În Arad au mai rămas 25 de bolnavi cu COVID-19; ce se întâmplă cu spitalul de la Expo / UPDATE: Ce declară Iustin Cionca, Florina Ionescu și Gheorghe Domșa (VIDEO)
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a anunțat astăzi, că în spitalele arădene au mai rămas doar 25 de bolnavi cu COVID-19, dintre care 18 în Grădiște. În aceste condiții, autoritățile județene se gândesc la o reorganizare a spitalelor.
Update 1 Ce declară Iustin Cionca, Florina Ionescu și Gheorghe Domșa (VIDEO)
După cum vă informam, președintele Consiliului Județean Arad a prezentat câteva cifre care demonstrează implicarea administrativă și medicală pentru gestionarea crizei, în județul nostru. „Aș dori să vă prezint câteva cifre, care demonstrează eficiența acțiunii medicale și administrative în Arad, în timpul acestei pandemii. Încep cu o veste bună, de ultimă oră: conform raportării Direcției de Sănătate Publică, alaltăieri, în județul Arad, nu a fost diagnosticat pozitiv niciun arădean! Numărul celor spitalizați a ajuns, astăzi, la 25. Asta înseamnă că avem 3,8% cazuri active din totalul îmbolnăvirilor, la nivelul județului Arad. În ce privește testările, urmează să ajungem, în aceste zile, la 10.000 de teste realizate în județul Arad. Testăm cu trei aparate, unul la Direcția de Sănătate Publică și două la Spitalul Județean. Statistic, 7% dintre arădenii testați au fost depistați cu Coronavirus.
O veste foarte bună este că rata vindecării în județul Arad este 84,04%, iar la nivel național 58%. În total, 702 arădeni au fost infectați cu Coronavirus, dintre aceștia 592 s-au vindecat în sistemul medical arădean, iar 10 la Spitalul „Victor Babeș” de la Timișoara. Pe cei 10 nu i-am pus la socoteală în statistica referitoare la rata vindecărilor în Arad. Suntem pe locul 3, la nivel național, în clasamentul vindecărilor.
Ultimul deces survenit la Arad a fost în data de 9 mai, o pacientă în vârstă de 99 de ani. Numărul total al decedaților în județul Arad este 75. Rata deceselor la nivelul județului Arad este de 10%. Aproape două treimi dintre cei decedați în județul Arad sunt bărbați. Înregistrăm o evoluție categorică înspre bine. După două luni de luptă cu această pandemie în Arad, este prima zi (de la sfârșitul lunii martie) când niciun arădean nu este diagnosticat cu Covid-19! Totuși, deși ne bucură foarte mult acest indicator, vă îndemn pe toți să păstrați măsurile de prevenire, să fiți responsabili, să respectați distanțarea socială. Suntem într-o evoluție pozitivă, ne echilibrăm, dar echilibrul este încă foarte fragil! Vreau să dau, în continuare, un mesaj de încredere în actul medical și în actul administrativ. Felicit toate cadrele medicale care au muncit intens în această perioadă, pentru limitarea efectelor pandemiei în județul nostru. De asemenea, aș dori să le mulțumesc colegilor din administrația locală, care au muncit mult și au alocat resursele necesare spitalului, pentru lupta cu această boală. Se știe, mi-am asumat să fiu în prima linie, chiar dacă asta a însemnat că am cumulat și toate nemulțumirile. Dar locul meu era acolo și este acolo în continuare, în prima linie, să mișcăm lucrurile, să le facem să funcționeze așa cum trebuie! Le mulțumesc din nou și voluntarilor care s-au implicat alături de noi! 23.000 de arădeni au beneficiat de donații și de sprijin, în ultimele două luni și jumătate, prin Rețeaua Solidarității coordonată de vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea! În ședința de astăzi a Consiliului Județean Arad am transferat Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad 25 de aparate de purificat și patru injectomate cu tempomat, pe care Consiliul Județean le-am cumpărat printr-un proiect european transfrontalier România-Ungaria, de prevenire și monitorizare a bolilor infecțioase”, a declarat Iustin Cionca.
Managerul interimar al Spitalului Județean, Florina Ionescu, aflat la prima întâlnire cu mass-media, a mulțumit public personalului medical, dar și personalului TESA din spital, serviciului resurse umane, colegilor din serviciul achiziții, aprovizionare, financiar, dar și celor care au gestionat situația donațiilor. Aceasta a apreciat eforturile depuse de comunitatea locală, prin grija și ajutorul căreia s-a primit ca donație suma de aproape 2,5 milioane de lei. „Am primit din donații suma de aproximativ 2,5 milioane de lei, care constituie aparatură medicală, echipamente de protecție pentru personalul medical sau chiar bani care au fost virați spitalului”, a declarat Florina Ionescu. Aceasta a subliniat că Spitalul a luat decizia de a testa, la cerere, în conformitate cu prevederile legii sănătății, persoane pentru a depista infectarea cu Virusul Covid-19, până în prezent fiind înregistrate 20 de cereri din partea unor persoane fizice.
