Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mari festivaluri de film vor fi la Cinematograful „Arta“ în luna octombrie

Mari festivaluri de film vor fi la Cinematograful „Arta“ în luna octombrie
Comentează 0

Cinematograful „Arta“ va găzdui, în luna octombrie, trei festivaluri de filme importante, care vor aduce pe marele ecran producții mult așteptate de public.

Astfel, în perioada 2 - 6 octombrie, Aradul va deveni pentru a 11-a oară capitala filmului documentar, cu 12 filme despre sport, campioni și drumul către succes, invitați și evenimente speciale, care vor transforma Cinematograful Arta într-un punct de atracție.

Imediat după fARAD, în perioada 9 - 11 octombrie, va avea loc o nouă ediție a Festivalului Filmului Maghiar din Transilvania, „Filmtettfeszt“, care va aduce, de asemenea, în sala mare de la „Arta“ producții cinematografice maghiare premiate și nu numai.

Nici anul acesta nu lipsește din peisajul cinematografic arădean, Festivalul „Les films des Cannes à Arad“, organizat în parteneriat cu Asociația Cinemascop și cu sprijinul marelui regizor român Cristian Mungiu, în ultima săptămână din octombrie, datele proiecțiilor fiind în curs de stabilire.

Accesul la toate evenimentele va fi gratuit.

Cele trei festivaluri sunt organizate cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

 

Festivalul de film documentar fARAD 11

 

Festivalul internațional de film documentar fARAD revine la Arad între 2 și 6 octombrie, cu o ediție dedicată exclusiv sportului și va aduce la Cinematograful „Arta“ o selecție de filme alese de Dimitris Kerkinos, grupate sub genericul ACE!

Cele 12 titluri din programul acestui an sunt tot atâtea povești despre campioni și drumul către succes, despre eșecuri și duritatea competițiilor, despre gustul triumfului, dar și despre prețul acestuia.

Festivalul se va deschide cu „Nasty” (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu) – 2 octombrie, la ora 18.30, un film magnetic despre personalitatea și performanțele legendarului Ilie Năstase, dar și despre starea de spirit a unei epoci. Tudor Giurgiu va fi prezent la Arad pentru o întâlnire cu publicul.

Tenisului îi este rezervat, de altfel, un loc aparte în program, cu alte două filme trase la temă, ambele proiectate în ediții anterioare ale Berlinalei: Boom! Boom!: „The World vs. Boris Becker” (Part One: Triumph), (r. Alex Gibney) și „John McEnroe: In the Realm of Perfection” (r. Julien Faraut).

Același Julien Faraut, invitat special al acestei ediții, vine la fARAD și cu un neobișnuit documentar despre volei, în care inserează scene spectaculoase de animație - „The Witches of the Orient”.

Fotbalul, supranumit și sportul rege, este abordat din trei perspective inedite în „Copa 71” (r. James Erskine, Rachel Ramsay), The Defenders (r. Matthew Bate) și „Al doilea joc” (r. Corneliu Porumboiu).

Selecția mai include filme despre gimnastică – „Over the limit” (r. Marta Prus), box – „Muhammad Ali: The Greatest” (r. William Klein), scrimă – „Touché” (r. Martina Moor), dar și e-sports – „The Gamer” (r. Jesse Jokinen, Petri Luukkainen).

În replică la Jocurile Olimpice din acest an, fARAD #11 va prezenta ca bonus documentarul de arhivă „Games of the XXI Olympiad” (r. Jean Beaudin, Marcel Carrière, Georges Dufaux), despre întrecerile sportive de la Montreal din 1976, când Nadia Comăneci a luat, antologic, primul 10 din istoria Olimpiadei moderne.

Programul complet poate fi văzut pe www.farad.ro

 

Filmtettfeszt, ediția 2024

 

Festivalul filmului maghiar din Transilvania va fi organizat în perioada 9 - 11 octombrie și va aduce pe marele ecran de la Cinematograful „Arta“, trei filme mult așteptate de public.

Toate proiecțiile vor începe la ora 19.00.

9 octombrie

Martin Boross: Material brut

Tamás este un tânăr regizor invitat să organizeze un atelier pentru copii dintr-un sat. Nu trece mult şi Tamás descoperă exemple ale corupţiei autorităţilor, inclusiv faptul că afacerile locale sunt profitabile şi din cauza exploatării celor care nu se pot apăra. Investigaţia lui Tamás se transformă într-un documentar despre primarul corupt, numai că bunele intenţii ale regizorului au consecinţe nefaste: sătenii se întorc unul împotriva altuia şi ceea ce ar fi trebuit să fie o vară plăcută se transformă într-un megadezastru.

