În lume se fac pași importanți pentru găsirea unui vaccin împotriva COVID-19; în România se cercetează... cercetătorii
În lume se testează deja pe oameni opt vaccinuri împotriva COVID-19. În România însă lucrurile merg pe dos. Profesorul Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen Timișoara (Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului) este cercetat disciplinar pentru că a testat vaccinul pe el însuși.
Opt vaccinuri anti-COVID 19 sunt în studiile clinice şi se testează pe oameni, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinul produs de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în şase luni. În Faza 1 şi 2 de testare se stabileşte doza şi eficacitatea unui medicament, informează Digi24.ro.
Scriam la sfârșitul lunii martie că un grup de cercetători din Timișoara, de la Institutul OncoGen, au anunțat că au descoperit vaccinul împotriva COVID-19. Pe 8 mai, prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen anunța că a testat vaccinul pe el și că funcționează. În aceeași zi, managerul Spitalului Județean Timișoara, în subordinea căruia funcționează Institutul OncoGen, a declarat că va fi demarată o anchetă internă. Motivul? A invocat tot felul de considerente de ordin birocratic.
Englezii sunt interesați de ce se întâmplă la Timișoara
Între timp însă, aflăm că reprezentanții Marii Britanii sunt interesați de rezultatul cercetărilor de la Timișoara.
„Dorim să mulțumim Ambasadei Regatului Unit și Guvernului Britanic pentru susținerea cercetătorilor români care lucrează la vaccinul împotriva Covid-19 la Centrul OncoGen din Timișoara. Colectivul nostru este recunoscător pentru oportunitatea de a putea colabora cu cercetătorii britanici pe aceasta temă”, scrie pe pagina de Facebook a OncoGen. Asta, după ce E.S. Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit în România a discutat cu prof. dr. Virgil Păunescu în cadrul unei videoconferințe. „Am apreciat oportunitatea de a-l asculta pe profesorul Păunescu discutând despre evoluția cercetărilor sale […] Vom pune echipa profesorului Păunescu în legătură cu cercetătorii britanici pentru a facilita colaborarea în cercetare [...] România ar trebui să fie mândră că a produs un vaccin-candidat, care va contribui la o îmbunătățirea cunoștințelor noastre despre acest virus”, a spus printre altele ambasadorul Marii Britanii.
Ironie amară
Pe de altă parte, mai trebuie spus că referitor la cercetarea disciplinară la care a fost supus Virgil Păunescu, pe pagina de Facebook a OncoGen scrie cu o ironie amară: „Vă aducem la cunoștință că în data de 13 Mai 2020 presa germană a demascat cu mândrie proletară faptul că cercetătorul german Prof. Winfried Stöcker și-a administrat vaccinul anti-Covid-19 pe care el și echipa sa l-au creat.
Rog de urgență să se ia măsuri pentru anchetarea cercetatorului german!
Sau măcar să fie întrebat cu ce bani și-a permis această impertinență!”
Fără alte comentarii.