Gheorghe Domșa, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, a precizat, la rândul său: „Mă adresez tuturor arădenilor dar în primul rând celor care suferă de anumite afecțiuni, mai ales cronice, care au așteptat să se redeschidă ambulatoriul Spitalului Județean. Starea de alertă înseamnă păstrarea triajului, a secțiilor tampon și a secțiilor COVID. Pe baza informațiilor pozitive venite în ultimele zile, va fi o reașezare a secțiilor destinate COVID. Astfel, la spitalul TBC din Grădiște vor funcționa secțiile Pneumologie și Ftiziologie, plus Infecțioase și va funcționa inclusiv un ATI, care va deservi aceste secții. La Spitalul Municipal vom restrânge activitatea necesară pentru COVID. De ieri am deschis ambulatoriile, se vor face programări telefonice, nu doar pe zile, ci și pe intervale orare, astfel încât să evităm aglomerațiile. Pacienții vor intra printr-o zonă de triaj, vor completa un chestionar și vor fi îndrumați spre cabinetele unde au programare sau bilet de trimitere. Trebuie să fim în continuare atenți, pentru ca, în urma relaxării condițiilor, să evităm un nou val de îmbolnăviri. În altă ordine de idei, vineri a fost tratat cu plasmă primul pacient, plasmă recoltată prin plasmafereză, iar tratamentul a dat rezultate starea pacientului îmbunătățindu-se”.
Intrați aici pentru VIDEO: https://www.facebook.com/iustin.cionca/videos/3141537102626095/
Potrivit datelor furnizate de Cionca, la Arad, rata de vindecare este în momentul de față de 84%, comparativ cu 58%, cât este la nivel național, dintre cei 702 arădeni depistați în ultimele luni cu COVID-19, 590 fiind vindecați în sistemul sanitar arădean. „Încep cu o veste bună. Conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică, alaltăieri nu a fost confirmat pozitiv nici un arădean. E drept că în ultimele zile am avut câte un pacient. Numărul celor spitalizați a ajuns astăzi la 25. 18 sunt în Grădiște, șapte la Spitalul Municipal. Asta înseamnp că avem sub 4% cazuri active din totalul îmbolnăvirilor. În ce priveșlte testările, urmează să ajungem în aceste zile la 10.000 de teste realizate în județul Arad. Statistic, 7% dintre arădenii testați au fost depistați cu coronavirus. Suntem pe locul al treilea pe țară la vindecări. În ceea ce privește decesele, ultimul deces care a survenit la Arad a fost în data de 9 mai, o pacientă de 99 de ani”, a declarat Iustin Cionca.
Care a fost rata deceselor
Acesta a mai spus că la Arad, rata deceselor a fost de 10%, numărul total al decedaților fiind de 75. „Înregistrăm o evoluție categorică spre bine. Vreau să vă îndemn pe toți să păstrați măsurile de prevenire, să fiți responsabili, să păstrați distanțarea socială. Suntem într-o evoluție pozitivă, ne echilibrăm, dar echilibrul este încă unul fragil. Vreau să dau în continuare un mesaj de încredere în actul medical și în actul administrativ. Felicit în continuare toate cadrele medicale, care au muncit intens în acestă perioadă, pentru limitarea efectelor pandemiei în județul Arad. De asemenea, aș vrea să mulțumesc colegilor din administrația locală, care au muncit mult și au alocat resursele necesare spitalului”, a continuat Cionca. De asemenea, a ținut să prcizeze că în cadrul ședinței de astăzi a CJA au fost transferate Spitalului Județean 25 de aparate de purificat și patru injectomate cu tempomat. De la începutul pandemiei, administrația arădeană a cumpărat 370 de aparate medicale noi pentru spital. Aparatura medicală atribuită astăzi a fost cumpărată de Consiliul Județean Arad din fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier.
Spitalul de la Expo rămâne „în picioare” cel puțin anul acesta
În ceea ce privește situația spitalului de campanie de la Expo, Cionca susține că va fi menținut atâta timp cât pandemia va continua să existe în România. „Am fost sfătuiți de domnul Arafat, la ultima videoconferință, să păstrăm cel puțin anul acesta, dacă nu și anul viitor, toate structurile COVID”, a spus Cionca.
În completare, dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Județean a ținut să menționeze că „toamna, toamna spre iarnă și iarna este un sezon al virozelor respiratorii și gripelor. Nu cred că vaccinul împotriva Sars CoV-2 să se descopere până la toamnă. Dacă nu se descoperă până la toamnă, în momentul în care vor apărea din nou epidemiile de viroze respiratorii, să știți că unul dintre cei care vor participa la aceste epidemii va fi, cred, și Sars CoV-2, motiv pentru care nu trebuie să destructurăm complet, ceea ce noi am clădit foarte greu și evident în viteză, presați de timp și de evenimente.”
Mai trebuie spus că, potrivit celor declarate de Domșa, spitalul din Grădiște urmează să devină spital non-COVID, iar la Spitalul Municipal se va restrânge activitatea pentru COVID.