10 octombrie

Mátyás Prikler: Puterea

Un tânăr este ucis de un glonte rătăcit în timpul unei escapade de vânătoare la care participă mai mulţi politicieni influenţi. În investigaţie vor fi implicaţi un avocat, un ministru idealist, familia îndurerată a victimei, un ziarist independent şi un poliţist bădăran. Toţi vor ori să ajute la aflarea adevărului, ori să-l ascundă cu orice preţ.

11 octombrie

Ferenc Török: Piața Moscova (lansat acum 25 de ani, un film cult)

1989 este un an important în istoria politică a Ungariei. Cu toate acestea, Petya și prietenii săi nu sunt interesați de evenimente. Singurele lucruri importante pentru ei sunt petrecerile, fetele, să facă niște bani ușor și, bineînțeles, să treacă examenul care urmează.

 

„Les films des Cannes à Arad“, ediția 2024

 

Festivalul Les Films de Cannes à Arad va reveni la „Arta“ între 25 octombrie şi 3 noiembrie, oferind publicului ocazia de a viziona, în premieră în România, cele mai noi şi apreciate filme din cinematografia mondială.

Din selecția de anul acesta nu va lipsi „Anora”, în regia lui Sean Baker, câştigătorul Palme d’Or 2024, şi deja mare favorit la premiile Oscar.

Anora, o tânără lucrătoare sexuală din Brooklyn, primeşte o şansă la o poveste de tip „Cenuşăreasa" atunci când se căsătoreşte impulsiv cu fiul unui oligarh. Însă odată ce vestea ajunge în Rusia, basmul ei este ameninţat, iar părinţii proaspătului soţ pornesc spre New York pentru a anula căsătoria. Filmul, regizat de unul dintre cei mai importanţi regizori americani din noua generaţie, a fost extrem de lăudat şi pentru interpretarea actriţei Mikey Madison.

De asemenea, vom vedea la Arad „Tot ce ne imaginăm ca lumină“/„All We Imagine as Light”, în regia lui Payal Kapadia, recompensat în festival cu Grand Prix, marele premiu fiindu-i acordat şi pentru „emoţionanta şi minuţioasa explorare de teme legate de iubire şi de relaţiile complicate care o înconjoară”.

Tot din selecția LFDC Arad 2024 va face parte și filmul „Emilia Perez", în regia lui Jacques Audiard (Palme d’Or pentru Dheepan), distins cu Premiul Juriului si Premiul pentru „Cea mai bună interpretare feminină“ pentru cele patru actriţe din rolurile principale, îmbină elemente de thriller cu musical, avându-le în distribuţie pe Selena Gomez, Zoe Saldana, Karla Sofía Gascón şi Adriana Paz.

Programul complet al ediţiei din acest an a Les Films de Cannes à Arad, va fi disponibil, în curând.

***

Cinematograful „Arta“ din Arad s-a aflat și în anul 2024 în topul preferințelor culturale ale publicului din oraș și nu numai, fiind organizate în primul semestru al acestui an, în perioada 12 ianuarie – 27 septembrie un număr de 44 de evenimente (proiecții și festivaluri) cu o medie de 150 spectatori/eveniment. Printre evenimentele importante organizate în prima jumătate a anului se numără Ziua Culturii Naționale, care a constat într-un spectacol cu Grigore Leșe&invitații și proiecția filmului documentar „Cufărul lui Eminescu“ (r. Mimis Ravanis și Cristian Radu Nema) și Festivalul Filmului Francez.

De asemenea, în luna februarie, la Cinematograful „Arta“ Arad a avut loc premiera filmului „Semmelweis“ (r. Lajos Koltai), care a avut două proiecții, amblele înregistrând un număr record de spectatori, peste 200 persoane/proiecție.

Majoritatea spectatorilor provin din municipiul Arad, însă au fost evenimente la care au participat și spectatori din orașele Lipova, Pâncota, Pecica, Chișineu-Criș, dar și din localitățile Frumușeni, Zimandul-Nou, Zădăreni, Felnac, Vladimirescu.

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite