ISTORICI DE LA UNIVERSITATEA „VASILE GOLDIȘ” din Arad, participă la cea de a XII–a Reuniune a Comisiei Mixte de Istorie Româno-Slovace, în delegația desemnată de Academia Română.
În perioada 12–15 septembrie 2016, în organizarea ACADEMIEI ROMÂNE și a ACADEMIEI SLOVACE DE ŞTIINŢE se va desfășura la Kremnica-Banska Bystrica (Slovacia) cea de a XII–a Reuniune a Comisiei Mixte de Istorie Româno-Slovace cu tema: „MINERITUL ÎN SLOVACIA Şi ROMÂNIA (secolele XVI-XVIII)”.
Academia Română a desemnat în componența comisiei care va reprezenta România (formată din șase istorici) și doi istorici arădeni, cadre didactice universitare de la Facultatea de Științe socio-umane a Universității de Vest VASILE GOLDIS din Arad; este vorba de prof. univ. dr. Marius Ioan Grec și lect. univ. dr. Ioan Stelean Boia. Delegația română este coordonată de Academicianul clujean Nicolae Edroiu.
Lucrările prezentate de istoricii arădeni, sunt următoarele:
Marius Ioan Grec: „Cu privire la evoluţia sistemului legislativ de organizare a exploatărilor resurselor minerale în Transilvania (secolele XV-XVIII)”
Stelean Ioan Boia: „Mine şi minerit în Banat (secolele XVII-XVIII)”
În 2014 “Comisia Mixtă de Istorie Româno-Slovacă își desfășura lucrările celei de-a XI‑a Reuniuni la Arad, la începutul lunii octombrie 2014, în organizarea Universității de Vest “VASILE GOLDIȘ”. Tematica abordată atunci a fost una incitantă: ANUL 1989, CĂDEREA REGIMURILOR COMUNISTE DIN ROMÂNIA ŞI SLOVACIA LA ÎMPLNIREA A 25 DE ANI DE LA DERULAREA EVENIMENTELOR, istoricii arădeni fiind din nou o prezență activă. De altfel, lucrările conferinței dedicate analizei anului 1989 au fost reunite într-un volum bilingv româno-slovac, editat la “Vasile Goldiș University Press” volum care va fi lansat anul acesta și în Slovacia.
Nu sunt singurele colaborări ale istoricilor arădeni cu partenerii lor din Slovacia; amintim Conferința internațională dedicată împlinirii a 70 de ani de la eliberarea Slovaciei de sub dominația nazistă, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, manifestare organizată de Academia de Științe din Slovacia și Muzeul Naţional de Istorie de la Banská Bystrica. La conferință au participat invitați din străinătate, de la Universitatea Sorbona-Paris, dar și din Israel, Polonia, Rusia, Cehia, membrii delegației Universității de Vest „Vasile Goldiș din Arad”, fiind singurii participanți din România.