LA ZILELE ARADULUI , PĂRĂDĂICILE DE MACEA OR JUCAT.............STEAGU.......
Despre Costume şi Şatră
Nu am putut ajunge, în vară, la Festivalul părădăicilor, deşi Castelul mă ştia prezentă în Catalogul moliilor , acolo unde mi-am săvărşit iubiri de tinereţi trecute, aşa că, atunci când am aflat că măcenii mei or fi Corturari pe strada Meţianu, fostă Mnireselor, nu am zăbovit prea mult să mă hotărăsc.
Ştiam că vin cu cortul iar Şatra lor va colora sau concura , prin nuanţe de culoare cu părăzoarele frumos aranjat să ţină loc de umbrari altor corturari.
Lângă artişti , fotografi, colecţionari , Şatra măcnilor a adus un plus de vivacitate,tenacitate şi măcenism local.
Găzdoiul, Baci Ghiuri a lu Hămfău nu a dat cu zbiciu dar a dat cu crumpe lila după noi să ne adunăm.Ştim noi ce ştim! Nu numai de Costumul vechi şi şi de namurile de la Macea doară are neamuri din care se trage-De-a lu Crumpa!Jos Clopu, Bace!
Găzdoaia, Lenuţa Ciocăneaua,, făloasă, nealcoşe şi ocoşe şi-a prezentat cele patru rânduri ghi poale , lipideele şi zadia din culori molărite de m-am temut că-i pică ceapţa cu primă şi sâlia de la măneci.Jos ceapţa, Mama Lenu!
Cristian , nepotu lu Maria lu Litău, a adus la Şatră un costum deodată cu Unirea cu zadie guverită de mă gândeam că-i pică jlarfile! Jos jlarfile dragu mneu!
Cassian a lu Griţari a venit cu clop cu pană de patrafir cu izmene de doi laţi de mă gândeam că-i pică griţarii mânânţăi din jeb.Jos Griţarii fătu mneu!
Zmău , atenţie a lu Cocoveţu ,o jucat vreme de peste cinci ceasuri Steagu! Mai bine ca orice Gudă a Satului că şi penile de busuioc s-or clătinat şi s-or dezlegat de tricolori!Sus Steagu, măceni!
Despre trecători, pită cu unsoare şi piparcă usturoaie , zamă de părădaică
Peste cinci sute de trecători au cuştulit din pita cu unsoare de băghic din podrum măcean.
Zama de prune musai s-o custulit cu zama de părădaică , apoi cătă sară am binecuvântat Şatra cu zamă de struguri bob cu bob la numărătoare.Adică, oameni de cultură, scriitori, cântăreţi, vameşi, istorici, măceni strămutaţi , foart mulţi străini, au ţinut să vizitez Şatra în care au fost promovate graiul, portul, tradiţiile locale.Le suntem recunoscători trecătorilor prieteni-prof.Horia Truţă, Eugeniu Criste, Valeriu Ilica, Horia Gana, M.R.Iacob, I.Vasile Marcu,Puiu Valea, Viorel Simulov, Nelu Ciupuligă, Sifora Sava, Natalia Micalona, Cristian Mladin, Mircea Boran, Gigi Budiu, Elena Boţan ş.a
Un cuvânt aparte cu gratitudinne Fetelor de la Unsoare, Ioana şi Gabi, Centrului de Turism Arad, prin Daliana Moţiu , care s-au asigurat să nu lipsească nimic goştilor!
Desigur că muzica ad-hoc şi Hora Meţianilor măceni nu ar fi reuşită dacă Tonul fără Isonul de un anume orgoliu , fără prof.Paul Krizner şi familia musafir orăştiană, Eugenia Ponta Pete, şi cum altceva cu Gabi Bârsăuan -viceprimari şi Ciprian Otlăcan-Primari! Iată cum,Primaşii Satului ne-au făcut Onoarea de a fi alături şi în Şatră la Bucurie! Da! Acasă au probleme.... primare...însă Cultura Locală şi Agroturismul trebuie să le fie ca o Poveste.Frumoasă!Care la Zilele Aradului s-a dus ..a ..Veste!
Dspre Şatra lui Baci Ghiuri şi Ortaca Lenuţa Ciocăneaua!
Se cuvin prin mine, Plecăciuni de Mulţumiri Consiliului Judeţean şi Centrului de Turism Arad pentru Invitare!Implicare!Promovare! Dăruire!
Şatra? Nu este un peiorativ! Este un Loc de Taină! Unde Corturarii nu vin cu laboşe, ghioabe şi căldări de vânzare! Cultura locală măceană nu e de vânzare! Facem ce am învăţat de la bunii nostri străbuni.Iar Corturarii răspândesc şi tămâiază cu busuioc jertfe şi nestemate locale!
Florica Rodica RANTA CÂNDEA