Lansare „În palma Evei”
Când cufărul toamnei și-a deschis lacătul într-o atmosferă plină de căldură și nuanțe tomnatice, la Biblioteca Județeană A.D. Xenopol din Arad, poeta Natașa Valentina Roman pune în fața cititorului iubitor de poezie primul său În palma Evei. Acest volum aduce sub ochii Natașei prieteni și oameni dragi care o însoțesc în debutul său și o încurajează să calce curajoasă pe drumul ce astăzi i se deschide în calea ei.
Persoanele care au vorbit cu drag despre volumul proaspăt lansat au fost dna Cândea Florica care a dorit să se axeze pe simbolistica Evei, nuanțând importanța pe care femeia o are în lume, dar mai ales sugerând și provocând în căutarea simbolurilor apărute în acest volum, printre care se numără albul, negrul, albastrul – toate încărcate de profunde semnificații. Apoi dna Zenobia Lascu aduce în fața auditoriului cuvinte încărcate de sensibilitate și accentuează importanța acestui volum care se răspândește sub ochii Natașei. Apoi Geanina Iovănescu creionează o explicație privind poezia adunată în acest volum, unde viața este profund marcată de jocul dintre lume și infinit, iar căutarea perfecțiunii face ca zburdalnicul gând să zboare în sferele nemărginite ale universului pe care Eva îl ține în palmele sale și după care lupii urlă a durere.
În finalul acestui moment în care s-a vorbit despre un eveniment frumos cu oameni cu suflete frumoase, plină de emoție Natașa Valentina Roman și-a prezentat mulțumirile față de cei prezenți și a răspuns în fața oamenilor la întrebările pe care ei și le-ar fi pus după ce ar fi avut cartea în mână. Natașa aduce mulțumiri, în primul rând, persoanelor care au încurajat-o să facă acest pas Carina Anca Baba și Ralisei Roman care pot fi numite piatra de temelie a acestui volum. Titlul ascunde în spatele său cele mai gingașe sentimente și îmbracă versurile pline de intensitate sufletească într-o feminitate absolută.
În palma Evei redă cât se poate de sugestiv importanța femeii, dar și felul în care femeia pornind dintr-un punct primordial urcă spre spre un punct al clipei ce duce spre infinit, iar Eva rămâne cea care aduce viață, cea care este punctul de început al universului, aici este punctul de început al creației care parcă se învârte într-un cerc scăldat în lumină, iar greutatea durerii macină intens sufletele muritorilor: După moartea pe cruce/se cade în lumină/Dumnezeu de cuvinte/în suflet albastru/ porți deschise spre infinit (Triumf), lacul de durere unde moartea pe cruce/ E răspunsul întrebărilor?Scăldate-n lumină (Lumina). E oare Eva cea care poartă în mâinile sale durerile lumii? E oare cel care poartă condeiul în mână și cel care poartă în suflet păcatele lumii? Două întrebări pe cât de raționale, pe atât de dificile, însă aceste întrebări valorifică esența poeziei.
Căutarea cuvântului devine căutare de infinit unde Trupul meu/Îngemânează clipa/Când/Ai să-ți rostogolești brațele/În infinit (Cerc) și oare lumea toată trăiește în durere și sfidătoare clipe și totuși lumea nu-și găsește conturile perfecte pe care ideea sisifică o ilustrează încă de la prima poezie a volumului.
Jocul dintre cuvânt și definirea eului atinge un punct al gândurilor gratuite venite din perspective ce privesc lumea diferit: Lupii nu știu/Să plângă în doi/ Să râdă singuri/Învață/Să urle hilar/De trei ori pe zi/Caută lumina cuvintelor iar mai apoi Devin eu/Cu fiecare timp câștigat/Cuvinte puține/Taci/Am/Strigătul lupilor-pereche. (Toți suntem lupi) , iar lucrurile sunt jucate între două limite lume și infinit, iar cuvântul stă în centrul celor două.
Volumul În palma Evei este un adevărat mozaic de culoare care se află în rezonanță cu elementele anotimpului tomnatic, o copertă plină de culoare, vitalitate și sensibilitate exact ceea ce Eva ascunde în sufletul său. Coperțile ascund în spatele său două picturi minunate care au fost expuse în timpul lansării, realizate de Elena Albu, care au corespuns perfect cu sensibilitatea din interiorul coperților.
În palma Evei adună o poezie ce caută în străfundurile limbii tainele cuvintelor și aduce în sinea lui toată voluptatea vieții și a morții. Dar privind dincolo de căutare, destinul lumii se răsfrânge într-un joc al absurdului unde pământul și cerul s-au unit în același punct, în palma ta - drag cititor.
Un volum nou apărut este mereu un câștig care își găsește cu ușurință locul în biblioteca unui pasionat de literatură, dar mai ales se adăpostește cu ușurință în sufletul iubitorului de frumos. O carte e un câștig, un gând frumos e o avere!
Geanina Iovănescu