Marşul pentru viaţă de la Arad
În Arad Marşul pentru viaţă este la a cincea ediţie, organizarea din acest an aparţinând Asociaţiei IKON şi Asociaţiei Filantropia.
În Arad Marşul pentru viaţă s-a desfăşurat sâmbătă, 26 martie 2016, începând cu ora 12:00 şi a avut ca punct de plecare Piaţa Avram Iancu, un popas s-a făcut în faţa spitalului de obtetrică-ginecologie Traian Vuia şi s-a finalizat în faţa catedralei ortodoxe Sfânta Treime.
În judeţul Arad s-au organizat, în premieră, marşuri şi manifestări pro vita în 10 localităţi: Chişineu Criş, Curtici, Gurahonţ, Ineu, Lipova, Pecica, Pâncota, Sântana, Săvârşin, Sebiş.
Mesajul pe care am dorit să îl transmitem prin tema acestui an, „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”, este că binele femeii însărcinate nu este opus binelui copilului pe care îl poartă, ci ele se construiesc unul pe altul, și că familia și societatea au de câștigat dacă sprijină femeile în perioada de sarcină, în general, și femeile aflate în criză de sarcină, în particular.
De aproape șase decenii, un astfel de sprijin lipsește la nivel național.
După 1958, când a fost legalizat, și până în prezent, incidența avortului a fost mai mare decât în țările occidentale, indiferent de regimul politic al României sau de regimul legal al avortului! Așa se face că:
România este a doua țară din lume în ceea ce privește mărimea raportului avorturi/populație existentă (117,1%), după Rusia;
- în România revin, în medie, trei avorturi în viața unei femei, pe când în țările occidentale la o femeie revine, în medie, cel mult un avort.
- În Arad s-au făcut doar în anul 2015 1051 de avorturi.
Astfel, în România, a cărei populație actuală era la 1 februarie 2016 estimată la 19.457.677 în scădere cu 15974 faţă de 1 ianuarie 2016, din 1958 până în 2014 (anul pentru care sunt disponibile ultimele date statistice) au fost înregistrate doar în spitalele de stat din țară22.752.602 avorturi.
În prezent se fac circa 220 de avorturi pe zi doar în spitalele de stat.
La aceste cifre trebuie adăugate avorturile care se efectuează în clinicile particulare, care nu sunt raportate, și avorturile făcute de persoanele tinere și mature plecate la muncă în străinătate, care reprezintă o parte însemnată din populația României aflată în perioada de fertilitate; dacă s‑ar avea în vedere și aceste date, pentru care nu există cifre exacte, probabil numărul avorturilor s-ar dubla.
Practic, de aproape șase decenii, milioane de femei care s-au confruntat cu criza de sarcină nu au beneficiat de șanse reale pentru a rezolva problemele care au generat criza de sarcină, iar milioane de bărbați implicați în criza de sarcină au preferat să abdice de la datoria de a sprijini femeia și copilul.
Scopuri
Prin demersul nostru propunem să conștientizăm:
- existența, unicitatea, demnitatea și valoarea fiecărui om, începând din momentul concepției;
- că diferite situații defavorabile, precum sarcina neașteptată, nedorită, statutul marital, situația economică ori depistarea posibilității unei afecțiuni la copil conduc la criza de sarcină, o perioadă de maximă frământare și dificultate pentru femeie;
- că răspunsul la criza de sarcină nu este avortul, ci sprijinirea femeii;
- că este firească sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, înainte și după naștere, de către tatăl copilului, familie, prieteni, culte, societatea civilă, stat.
- Preşedinte Asociaţia IKON
- Anamaria Jitea
-