Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Nu te-ai fi gândit la asta. Vezi care este medicamentul gratuit al iernii

Mersul descult prin zapada si frectionarea pielii cu bulgari de nea sunt doua remedii vechi de revigorare si prevenire a bolilor sezonului rece.

Nu te-ai fi gândit la asta. Vezi care este medicamentul gratuit al iernii
Comentează 0

Zapada nu e doar cauza racelii si a suferintelor de tot felul, ci si sursa de sanatate. Numai ca noi ne-am obisnuit sa o consideram o intemperie a naturii care provoaca numai neplaceri. Am uitat anii copilariei cand ne jucam in zapada si eram mai imbujorati si mai zdraveni ca acum. Zapada este factor terapeutic cu efecte extraordinare, un medicament cu totul special pe care il avem la indemana, dar nu stim sa profitam de el. Asadar, sa invatam sa redescoperim efectele minunate ale bulgarilor de nea.

Doctoriile din bulgari
Iarna aduce cu ea un minunat mijloc de calire a organismului: zapada. Nu orice zapada este buna pentru sanatate si nu in orice cantitate. Expunerea controlata, folosind anumite proceduri care au ca ingredient zapada, sunt un mijloc extrem de eficient de revigorare si imbunatatire a functiilor vitale. Calirea organismului duce astfel la fortificarea sistemului imunitar. Zapada este un puternic antiinflamator, calmant al usturimii si al mincarimilor, vasoconstrictor si tonic pentru piele. Folosind zapada in asociere cu miscarea, se regleaza circulatia periferica si ritmul cardiac. Deja celebra la multe popoare, alternanta intre cald si rece tonifica pielea. Iar apa rezultata din topirea zapezii, care e de fapt, apa de ploaie, este indicata pentru intretinerea pielii si a parului. De altfel, terapia cu apa de zapada este ramura a hidroterapiei, metoda naturista care ajuta nu numai la vindecarea unor boli, dar si la prevenirea acestora.

Zapada face ten frumos
– Pentru tonifierea tenului: puneti intr-un vas doi-trei pumni de zapada pufoasa, afinata. Luati cu degetele putina zapada si folositi-o ca pe o crema, intinzand-o pe toata fata, masand usor. Apoi, frecati pielea fetei cu un bulgare, cu miscari circulare. La urma, ungeti cu o crema puternic hidratanta. Acest procedeu, aplicat vreme de cateva saptamani, va va reintineri tenul, contribuind la elimanarea ridurilor si redandu-i bujorii naturali.
– Pentru curatirea tenului: inmuiati un tampon de vata in zapada topita, calduta si curatati obrazul exact asa cum procedati cand va demachiati. Este cel mai bun agent de curatire.

Sebastien Kneipp, un preot german renumit pentru tratamentele naturiste cu apa, recomanda mersul descult prin roua si zapada ca mijloc de vindecare si revitalizare a intregului corp, dar si ca masura profilactica pentru cei predispusi la bolile sezonului rece. Mersul cu talpile goale prin zapada nu trebuie sa depaseasca 30-40 de secunde, dupa care trebuie sa punem in picioare sosete de lana si sa mergem cateva sute de metri, ruland bine talpa pe sol. Astfel, sangele se pune in miscare, mai bine decat ar face-o alt tip de exercitii. Picioarele se vor incalzi foarte tare, transmitand caldura si in restul organismului. Senzatia imediata va fi de inviorare si tonus excelent. Putem face asta zilnic, marind progresiv mersul in zapada pana la 3 minute. Bineinteles, metoda nu este recomandata persoanelor care sunt deja bolnave, deoarece ar putea agrava afectiunea. Pentru femei, insa, este un mijloc de prevenire a cistitelor si infectiilor urinare, anexitelor, artritelor si reumatismului. Picioarele nu vor mai fi reci, iar crizele de sciatica vor fi mai rare si mai putin dureroase. Carceii si deranjamentele digestive care apar din cauza frigului vor disparea. Ca sa nu mai spunem ca, joaca prin zapada contribuie serios la modelarea siluetei.

Frecatul cu zapada, sanatate maxima
Daca tot ati ajuns in zapada, incercati si sa va frecati mainile puternic cu ea, nu mai mult de 1-2 minute, dupa care puneti manusi calduroase si faceti miscari ale degetelor si incheieturilor. Circulatia la nivelul mainilor va fi mai buna, nu vor degera, iar daca aveti eczeme si infectii dermatologice ale degetelor, acestea se vor vindeca mai rapid. Daca aveti piele sensibila care se crapa in contact cu frigul, aplicati dupa aceea o crema grasa. Copiii se freaca pe fata cu zapada, in joaca, dar acesta este de fapt un tratament medical cu efecte sigure. Pe vremuri, la tara, copiii erau bagati intr-un namete si frecati cu zapada pe intreg corpul pentru a fi feriti de raceli, pofta de mancare si rezistenta la boli. Dupa aceasta procedura, erau infasurati in ceva gros si pusi sa transpire langa soba incinsa. Si adultii faceau la fel, pentru prevenirea bronsitelor si reumatismului. Tot prin terapia cu zapada se amelioreaza si tulburarile psihice, cum ar fi depresia, astenia, fobiile si atacurile de panica. Joaca in zapada reda buna dispozitie.

Atunci cand ii dureau maseaua sau cand aveau o vanataie, oamenii de la sate puneau o mana de zapada pe locul dureros. Zapada are efecte calmante, antiinflamatoare si chiar anestezice. Dupa 5-10 minute, zapada care deja s-a topit este indepartata si locul trebuie uscat si bine frecat cu o cirpa din fibre naturale. Metoda mai e buna si pentru calmarea mancarimilor si usturimilor pielii, calmarea durerilor in caz de entorsa si contuzii. Toate tratamentele cu zapada nu trebuie aplicate afara, in ger, deoarece exista riscul contactarii unor boli grave. Nici celor suferinzi de afectiuni respiratorii nu le sunt indicate. O alta metoda curativa este baia de soare pe zapada. Razele soarelui reflectate in zapada ii dubleaza sau chiar ii tripleaza luminozitatea si actiunea asupra pielii, care astfel se bronzeaza mai repede. Trebuie sa avem grija ca expunerea sa nu fie indelungata, putand aparea arsuri solare. Nici nu trebuie sa ne dezbracam de tot, ci doar sa ne dezgolim mainile, fata si gatul. in acest timp, ochii trebuie protejati cu ochelari de soare adecvati.

Frumusete cu zapada
Apa rezultata din topirea zapezii este un adevarat elixir pentru piele si pentru par, fiind extrem de pura si in mare parte demineralizata. Combate matreata, impiedica despicarea varfurilor si intareste firul de par. Sau, poate fi folosita macar la clatirea parului, dupa ce s-au folosit sampoane obisnuite. Apa de zapada se obtine simplu, prin topirea zapezii intr-o oala mare, pe calorifer, si folosirea acesteia imediat. Desigur, nu orice zapada este indicata. Trebuie sa avem in vedere faptul ca zapada care cade peste aglomerarile urbane este poluata. Ideal e sa o colectam intr-un recipient lasat pe balcon sau intr-o zona izolata. Se foloseste doar zapada proaspata, afinata. Asa ca, daca aveti chef sa va tavaliti prin omat, sa participati la o bulgareala sau sa faceti un om de zapada, nu ezitati: veti face o veritabila cura de insanatosire generala.

sursa: efemeride.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite