mai ales pe cele cultural-religioase ale tuturor confesiunilor din orașul Sebiș și satele aparținătoare, considerând că viața spirituală este foarte importantă pentru noi ca societate și mai ales pentru copiii noștrii. Credința în Dumnezeu este singurul liant care ne ține uniți și aproape unii de alții, mai ales atunci când suntem trecuți prin încercări grele, iar educația copiilor în frică și iubire de Dumnezeu este garanția unei vieți echilibrate în rândul tinerilor, atât de expuși în zilele noastre. Regret că în acest an avem suspendate evenimentele cultural-religioase legate de Nașterea Mântuitorului, din motive pe care le stim cu toții.
În încheiere aș dori să transmit un mesaj de unitate și bună înțelegere între toți membrii comunității noastre, pentru că acum trăim vremuri grele și de aceea este necesar să ne ajutăm reciproc, să fim aproape unii de alții pentru a reuși să trecem împreună peste aceste încercări. Am să fiu primarul întregii comunități și voi fi în continuare un om deschis, aproape de semenii mei, așa cum am fost întotdeauna, pentru că numai așa vom reuși să realizăm lucruri frumoase pentru noi și copiii noștrii aici la noi acasă, la Sebiș. Doresc să transmit tuturor locuitorilor orașului Sebiș și satelor Prunișor, Sălăjeni, Donceni și cartierul Prăjești ca Sfintele Sărbători să ne găsească în pace, sănătoși și încrezători în vremuri mai bune. Sărbători fericite și binecuvântate !
Dumnezeu să ne ajute!