O nouă ȚEAPĂ cu locuri de muncă în străinătate. Cum se îmbogățesc unele firme din Arad
Val de reclamații la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Arad, pe tema intermedierii locurilor de muncă în străinătate, mulți dintre clienții firmelor susținând că au fost păgubiți.
În ultimele zile, au fost înregistrate 15 reclamații, iar comisarii verifică firmele incriminate, după ce clienții acestora au acuzat că li s-au promis, prin contracte semnate, locuri de muncă în străinătate, plătind câte 660 de lei, dar nu au mai primit nicio veste. Și sunt oameni din mai multe județe ale țării, cum ar fi Gorj sau Maramureș, care au venit până la Arad pentru a semna, iar apoi s-au întors sperând să-și recupereze sumele achitate, ceea ce nu s-a întâmplat.
Comisarul-șef adjunct Gheorghe Iancu a declarat că se fac verificări la aceste firme, costatându-se că se percep taxe pentru ”servicii de secretariat”, bani care nu se returnează, iar clienții sunt puși să semneze că sunt de acord cu acest lucru.
Comisarii verifică eventuale abuzuri ale acestor firme, după ce reclamanții au spus că serviciile plătite constau ”doar în copierea câtorva acte”.
”Există o practică nouă a firmelor de intermediere a locurilor de muncă în străinătate, care lucrează cu firme de secretariat. Astfel, pe lângă comisionul de 60 de lei plătit firmei de intermediere, se mai percepe o taxă de 600 de lei pentru serviciile de secretariat. Acești bani nu se returnează, iar din cei 60 de lei se returnează 50 la sută, în cazul rezilierii contractului”, a declarat Iancu.
Firmele de secretariat au birourile la aceleași adrese cu firmele de intermedieri, iar aproape lunar își schimbă denumirea, chiar dacă adresa și angajații sunt aceiași, ceea ce ridică unele suspiciuni. Practic, ”secretariatele” încasează sume mari pentru câteva hârtii care se dovedesc fără valoare în cazul unora dintre clienți.
Majoritatea reclamanților urmau să se angajeze în Germania, ca muncitori necalificați, dar au constatat că au plătit degeaba.