Nu îți imaginai asta! Secretul neștiut despre banalele vinete coapte
Vinetele (Solanum melongena) sunt satioase si contin doar 23 kcal la 100 g. Datorita continutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietati anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol si antivirale.
Acidul clorogenic accelereaza metabolismul si inhiba aportul de glucoza in intestine. Datorita acestor proprietati, vanata se situeaza pe locul doi dupa varza, in terapia de prevenire a cancerului.
Beneficiile vinetei
Vanata are un continut ridicat de apa – 93%, multe vitamine (A, B1, B2, C-6 mg) si minerale (potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan si de iod) si este perfecta in curele de detoxifiere, in dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor si a celor cu bronsita, noteaza Obiectiv.
Substantele amare din compozitia vinetelor intaresc sistemul imunitar si creeaza o stare de liniste si de relaxare. Specialistii recomanda persoanelor nelinistite si agitate sa includa in meniul lor macar de doua ori pe saptamana preparate cu vinete: salate, mancare si musaca. Si diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume, cu continut scazut de zaharuri (4 g/100g). Sucul vinetelor este foarte bun pentru curatarea ficatului si pancreasului, pentru prevenirea cancerului si pentru incetinirea procesului de imbatranire prematura. Mai mult, s-a constatat ca vitaminele din unele legume, dar mai ales din compozitia vinetei (A, B1, B2 si C) sunt mai eficiente decat cele care se gasesc in fructe. Datorita unui fitonutrient numit nasunin, vinetele protejeaza membranele celulelor impotriva efectelor radicalilor liberi. In testele efectuate pe animale, s-a constatat ca acest nutrient protejeaza si lipidele din membranele celulelor creierului.
Nutritionistii recomanda consumarea si pastrarea vinetelor prin coacere. S-a constatat ca preparatele culinare cu vinete prajite contin substante toxice si cancerigene – aceasta este concluzia unui studiu publicat in „European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry” in care se mai mentioneaza faptul ca, vinetele prajite ataca smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor. Vinetele coapte, curatate si tocate, unse cu un strat de ulei, sunt provizii sanatoase de iarna, care se pastreaza in pungi la congelator. Persoanele care tin regim hiposodic pot prepara pentru iarna vinete marinate cu usturoi.
sursa: caplimpede.ro