Iustin Cionca, președintele euroregiunii: „Organizăm întâlniri între firmele din vestul României și școlile profesionale din estul Ungariei”
Iustin Cionca este președintele în exercițiu al Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa. În această calitate, a organizat astăzi o ședință de lucru a executivului euroregiunii, la Arad, pentru discutarea proiectelor în lucru și a perspectivelor pentru ciclul de finanțare europeană.
În data de 20 mai, la Pecica, se va organiza adunarea generală a Euroregiunii, din care fac parte județele Arad, Timiș, Caraș-Severin (din România), Provincia Autonomă Voivodina (Serbia) și Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun (Ungaria). La acest eveniment vor fi invitați să participe președinții județelor respective, dar și personalități administrative importante care decid asupra direcțiilor de dezvoltare euroregională.
În cadrul ședinței de astăzi, Iustin Cionca a discutat despre proiectul căii ferate dintre Szeged (Ungaria) și Subotica (Serbia), unde Euroregiunea DKMT s-a ocupat de documentația tehnică.
Un alt proiect important dezbătut astăzi, și în care Iustin Cionca a solicitat o implicare mai activă a agenților economici din zona transfrontalieră, se referă la atragerea forței de muncă din Ungaria în zonele industriale din România. Vor avea loc, în total, 14 întâlniri între angajați și angajatori, în județele Arad, Timiș și Csongrád, scopul fiind suplinirea lipsei de forță de muncă din vestul României cu muncitori din estul Ungariei. „Avem solicitări în acest sens din Chișineu Criș și din municipiul Arad. Salariile oferite de firmele din vestul României sunt mai mari decât cele din estul Ungariei și asta face din zonele noastre industriale o destinație pentru forța de muncă din Ungaria. Consiliul Județean Arad a modernizat întreaga rețea de drumuri transfrontaliere, printr-un proiect de 13,8 milioane de euro, pe programul Interreg România-Ungaria, pentru a facilita afluxul de angajați către companiile arădene”, a declarat Iustin Cionca. În cadrul proiectului, la propunerea lui Iustin Cionca, angajatorii din România vor discuta direct cu elevii școlilor profesionale din Ungaria, despre oportunitățile de angajare în Arad sau Timiș.
Un al treilea mare proiect actual al Euroregiunii se referă la intervențiile transfrontaliere ale ambulanțelor, în cazul unor accidente sau boli acute, respectiv realizarea unui card de sănătate la nivel euroregional. Comisia Europeană a desemnat pentru aceste spețe două grupuri de experți, chiar în aceste zile, care vor realiza, după modelul funcțional deja în unele țări europene, un set de propuneri aplicabile în România, Ungaria și Serbia.
În finalul ședinței de astăzi, Iustin Cionca a analizat situația financiară a euroregiunii și a dispus unele măsuri referitoare la activitățile curente ale Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, astfel încât vizibilitatea acesteia să crească în județele care o compun.