Muzeul din Lipova va fi restaurat
Unul dintre obiectivele importante, în domeniul Culturii, aflat pe agenda Consiliului Județean Arad este Muzeul Orășenesc Lipova. Consiliul Județean Arad dorește restaurarea clădirii istorice, pentru a pune în valoare atât caracterul arhitectural al clădirii, cât și colecțiile de artă pe care Muzeul le adăpostește. În acest sens, consilierii județeni au aprobat noii indicatori tehnico-economici, valoarea estimativă a investiției ridicându-se la 11.323.120 lei (inclusiv TVA). Durata de execuție va fi de 36 de luni de la începerea efectivă a lucrărilor.
„Continuăm investițiile în Cultură, în obiectivele culturale pe care Consiliul Județean Arad le gestionează. Unul dintre acestea este Muzeul Orășenesc din Lipova, o clădire cu o valoare istorică și arhitecturală, aparținând în trecut marelui om politic Sever Bocu. În cadrul unei întâlniri cu ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan, am identificat posibilitatea atragerii de fonduri guvernamentale pentru restaurarea Muzeului din Lipova. Vom depune un proiect în acest sens, pentru a asigura finanțarea pentru acest obiectiv, printr-un proiect multianual”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.
Prin propunerile de amenajare, se va asigura un tip de muzeu complex, pe lângă exponatele de artă se vor amenaja expoziții istorice conexe clădirii, dar și evenimente ce vor angrena locuitorii orașului și împrejurimi în activități culturale și educaționale. Scopul restaurării muzeului este ca acesta să devină un punct de interes cultural și educațional pentru orașul Lipova, dar și un loc de interes turistic.
În prezent în cadrul clădirii își desfășoară activitatea Complexul Muzeal Arad. În expunere se află colecția de artă donată muzeului de familia Eleonora Costescu și Vasile Varga, în 1980 pictură din școlile: flamandă, italiană, engleză, franceză, maghiară precum și piese de artă decorativă (argintărie, porțelan, sticlărie). Un segment important al expoziției este dedicat picturii românești moderne (Ștefan Luchian, Ion Andreescu, Gheorghe Petrașcu, Dumitru Gheață, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Camil Ressu), dar și artiștilor contemporani.