Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O nouă ediție a „Dialogurilor universitare by UVVG” „Între simțuri și simțire” cu prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu

O nouă ediție a „Dialogurilor universitare by UVVG” a avut loc în Sala Palatului Cultural din Arad. De această dată, jurnalistul George Grigoriu, moderatorul evenimentului, l-a avut ca invitat pe prof. dr. Dorin Sarafoleanu, reprezentant de vârf al școlii romanești de otorinolaringologie.

O nouă ediție a  „Dialogurilor universitare by UVVG” „Între simțuri și simțire” cu prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu
Comentează 0

Plecat din zona de vest a țării, mai precis dintr-o comună din Timiș, trăiește însă în capitală de peste șase decenii. Reputatul medic a răspuns invitației Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad de a veni în fața comunității academice, a studenților și a arădenilor purtând un dialog despre viață, despre aspecte pe care poate le ignorăm dar care ne influențează starea și modul de a gândi, a reacționa și a simți. 

„Ne gândim că în această lume complicată,  o temă precum aceasta „Între simțuri și simțire”  vine pe undeva să aducă o claritate pentru fiecare dintre noi. Această nouă ediție îl are în prim plan pe unul dintre cei mai importanți medici, ctitori de școală românească, pe dr. Dorin Sarafoleanu. Pentru generația mai tânără, un lucru ar trebui să fie  reținut. Dânsul este cel care a introdus laserul în România în domeniul ORL. Asta în condițiile în care la acea dată, doar două puteri ale lumii dețineau aceasta tehnică, și mă refer aici la Statele Unite și Franța”, a precizat jurnalistul George Grigoriu.

Într-o abordare simplă, pe înțelesul tuturor, specialistul în ORL a vorbit asistenței despre influența unui parfum asupra stării de bine, despre emoția pozitivă sau chiar dimpotrivă, generată la auzul unei voci care poate trezi chiar sentimente de atracție între doi indivizi. Domnia sa a abordat de asemenea aspecte privind viața ca semnificație, ca energie și în aceeași măsură, privită din punct de vedere medical, în procesul de îmbătrânire.

Dr. Sarafoleanu s-a adresat tinerilor studenți cărora le-a transmis o serie de mesaje motivaționale și le-a oferit sfaturi de practici în relația cu pacienții, asta după o experiență în domeniu de aproximativ șase decenii, cu peste 30.000 de pacienți consultați.

„M-am uitat mult la cele două afișe puse pe scenă cu mesajul Universității de Vest „Vasile Goldiș”. Studenților li se cere să studieze, să exceleze și să inoveze. Aș completa acest îndemn pentru tinerii studenți cu trei aspecte: Visează, Îndrăznește și Fă! Noi avem nevoie de oameni care să studieze și să muncească pentru poporul nostru. Faptul ca unii dintre ei pleacă și lucrează în străinătate demonstrează faptul că universitățile noastre au valoare și știu să formeze medici de calitate, dar foarte importanți sunt cei care rămân în țară”, apreciază prof. univ. dr. Sarafoleanu.

O viață de om, pusă în slujba pacienților, ca acum după medicul, omul Dorin Sarafoleanu afirmă că după zeci de ani de  activitate, cea mai mare și inegalabilă împlinire a profesiei de medic, a vocației de medic, după cum spune domnia sa, este privirea plină de recunoștință din ochii unui pacient vindecat.

„Vreau să vă vorbesc despre valoare, competență, competiție care trebuie să fie cinstită, corectă și vreau să vă spun că atunci când deveniți doctori, să știi, TU, acum student, că  ești obligat să respecți cupola hipocratică, ce înseamnă demnitate morală, empatie și interes pentru bolnav. Avem obligația să ne dăruim bolnavilor. După cum spunea renumitul dr francez Trousseu, noi facem parte din patrimoniul bolnavului. În medicină nu există tură de lucru, e o profesie vocațională și când o faci din convingere, ești tot timpul în slujba pacientului”, susține prof. Sarafoleanu. 

Dumnealui a fost de-a lungul anilor un apropiat al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în contextul relațiilor apropiate cu părintele fondator al UVVG, regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean. După cum afirma și renumitul ORL-ist arădean, conf. univ. dr. Sorin Bașchir, cu sprijinul celor două somități în domeniul medical românesc, laserul a fost adus în secția ORL din Arad.

Toate aceste eforturi de a ridica medicina și educația arădeană la standarde cât mai înalte, sunt duse mai departe de rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. „Este o mare onoare să îl avem astăzi ca invitat pe dr. Dorin Sarafoleanu în cadrul „Dialogurilor Universitare by UVVG” și îmi exprim toată aprecierea personală și a colegilor mei pentru întreaga activitate în sprijinul dezvoltării medicinii românești și nu numai. Studenții, tinerii, au nevoie de repere în acest drum profesional deloc simplu, iar dr. Dorin Sarafoleanu este un model în acest sens. Sunt extrem de onorată și recunoscătoare pentru că, prin sprijinul domnului doctor, regretatul prof. Aurel Ardelean a reușit să își aducă aportul la creșterea calității si serviciilor oferite pacienților arădeni. Trecând peste latura educațională, consider că rolul unei universități este acela să se  implice prin toate mijloacele, și să sprijine demersurile privind calitatea vieții comunității din care facem parte cu toții”, a precizat prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci.

Renumitul medic a abordat în cadrul discuțiilor și aspectul inteligenței artificiale, utilizată tot mai mult și în medicină.

„Prin eforturile pe care UVVG  le face, adăugăm un pic de cultură specialităților medicale, pentru că fără cultură, fără raționament, fără autocunoaștere, și fără inteligență, degeaba știm meserie dacă nu avem empatie. Avem un mare pericol în inteligența artificială care este extrem de benefică pentru imagistică, pentru analize, în cercetare, dar robotul nu pune suflet, nu are sentimente. Cu toată evoluția tehnică, medicina rămâne totuși o artă. Iar arta în medicină este felul în care comunici cu bolnavul”, a precizat prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu.

Latura artistică a evenimentului a fost susținută de soprana Elina Dincă Velica care a reușit să îmbine într-o armonie deplină simțurile cu simțirea.

Încheierea serii a fost marcată de un moment emoționant, când rectorul UVVG, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci a înmânat distinsului oaspete și artistei care a încântat asistența prin programul său,  placheta Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Galerie foto (10)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite